Τετάρτη 27 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Γενικευμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού

Κυβέρνηση και κόμματα αναζητούν ευθύνες στην «κακή διαχείριση» των τραπεζών και ζητάνε από το λαό να διαλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Προσπάθεια να παρουσιαστεί η συμφωνία ως ένας «συμβιβασμός» που απέτρεψε τα χειρότερα, κάνουν στην Κύπρο, το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, τη στιγμή που οι εξελίξεις προκαλούν έντονες αντιδράσεις στο νησί, με αιχμή τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που αποταμιεύονται στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, καθώς και τα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται.

Το ψευτοδίλημμα της επώδυνης συμφωνίας, ή της χρεοκοπίας επικαλέστηκε στο διάγγελμα του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ισχυριζόμενος ότι «με σκληρή διαπραγμάτευση, με επιμονή, αλλά και με συναίσθημα ευθύνης φτάσαμε σ' ένα αποτέλεσμα που διασφαλίζει τις προοπτικές της χώρας».

Ως τη μόνη λύση «που αποτρέπει τη χρεοκοπία και διασφαλίζει τη σταθερότητα» χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Κάρογιαν, το κόμμα του οποίου στηρίζει την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, υποστήριξε ότι «αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία και την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας μας».

Για μη προετοιμασμένη κυβέρνηση, η οποία διαχειρίστηκε τη διαπραγμάτευση «ερασιτεχνικά», μίλησε ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΔΕΚ, λέγοντας ότι η απόφαση του Eurogroup «επιβάλλει τη ληστεία καταθέσεων που απέρριψε την προηγούμενη βδομάδα η Βουλή των Αντιπροσώπων».

Τη θέση της κυβέρνησης ότι η νέα συμφωνία είναι καλύτερη από την προηγούμενη υπερασπίστηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και σε μια προσπάθεια να συνδράμει στον αποπροσανατολισμό του λαού, υποστήριξε ότι «επιτέλους πρέπει να γίνει μια αρχή, όσοι φταίνε πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί γιατί, όπως είπε, όταν δεν τιμωρούμε κανέναν το έγκλημα και η αδικία θα συνεχίζονται».

Για περαιτέρω κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης, μετά και την εν λόγω συμφωνία μίλησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού και τόνισε ότι ο Ν. Αναστασιάδης δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη του ΑΚΕΛ προτού προχωρήσει στην αποδοχή της συμφωνίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΑΚΕΛ διαφώνησε με τη συμφωνία πώλησης των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, επειδή «δεν είχε ισορροπία και ήταν ετεροβαρής».

Το ΑΚΕΛ θα ζητήσει έρευνα τόσο για το πώς κλείστηκε η συμφωνία, καθώς και για τους όρους με τους οποίους δόθηκαν τα δάνεια της Λαϊκής στην Ελλάδα, δεδομένου ότι αποκαλύψεις που έγιναν αναφέρουν ενδεικτικά ότι χορηγήθηκε δάνειο στη Μονή Βατοπεδίου, ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να διευκρινίζεται με ποιες εγγυήσεις έγινε η συμφωνία.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας και να εντοπίσει τους υπαίτιους αυτής της πρωτοφανούς οικονομικής τραγωδίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ