Τρίτη 3 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Για απλή αναλογική στην ΕΣΗΕΑ

Τροπολογία - προσθήκη για την εφαρμογή της απλής αναλογικής και στην εκλογή των μελών του Προεδρείου της ΕΣΗΕΑ (Πρόεδρος, Α' και Β' Αντιπρόεδρος, Γενικός Γραμματέας και Ταμίας) ώστε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης να εκλέγεται με απλή αναλογική, κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Δημήτρης Τσιόγκας, Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη. Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου: «Προσαρμογή στις διατάξεις της Οδηγίας 94/56/Ε.Κ. του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη θέσπιση βασικών αρχών που διέπουν τις έρευνες ατυχημάτων και συμβάντων Πολιτικής Αεροπορίας - Ενίσχυση της κρατικής εποπτείας επί των προτύπων ασφαλείας Πτήσεων και ρύθμιση συναφών οργανωτικών θεμάτων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας(ΥΠΑ)».

Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, το σύστημα της απλής αναλογικής ανατράπηκε με διάταξη του ν. 2081/92 που προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ αιφνιδιαστικά, σε θερινό τμήμα της Βουλής, το καλοκαίρι του 1992, παρά την καθολική αντίδραση της τότε αντιπολίτευσης. Η διάταξη του άρθρου 30 του ν. 2081/92 εισήγαγε το διαχωρισμό του Προεδρείου της ΕΣΗΕΑ από τα λοιπά μέλη του ΔΣ και επέβαλε ως εκλογικό σύστημα για την εκλογή αυτού του Προεδρείου το πλειοψηφικό, διατηρώντας την απλή αναλογική μόνο για την εκλογή των λοιπών μελών του ΔΣ της Ενωσης.

Ηδη, επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση, η κατάργηση της παραπάνω νομοθετικής ρύθμισης του ν. 2081/92 και η επαναφορά της εκλογής όλων των μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με το σύστημα της απλής αναλογικής, σύμφωνα με το ν. 1264/82, αποτελεί αίτημα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ