Τρίτη 3 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Προσκλητήριο για νέους αγώνες

Κοινό πλαίσιο και πρόταση κινητοποιήσεων για πριν και μετά το Πάσχα, διαμορφώθηκε χτες σε σύσκεψη στον «Ευαγγελισμό»

Στιγμιότυπο απ' την πορεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία και την πρόνοια στις 29.3.2001
Στιγμιότυπο απ' την πορεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία και την πρόνοια στις 29.3.2001
Αγωνιστικό προσκλητήριο προς τους εργαζόμενους όλων των νοσοκομείων και φορέων της Πρόνοιας για συντονισμό της δράσης και για κοινό αγώνα για την απόκρουση της επίθεσης της κυβέρνησης στην Υγεία - Πρόνοια - Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και για τη βελτίωση των εργασιακών τους συνθηκών, απευθύνουν οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων και εργαζόμενοι νοσοκομείων και ιδρυμάτων Πρόνοιας της Αττικής, οι οποίοι πραγματοποίησαν χτες σύσκεψη στον «Ευαγγελισμό». Στη σύσκεψη πήραν μέρος πέντε εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι από σωματεία, ενώ οι άλλοι 13 ήταν μέλη διοικήσεων ή Επιτροπών Αγώνα.

Στα πλαίσια αυτά ενεργοποιούνται συσκέψεις για τη διενέργεια γενικώνσυνελεύσεων, συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων σε κάθε νοσοκομείο και ίδρυμα Πρόνοιας την ερχόμενη Πέμπτη 5 Απρίλη 2001, αλλά και για την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με την πραγματοποίηση 6ωρης στάσης εργασίας και πορείας στο υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 25 Απρίλη 2001. Ταυτόχρονα, απευθύνουν κάλεσμα στην ηγεσία της ΠανελλήνιαςΟμοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζομένους και να πρωτοστατήσει, ως οφείλει, στον πανελλαδικό συντονισμό και τη δυναμική έκφραση των αγωνιστικών διαθέσεών τους.

Εκδηλη ήταν στη χτεσινή σύσκεψη η αγωνία των εργαζομένων για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στους κρίσιμους τομείς της υγείας - πρόνοιας και κυρίως με τον αντι-ΕΣΥ νόμο 2889/2001 που ψηφίστηκε πρόσφατα, αλλά και με τους άλλους που θα έρθουν. Εξίσου έκδηλη όμως ήταν και η διάθεσή τους να βάλουν φρένο με το συντονισμένο αγώνα τους στα σχέδια αυτά, αφού, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των νοσοκομείων και φορέων της Πρόνοιας: «Οι διαθέσεις του κόσμου για αγώνα ξεπερνούν ακόμα και τις προσδοκίες μας».

«Δε λύνεται κανένα πρόβλημα χωρίς αγώνα από τα κάτω. Αν δε γίνει κάτι σε ένα χρόνο, το τοπίο θα έχει αλλάξει εντελώς», υπογράμμισε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», ανοίγοντας τη χτεσινή σύσκεψη. Επίσης αναφέρθηκε στο διεκδικητικό πλαίσιο που προτείνει το σωματείο του «Ευαγγελισμού» και το οποίο στα βασικά σημεία του υιοθετήθηκε από τους εργαζόμενους των άλλων νοσοκομείων και ιδρυμάτων Πρόνοιας.

Κοινά αιτήματα, όπως αυτά προέκυψαν από τη σύσκεψη, είναι:

  • Η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και ιδρύματα πρόνοιας για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών.
  • Αυξήσεις στο βασικό μισθό, ώστε να καλύπτει τις βιοτικές ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και την απώλεια εισοδήματος των τελευταίων χρόνων.
  • Καθολική κοινωνική ασφάλιση.
  • Το χαρακτηρισμό των νοσοκομείων και ιδρυμάτων Πρόνοιας ως ανθυγιεινών χώρων εργασίας.
  • Οχι στις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση που προωθούνται στην υγεία - πρόνοια με τον νόμο 2889/2001, αλλά και με τον τελευταίο νόμο για τις προμήθειες των νοσοκομείων.
  • Δημόσια δωρεάν ισότιμη υγεία - πρόνοια για όλο το λαό.
Απούσα η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ

Τη χτεσινή σύσκεψη απασχόλησε ιδιαίτερα και ο ρόλος που διαδραμάτισε το προηγούμενο διάστημα και που σκοπεύει να διαδραματίσει στη διεκδίκηση των εργαζομένων η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σύσκεψη είχε κληθεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Στ. Κουτσιουμπέλης, ο οποίος δεσμεύτηκε πως θα παρευρεθεί, αλλά τελικά δεν πήγε και στιγματίστηκε έντονα στη σύσκεψη.

Η Λέττα Μεθωνιού, αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και πρόεδρος πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι», υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι των «Αγίων Ανάργυρων» εκτιμούν ότι η ΠΟΕΔΗΝ όχι μόνο δε θέλει να πρωτοστατήσει στον αγώνα των εργαζομένων, αλλά αντίθετα υπονόμευσε με διάφορους τρόπους τις κινητοποιήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.

«Πρέπει να στηριχτούμε στη δύναμη των πρωτοβάθμιων σωματείων και ΔΣ, στις Επιτροπές Αγώνα που συγκροτούνται στα νοσοκομεία, στους εργαζόμενους που εκφράζουν αγωνιστικές διαθέσεις και τη διάθεσή τους για ενοποίηση του αγώνα, για την απόκρουση της κυβερνητικής επίθεσης», τόνισε και επισήμανε ότι η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, παραπέμπει τους αγώνες στις συλλογικές συμβάσεις. Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν ενεργά μέρος στο συλλαλητήριο της Πέμπτης για την προάσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ