Παρασκευή 1 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιμένουμε ότι μπορούμε

Η παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα στη συνάντηση

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν την έναρξη της χτεσινής εκδήλωσης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο δείχνει ότι έχει μια επιλογή: Να στηρίξει, να διαιωνίσει τη συντήρηση, την υποκατάσταση, αντί να δώσει έμφαση και να στηρίξει τα στεγνά προγράμματα και την πρόληψη. Επομένως, είναι υπόλογη κυριολεκτικά η κυβέρνηση, γιατί η αναγωγή του προβλήματος σε πρόβλημα συντήρησης σημαίνει διάδοση».

Και στη συνέχεια, παρεμβαίνοντας στο τέλος της συζήτησης με τους εκπροσώπους των φορέων η Αλέκα Παπαρήγα μεταξύ άλλων τόνισε: «Συγκεντρώνουμε την προσοχή μας σε αυτό που λέμε δημόσιος χαρακτήρας των συγκεκριμένων δομών, δωρεάν, γιατί το δημόσιος μόνο του δε λέει τίποτα. Και τα νοσοκομεία είναι δημόσια και πληρώνουμε...», συμπληρώνοντας ότι «το δημόσιο δωρεάν σημαίνει καμίας μορφής ιδιωτικό». Αναφέρθηκε ταυτόχρονα στην ανάγκη να εξασφαλίζονται στους εργαζόμενους στον τομέα της πρόληψης και απεξάρτησης αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και μισθοί.

«Εμείς παρεμβαίνουμε και στον τομέα των ιδεών, της ιδεολογίας και δυστυχώς έχω να πω ότι μέσα στη Βουλή δεχόμαστε πυρά από παντού γι' αυτό το ζήτημα. Μάλιστα μας θεωρούν συντηρητικούς κλπ και ότι ξεκινάμε από ιδεοληψίες», επισήμανε μιλώντας για τη θέση του ΚΚΕ στο θέμα της τοξικοεξάρτησης. Ειδικότερα για το νομοσχέδιο πρόσθεσε: «Σταθήκαμε στο μαζικό: Στο διαχωρισμό και στα υποκατάστατα. Είμαστε ριζικά αντίθετοι και με αυτήν την έννοια υποστηρίζουμε και τη στρατηγική που πρέπει να υπάρχει και τις δημόσιες δομές και οπωσδήποτε και την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη».

Αναφερόμενη σε τοποθέτηση γονιού για τη στήριξη των απεξαρτημένων στο στάδιο της επανένταξης είπε: «Ακόμα και σε συνθήκες κρίσης που υπάρχει ανεργία, ένας λόγος παραπάνω, πρέπει να υπάρχουν ειδικά κίνητρα, κριτήρια και ειδικά μέτρα για την πρόσληψη των απεξαρτημένων, διότι υπάρχει προκατάληψη».

Για τις ποινικές διατάξεις του νομοσχεδίου σημείωσε πως η ποινή πρέπει να αφορά κυρίως τον έμπορο και όχι το χρήστη. «Ακόμα και ο χρήστης που αναγκάζεται να κάνει το "βαποράκι", το κάνει για τη χρήση δεν το κάνει για να βγάλει χρήματα. Κι ας έχει κάνει όποιες πράξεις έχει κάνει, δεν τον αντιμετωπίζουμε όπως αντιμετωπίζουμε άλλους. Η "τιμωρία" για το χρήστη πρέπει να είναι η απεξάρτηση» και πρόσθεσε ότι «τα προγράμματα, όταν γίνονται μέσα στη φυλακή, πρέπει να έχουν όλες τις προϋποθέσεις, να είναι ελκυστικά και ουσιαστικά».

Συνοψίζοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε: «Αυτό που μας ενοχλεί σ' αυτή την ιστορία είναι ότι σου λένε: Δεν μπορείς. Αυτό το μήνυμα βγαίνει. Δεν μπορείς να βγεις από την κρίση αν δεν χάσεις τη σύνταξη, αν δεν ιδιωτικοποιήσουμε, αν δεν δεχτούμε ό,τι κατακτήσεις είχαμε μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο να τις ξεχάσουμε και να έχουμε ανάπτυξη με φτώχεια και ανεργία».

«Το κυριότερο - επισήμανε - είναι να συμφωνήσουμε ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αντιμετωπίσουμε την τοξικοεξάρτηση. Βεβαίως είναι κοινωνικό το πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον ως διαδικασία απεξάρτησης που προσπαθεί ο κάθε άνθρωπος ότι υπάρχει λύση. Εμείς επιμένουμε. Είναι τα στεγνά προγράμματα με ειδικές περιπτώσεις κλπ. Αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε αντίθετοι στη χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ. Αφού υπάρχει, πρέπει να έχει ουσιαστικά προγράμματα και να μη μετατραπεί σε "περίπτερο"», είπε μεταξύ άλλων, ξεκαθαρίζοντας ότι «μπορεί να διαφωνούμε με αυτή τη μέθοδο, αλλά δε σημαίνει ότι πετάμε στο δρόμο τους 9.000 και εσάς που δουλεύετε».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ