Παρασκευή 1 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Μάχη ενάντια στην εξαθλίωση και τη διάλυση του ναυπηγείου

Εργοστασιακή Επιτροπή: Να βγουν οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο, διεκδικώντας να περάσουν τα ναυπηγεία σε κρατική ιδιοκτησία, με προοπτική το δημόσιο ενιαίο φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας

Την απαίτησή τους για δουλειά με δικαιώματα, να καταβληθούν οι μισθοί τους και να αρθεί το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας που τους έχει επιβληθεί από την εργοδοσία με ένα μεροκάματο τη βδομάδα, διαδήλωσαν και χτες οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και έκαναν πορεία στο υπουργείο Ανάπτυξης. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Κ. Βιρβιδάκη, ο οποίος «δεσμεύτηκε» να γίνει νέα συνάντηση στο υπουργείο. Οι εργαζόμενοι «υποδέχτηκαν» το αποτέλεσμα της νέας συνάντησης με έντονες διαμαρτυρίες, απαιτώντας να δοθεί λύση τώρα, με βάση τα αιτήματά τους.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι διαδήλωναν για να υπερασπίσουν τη δουλειά τους και το ναυπηγείο, από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) γνωστοποιήθηκε η απόφαση με την οποία ζητά από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά την «επιστροφή παράνομων κρατικών ενισχύσεων, ύψους 310 εκατ. ευρώ στο ελληνικό κράτος». Ηδη, με απόφαση της ΕΕ και με πρόσχημα κρατικές ενισχύσεις έχει τεμαχιστεί το ναυπηγείο και βρίσκεται σε διαδικασία εκποίησης το εμπορικό του τμήμα. Από αυτήν τη διαδικασία, οι μόνοι που πληρώνουν τη νύφη είναι οι εργαζόμενοι. Τα αραβογερμανικά μονοπώλια, στα οποία έχει παραδοθεί το ναυπηγείο, έχουν τσεπώσει 2,5 δισ. ευρώ (πάνω από το 75% του ποσού) από τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν αναλάβει. Παρέδωσαν μόνο το υποβρύχιο που γέρνει και τώρα, πατώντας στους εργαζόμενους, τους οποίους έχουν καταδικάσει εδώ και 11 μήνες οπότε και επέβαλαν το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας στην εξαθλίωση, ζητάνε και άλλο χρήμα και εξοπλιστικά προγράμματα.

Η Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ) συσπειρωμένη στο ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της απηύθυνε το κάλεσμα στους εργαζόμενους του ναυπηγείου να απαιτήσουν γενική συνέλευση τώρα, να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους, ώστε «να στρίψει το τιμόνι του Σωματείου σε ταξική κατεύθυνση, ν' αλλάξουμε ρότα πλεύσης στο Σωματείο». Ξεκαθαρίζει: «Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η εργοδοσία, ούτε οι δικηγόροι μπορούν να δώσουν λύση προς όφελός μας, αν εμείς δε βγούμε δυνατοί στο προσκήνιο με τους συμμάχους μας που είναι πρώτα και κύρια οι εργαζόμενοι του κλάδου». Σε ό,τι αφορά τη στάση των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ που πλειοψηφούν στις διοικήσεις των σωματείων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, η ΕΕΝΣ επισημαίνει ότι «συνειδητά» από κοινού με τη ΔΑΚΕ, «όλο αυτό το διάστημα, αρνούνται κάθε συντονισμό». Τακτική που ωφελεί την εργοδοσία των ναυπηγείων και τη συγκυβέρνηση να περνάει την αντιλαϊκή πολιτική.

Καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν να ανοίξει τώρα το ναυπηγείο με όλους τους εργαζόμενους και όλα τα δικαιώματά τους. Να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι, «να περάσουν σε κρατική ιδιοκτησία τα Ναυπηγεία», με προοπτική «το Δημόσιο Ενιαίο Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ