Παρασκευή 1 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Κάποιες σκέψεις για τις Θέσεις

Κατ' αρχάς κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί η σε γενικές γραμμές συμφωνία του γράφοντος με το κείμενο των Θέσεων για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ΚΕ. Εν συνεχεία είναι απαραίτητο να τονιστεί πως ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες όξυνσης και εμβάθυνσης της οικονομικής κρίσης η καθημερινή δράση και πάλη για τα οξύτατα λαϊκά προβλήματα είναι απολύτως αναγκαίο να συνδυάζεται με την αυτομόρφωση γύρω από θέματα μαρξιστικο-λενινιστικής θεωρίας και ιδεολογίας γενικότερα καθώς ιδίως στη φάση αυτή η αστική τάξη και τα επιτελεία της βομβαρδίζουν καθημερινά το λαό με διάφορες θεωρίες και ιδεολογήματα με απώτερο πάντα σκοπό τη σύγχυση, την καλλιέργεια αυταπατών και τη γενικότερη χειραγώγησή του. Τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή εξοπλισμένα και σε ετοιμότητα ώστε ν' απαντούν με πληρότητα και σαφήνεια σε όλα αυτά τα ιδεολογήματα και τα ψευτοεπιχειρήματα που προβάλλει καθημερινά ο ταξικός αντίπαλος.

Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν και θα πρέπει να συμβάλλουν ακόμη πιο συστηματικά:

Τα κομματικά έντυπα («Ριζοσπάστης» και ΚΟΜΕΠ) με αρθρογραφία γύρω από ζητήματα καθημερινής ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης, όπως είναι οι συνέπειες του οπορτουνισμού στο κομμουνιστικό κίνημα ή το ζήτημα της «ενωμένης αριστεράς».

Οι διάφορες μπροσούρες και μικρές εκδόσεις της Σ.Ε. για ιδεολογικοπολιτικά θέματα. Τέτοιες θεματικές εκδόσεις βοηθούν ιδιαίτερα στην καλύτερη προσέγγιση και μελέτη της μαρξιστικής ιδεολογίας και θεωρίας από τα νεότερα σε ηλικία μέλη, στελέχη, και όχι μόνο, καθώς είναι συνοπτικές και στοχευμένες.

Πολύ σημαντικό ρόλο επίσης μπορεί και πρέπει να παίξει το ειδησεογραφικό πόρταλ του Κόμματος (www.902.gr), το οποίο θα πρέπει να συνεχίσει να ενημερώνεται καθημερινά και συνεχώς για τις εξελίξεις και στο οποίο ανεβαίνουν και θα πρέπει να συνεχίσουν να ανεβαίνουν καθημερινά διάφορα βίντεο από τις πολύμορφες εκδηλώσεις και παρεμβάσεις του Κόμματος σε πολλά επίπεδα αλλά και από λαϊκές κινητοποιήσεις γενικότερα. Η σημασία της λειτουργίας του πόρταλ θα πρέπει να αποτιμάται πάντα με γνώμονα την ιδιαίτερη εξοικείωση των νέων ανθρώπων με το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες.

Ολα τα παραπάνω βέβαια δεν συνεπάγονται σε καμία μα καμία περίπτωση την ανάλωση των κομματικών μελών και στελεχών στη στείρα και αποσπασματική θεωρητική γνώση που θα είναι αποκομμένη από την καθημερινή δράση. Το αντίθετο μάλιστα: Η όσο το δυνατό καλύτερη και βαθύτερη θεωρητική γνώση θα πρέπει να μετατρέπεται σε όπλο αξιοποιήσιμο στην καθημερινή δράση των μελών και στελεχών του Κόμματος και της ΚΝΕ. Οπως άλλωστε έχει πει και ο μεγάλος Δάσκαλος Δ. Γληνός, «η μόρφωση δεν είναι ζήτημα γνώσης, είναι ζήτημα ζωής».

Πολύ θετική είναι, τέλος, η πρωτοβουλία που πάρθηκε ώστε να μπορούν και άτομα με προβλήματα όρασης που ενδιαφέρονται να μελετήσουν το ντοκουμέντο των Θέσεων του Συνεδρίου μετά τη δημοσίευσή του να το πετύχουν μέσω του πόρταλ με τη μορφή αρχείου ήχου. Είναι μία πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια που θα πρέπει όμως να συνεχιστεί οπωσδήποτε και με την ηχογράφηση και των τελικών ντοκουμέντων που θα εγκριθούν από το Συνέδριο καθώς επίσης και με άλλα κομματικά ντοκουμέντα.


Ευάγγελος Βάγιας
Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ με πρόβλημα όρασης, φίλος του Κόμματος, Λάρισα


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ