Παρασκευή 1 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
Βροντερό «όχι» σε συντήρηση - ιδιωτικοποίηση

Αναδείχτηκε η ανάγκη να συντονιστούν και να απαντήσουν αγωνιστικά στο νομοσχέδιο και στην υποχρηματοδότηση των προγραμμάτων

Το θέμα της συντήρησης της χρήσης - ούτε καν της υποκατάστασης! - όπως και της ιδιωτικοποίησης των δομών και υπηρεσιών, που φανερώνουν και το σκοταδιστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, απασχόλησε τους φορείς και συλλόγους από όλο το φάσμα της αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης, οι οποίοι έδωσαν μαζικό «παρών» στη σύσκεψη.

Εκτός από τους παρακάτω φορείς που τοποθετήθηκαν συμμετείχαν ακόμη: Το ΕΣΥΝ, οι Σύλλογοι Γονέων ΚΕΘΕΑ «Στροφή» και «Νόστος», ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Μπαίνει από το παράθυρο η συντήρηση

Αναφορικά με τις τροπολογίες που έγιναν την τελευταία στιγμή ο Μπάμπης Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, είπε: «Μπαίνει από το παράθυρο η συντήρηση μέσα στη φυλακή (...) Κάποιος που παίρνει, για παράδειγμα, σιρόπι μέσα στη φυλακή, μπορεί να βγει στο 1/5 της ποινής του μόνο με το σιρόπι και όχι σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης, ψυχολογικής στήριξης κ.λπ.». Και πρόσθεσε: «Θα ξαναβγεί στην κοινωνία έχοντας κάνει ληστεία, εμπορία ναρκωτικών και ουσιαστικά βάζοντας σε κίνδυνο όλο το σχέδιο νόμου. Με την ίδια λογική, κάποιος που παίρνει ψυχοφάρμακα μέσα στη φυλακή και αυτός να διεκδικήσει για άλλα αδικήματα να βγαίνει έξω. Αν κάποιος βγει έξω και είναι στο δρόμο πάλι θα ξαναμπλέξει στη χρήση και στο έγκλημα. Επίσης, τα δικαστήρια δε θα δίνουν άδεια σε κανένα. Θα είναι επιφυλακτικοί ακόμα και απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν κάτι να κάνουν.

Αυτό εμάς στο ΚΕΘΕΑ μας δημιούργησε μια απογοήτευση. Και δεν βασίζεται στην ισονομία. Γιατί δεν είναι ισονομία να πάρει κάποιος ένα σιρόπι και να βγει στην κοινωνία, γιατί με την ίδια λογική γιατί να μη βγουν και οι άλλοι, που δεν παίρνουν, στο 1/5 της ποινής τους;».

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πιο συντηρητικό, πιο κατασταλτικό και πιο γραφειοκρατικό», ενώ σε μια περίοδο που οι εξαρτήσεις διαρκώς αυξάνονται «θα περίμενε κανείς να υπάρχουν κι άλλα μέτρα υποστήριξης των φορέων Πρόληψης, Θεραπείας, Επανένταξης». «Και οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ και στο ΚΕΘΕΑ και παντού, είναι προς την κατεύθυνση της κοινωνικής ένταξης, να ξαναβρεθεί κάποιος στην κοινωνία με δουλειά, με στέγη, να γίνει ένας λειτουργικός άνθρωπος» και όχι «το φάρμακο να υποκαθιστά όλες τις ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες και να οδηγεί σε αδιέξοδο ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Το «φάρμακο» δεν είναι θεραπεία κι επανένταξη

Ο Γιάννης Κακλαμάνης, πρόεδρος εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, σημείωσε τη διαδρομή υποβάθμισης του ΟΚΑΝΑ προς ένα κέντρο χορήγησης φαρμάκου, προς δομές - αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Εξέφρασε την εκτίμηση πως «το παιχνίδι που αφορά τον ΟΚΑΝΑ στοχεύει στο να μπουν στο χώρο ιδιώτες, στη θεραπεία γενικότερα και ειδικότερα στην υποκατάσταση. Η μπίζνα είναι παγκόσμια πολύ μεγάλη στην εμπορία, αντίστοιχη μπίζνα υπάρχει και στα υποκατάστατα, ανάμεσα σε μεγάλες βιομηχανίες φαρμάκων, μεγαλογιατροί, δομές, κλινικές κ.λπ.».

«Πρέπει να τονίσουμε πως όταν λέμε υποκατάσταση εννοούμε χρήση», υπογράμμισε ο Κώστας Σκαρίπας, γραμματέας του Συλλόγου Γονέων της Παρέμβασης. Αντίστοιχα η Κωνσταντίνα Αραπάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ - Παρέμβαση, είπε πως στους κρατούμενους χρήστες πρέπει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία και ζήτησε από την κυβέρνηση «να ενισχυθούν τα στεγνά προγράμματα, όχι υποκατάστατα, όχι μεθαδόνη. Οχι στη συντήρηση. Μέριμνα για κοινωνική επανένταξη». Ο Δημήτρης Κολοκάθης, μέλος του ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, τόνισε: «Η αντιμετώπιση της εξάρτησης ως μόνο μέτρο μπορεί να έχει την καλύτερη δυνατή κοινωνική ένταξη» και «θεωρούμε ότι ένας εθνικός σχεδιασμός που θα λέει να τους δώσουμε ένα υποκατάστατο για να μη μας ενοχλούν, δεν θα μπορούσε να σταθεί».

Ο Δημήτρης Υφαντής, εκ μέρους της Επιστημονικής Ομάδας του «18 Ανω», χαρακτήρισε πιο σημαντικό στο νομοσχέδιο την ιδιωτικοποίηση και τόνισε πως η δημόσια και δωρεάν θεραπεία είναι ουσιαστική προϋπόθεση για απεξάρτηση και επανένταξη. Για την υποκατάσταση σημείωσε πως «είναι ουσιαστικά καταστολή με έναν άλλο τρόπο, με άλλο μέσο, που λέγεται φάρμακο».

«Η μορφή της μη κερδοσκοπικής εταιρείας δεν συνεπάγεται ότι δεν θα κοστολογηθούν οι υπηρεσίες και θα είναι δωρεάν», επισήμανε ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, και σημείωσε τις ευεργετικές επιπτώσεις της πρόληψης, που πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων «18 Ανω», Βάσω Μελέτη, είπε πως ο Κώδικας Ναρκωτικών δε μιλάει για την αντιναρκωτική πολιτική, για την πρόληψη, δεν ανακουφίζει την οικογένεια και ζήτησε «να σταματήσει η εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου και η επιχειρηματική δράση σε βάρος της οικογένειας».

Να συναντηθούμε «στο δρόμο»!

Ο Κώστας Βρυώνης, leader στη Διάβαση του ΚΕΘΕΑ, μπροστά και στην ψήφιση του νομοσχεδίου, τόνισε: «Οι σύλλογοι υψώνουν τη δική τους φωνή προς την κοινωνία; Να υπάρχει ένας συντονισμός μεταξύ των συλλόγων, να φωνάξουν, να διαμαρτυρηθούν, να πάνε στα σωματεία, στη ΓΣΕΕ - είναι ένα κοινωνικό θέμα. Γιατί θα ακουστούν δυο - τρεις φωνές στη Βουλή, αλλά δεν υπάρχει μια κοινωνική παρουσία να αναδείξει τη σοβαρότητα του προβλήματος και να μπει πλαίσιο διεκδίκησης».

Στόχος και αυτού του νομοσχεδίου είναι η πάση θυσία περικοπή δαπανών, είπε ο Γιάννης Βουτσινάς, από το Σύλλογο Γονέων και Φίλων του «18 Ανω», και κάλεσε σε ένα συντονιστικό των φορέων: «Τι θα κάνουμε εμείς έξω από τη Βουλή; Να απαντήσουμε στο νομοσχέδιο όπως του αξίζει με τους λαϊκούς αγώνες. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τους γονείς, τους θεραπευτές κι εργαζόμενους στα προγράμματα που θα βρεθούν χωρίς δουλειά σύντομα».

Η πρόεδρος των εργαζομένων στο ΨΝΑ, Μένια Λουκέρη, κάλεσε σε αγώνα για το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των δομών, για να χτυπηθεί η «κερκόπορτα» που ανοίγει το νομοσχέδιο σε ΜΚΟ και ιδιωτική πρωτοβουλία: «Να συνεννοηθούμε και να βρεθούμε όλοι έξω».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με προσανατολισμό τη συρρίκνωση των «στεγνών» προγραμμάτων...(2013-11-10 00:00:00.0)
Η ευρωενωσιακή πολιτική πυροδοτεί την εξάρτηση...(2012-06-26 00:00:00.0)
Συντήρηση και διαιώνιση του προβλήματος(2010-10-02 00:00:00.0)
«Στο περιθώριο η απεξάρτηση»(2005-06-16 00:00:00.0)
Σε αδιέξοδο οι μονάδες, στο περιθώριο η απεξάρτηση(2004-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ