Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Εγγυάται κι αυτός την πάταξη της «ανομίας»

Τον «ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό» υπερασπίστηκε σε συνέντευξή του στο BBC ο Αλ. Τσίπρας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε συνέχεια προχτεσινών του δηλώσεων, σύμφωνα με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο θεματοφύλακας της αστικής νομιμότητας, χτες ο Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο BBC, υπερασπίστηκε τον «ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό», προβάλλοντας την άποψη πως όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι εκτός αυτού και παρουσίασε τη δική του εκδοχή για την επιχείρηση «νόμος και τάξη».

Παρότι χαρακτήρισε ανιστόρητη τη θεωρία των δύο άκρων δήλωσε: «Θα εφαρμόσουμε το νόμο. Θα είμαστε άτεγκτοι στην εφαρμογή του νόμου (...) Θα εξαρθρώσουμε τους θύλακες της Χρυσής Αυγής μέσα στον κρατικό μηχανισμό. Δεν θα ανεχθούμε παραβατικότητα από κανέναν και από καμία ομάδα. Και απέναντι στις ομάδες εκείνες που χρησιμοποιούν τη βία και μπορεί να ισχυρίζονται ότι ανήκουν στον αναρχικό χώρο (...) Κι αυτοί θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου».

Η σκόπιμα «διασταλτική» ορολογία που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την «ανομία» και την πρόθεσή του να πατάξει κάθε μορφή βίας, χαϊδεύει τα αυτιά των αστών ότι από το βούρδουλα του κράτους δεν πρόκειται να γλιτώσει το ταξικό εργατικό κίνημα, το οποίο στον «ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό» εξομοιώνεται με τον «εξτρεμισμό», τη «βία» και την «τρομοκρατία».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, δεν έκρυψε ότι ο στόχος του μείγματος αστικής διαχείρισης που πρεσβεύει για ξεπέρασμα της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου, περνάει μέσα απ' τον αφοπλισμό του κινήματος με κάθε μέσο. Ετσι, κάλεσε την Ευρωένωση να συναινέσει στην «αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος» και στην «αντικατάσταση του μνημονίου» με «ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας και ανάπτυξης», με αντάλλαγμα την «κοινωνική ειρήνη», την οποία χαρακτήρισε αναγκαία για να ξεπεραστεί η κρίση.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο Αλ. Τσίπρας πρόβαλε σαν πλεονέκτημα του κόμματός του τη δυνατότητά του να χειραγωγεί λαϊκές συνειδήσεις, λέγοντας «έχουμε αυτό το πλεονέκτημα, την ίδια στιγμή που βρισκόμαστε μέσα σε μια διαδήλωση, να βρισκόμαστε και στην Ουάσιγκτον και να συζητάμε και με το IMF και να συζητάμε με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και στον Σόιμπλε στη Γερμανία».

Ας σημειωθεί, τέλος, πως και σε αυτή του τη συνέντευξη, ο Αλ. Τσίπρας «χάιδεψε» τα αυτιά της καραμανλικής πτέρυγας της ΝΔ, δίνοντας άφεση στα αντιλαϊκά πεπραγμένα προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ. Εφτασε μάλιστα να εκθειάσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, την οποία το Κόμμα και ο λαός την κέρδισαν με το σπαθί τους.

Αναφερόμενος στον Αντ. Σαμαρά, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «πολύ σύντομα και από την ίδια του την παράταξη θα βρεθούν πολιτικοί που θα του βάλουν ένα φρένο σ' αυτή τη στρατηγική. Γιατί ο προκάτοχός του στη ΝΔ ήταν γόνος μιας οικογένειας, του αείμνηστου Καραμανλή, ο οποίος νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Ελλάδα, ήρθε για να συμφιλιώσει τις δύο αντίπαλες παρατάξεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ