Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΧΤΙΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πείρα από τη δράση για ανασύνταξη του κινήματος

Η πιο αποφασιστική συμβολή στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας και στην κομματική οικοδόμηση, ήταν από τα βασικά ζητήματα που αναδείχτηκαν στη Συνδιάσκεψη της Αχτίδας Κατασκευών της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, που ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση των Θέσεων για το 19ο Συνέδριο και την εκλογή νέας Αχτιδικής Επιτροπής.

Σημαντική ήταν η συζήτηση γύρω από το στόχο για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Η κρίση στην οικοδομή είναι μια καθαρή έκφραση της καπιταλιστικής, οικονομικής κρίσης, που εμφανίστηκε στη χώρα μας από το 2008. Ολα αυτά τα χρόνια υπήρξε μεγάλη μείωση των ασφαλισμένων οικοδόμων, των μισθωτών τεχνικών, χτύπημα στους μικροεπαγγελματίες του κλάδου. Η κρίση στις κατασκευές αφορά τόσο στην παραγωγή «μεγάλων» έργων, όσο και την κατασκευή κατοικιών και άλλων ιδιωτικών έργων.

Η συνέχιση της κρίσης θα οδηγήσει σε νέο γύρο συγχωνεύσεων και εξαγορών. Ο έλεγχος της παραγωγής στις κατασκευές από ελάχιστους τεχνικούς ομίλους θα γίνει ακόμα πιο ασφυκτικός. Το τελευταίο δίχρονο η παρέμβαση του Κόμματος στους εργαζόμενους του κλάδου είχε αναβαθμιστεί ποιοτικά και σε ό,τι αφορά την ανάλυση των αιτιών της κρίσης και σε ό,τι αφορά το χαρακτήρα της ΕΕ σαν ιμπεριαλιστικού κέντρου, αλλά και σε ό,τι αφορά την πρόταση εξουσίας του Κόμματος.

Σημαντική πείρα βγαίνει από την παρέμβαση στο ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης, όπου επιδιώχθηκε να οργανωθεί η αντίσταση των εργαζομένων στα σχέδια της εργοδοσίας και να προχωρήσει η συσπείρωση με την γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ. Αναπτύχθηκε προβληματισμός για το γεγονός ότι παρά τη δράση των κομματικών δυνάμεων και των φίλων του Κόμματος στον κλάδο, η συσπείρωση στα Συνδικάτα και το ΠΑΜΕ παραμένει μικρή. Στους οικοδόμους, κάτω από την πίεση της μακροχρόνιας ανεργίας, υπάρχουν φαινόμενα υποχωρητικότητας μπροστά στην επίθεση, προσχώρησή τους στη λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων.

Σημαντική συζήτηση έγινε για την ανάγκη να προχωρήσει η συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας στον κλάδο (οικοδόμοι, συναφή, ΕΒΕ, μηχανικοί, φοιτητές και σπουδαστές σχολών που τροφοδοτούν τον κλάδο με επιστημονικό δυναμικό). Αναδείχτηκε η ανάγκη για κοινή δράση με την ΚΝΕ σε σχολές μαθητείας και νυχτερινά. Συζήτηση έγινε και για τη δράση στις Λαϊκές Επιτροπές, την πείρα που αναδείχθηκε μέσα από την παρέμβαση με στόχο να πάρει σάρκα και οστά η κοινωνική συμμαχία και σε επίπεδο συνοικιών, χώρων κατοικίας.

Τέλος, εκτιμήθηκε η ανάγκη να ξεπεραστούν αδυναμίες που εντοπίστηκαν, ώστε η Οργάνωση να ανταποκριθεί στην ευθύνη που της αναλογούν, να δημιουργήσει μέσα στον κλάδο ισχυρούς πυρήνες εργαζομένων που θα αντιλαμβάνονται το στάδιο ωρίμανσης του καπιταλισμού, θα αναγνωρίζουν την ανάγκη ανατροπής του, θα αντιλαμβάνονται την ανάγκη της κοινωνικής συμμαχίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ