Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Νέα μέτρα για τις επιβατικές μεταφορές

Γρηγοριάδης Κώστας

Την ώρα που χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι ταξιτζήδες αγκομαχούν στην άσφαλτο από 12 έως και 15 ώρες την ημέρα για να εξασφαλίσουν ένα «καθαρό» μεροκάματο μεταξύ 30 και 50 ευρώ το μέγιστο - για τους απλούς οδηγούς τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα - το υπουργείο Ανάπτυξης δεν σταματά να επεξεργάζεται σχέδια για την περαιτέρω «απελευθέρωση» των οδικών επιβατικών μεταφορών. Με πρόφαση την αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά με βασική επιδίωξη την ενίσχυση μεγαλοεπιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα ή εποφθαλμιούν στο να μονοπωλήσουν το «φιλέτο» των επιβατικών μεταφορών συνολικά, ετοιμάζεται επέκταση των μέτρων που ήδη έχουν παρθεί στην κατεύθυνση «ανοίγματος» της αγοράς. Για την ώρα έχουν δοθεί άδειες 7θέσιων και 9θέσιων οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με προτεραιότητα σε ήδη κατόχους άδειας τετραθέσιου ταξί, καθώς και η δυνατότητα ενοικίασης οχήματος με οδηγό σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού.

Παρ' όλα αυτά, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, οι μεγαλοξενοδόχοι δεν φαίνεται να έχουν μείνει ικανοποιημένοι καθώς, όπως λένε, δεν αρκούν τα παραπάνω μέτρα για την κάλυψη των αναγκών στις τουριστικές περιοχές. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ήδη σχετική εξαγγελία από τον Αύγουστο του 2012 του νυν υπουργού Υποδομών Κ. Χατζηδάκη περί πλήρους ανοίγματος του κλάδου έως το 2015, ενώ τα σχετικά μέτρα θα πλήξουν και τον κλάδο των ΚΤΕΛ. Να πούμε ακόμη, ότι σήμερα η άδεια ταξί στην Αθήνα έχει πέσει στις 55.000 ευρώ όταν χιλιάδες σημερινοί ιδιοκτήτες την είχαν αγοράσει σε τιμές προ κρίσης που ξεπερνούσαν τις 200.000 και ακόμη τη χρωστούν. Με τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας όλο και περισσότεροι αναζητούν μία θέση εργασίας στον κλάδο και μία περαιτέρω κίνηση «ανοίγματος» από πλευράς κυβέρνησης, στην ουσία θα «τσεκούρωνε» το μεροκάματο και των αυτοαπασχολούμενων ταξιτζήδων και των ενοικιαστών οδηγών.

Οι ζορισμένοι εφοπλιστές...

Δεν πάνε πολλές μέρες που τα στελέχη της κυβέρνησης και τα αστικά ΜΜΕ κλαίγονταν και συμπονούσαν τις δυσκολίες που - όπως τόνιζαν - έχουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, τρέχοντας να δικαιολογήσουν την απλήρωτη για μήνες εργασία των ναυτεργατών και να χύσουν χολή σε βάρος της ναυτεργατικής απεργίας. Αυτοί λοιπόν οι καημένοι οι εφοπλιστές, μόλις την περασμένη Τετάρτη ανακοίνωσαν ότι η ελληνόκτητη ναυτιλία μένει πρώτη διεθνώς, αλλά και στην ΕΕ. Τέτοια είναι τα ζόρια τους...

Προφανώς, ο ανταγωνισμός που αναπτύσσεται στο φόντο της κρίσης θα οδηγεί σε ανακατατάξεις και στο συγκεκριμένο κλάδο. Αλλες εταιρείες θα κλείνουν εντελώς, άλλες θα συγχωνεύονται, άλλες θα γιγαντώνονται. Βεβαίως, πάντα οι χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι, που στο πλαίσιο αυτό είτε μένουν άνεργοι είτε βλέπουν μισθούς να μειώνονται είτε δικαιώματα να χάνονται. Ενώ οι εφοπλιστές και το κεφάλαιο ως τάξη δυναμώνουν, συγκεντρώνοντας στα χέρια τους όλο και μεγαλύτερο μέρος της πίτας στην ακτοπλοΐα, στα ποντοπόρα, στην κρουαζιέρα και πάει λέγοντας (όπως φυσικά και σε άλλους κλάδους)...

... και οι «αδικίες» σε βάρος τους

Για να γίνουν αντιληπτές, πάντως, οι διαστάσεις των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εφοπλιστές, παραθέτουμε ορισμένες μόνο από τις «άδικες»... φοροαπαλλαγές που αφορούν το εφοπλιστικό κεφάλαιο από σχετική έκδοση του υπουργείου Οικονομικών: Απαλλάσσονται από οποιονδήποτε φόρο εισοδήματος τα κέρδη που προκύπτουν από την εκμετάλλευση πλοίων. Απαλλάσσεται από κάθε φορολογία η υπεραξία που μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από την πώληση κάποιου πλοίου, είτε από την είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης είτε από άλλη αιτία. Απαλλάσσονται από το φόρο πλοία α' κατηγορίας, ναυπηγούμενα στην Ελλάδα.

Για τους εφοπλιστές, μειώνεται ο φόρος κατά 50% σε πλοία και κρουαζιερόπλοια α' κατηγορίας. Κατά 60% ο φόρος σε επιβατηγά πλοία, μηχανοκίνητα και ιστιοφόρα, ανεξαρτήτου υλικού αυτών. Κατά 75% ο φόρος στα αλιευτικά πλοία. Απαλλάσσονται από το φόρο φορτηγά πλοία, εφόσον έχουν ηλικία μικρότερη των 30 ετών. Επίσης: Το πετρέλαιο των εφοπλιστών ήταν και παραμένει παντελώς αφορολόγητο. Οι ακτοπλόοι εφοπλιστές επιδοτούνται με ζεστό χρήμα που βγαίνει από την τσέπη των εργαζομένων, για να δρομολογούν πλοία τους στα ελληνικά νησιά, όποτε αυτοί γουστάρουν.

Σημαντική δράση από τις Λαϊκές Επιτροπές

Σημαντική δράση για την οργάνωση και επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 20 Φλεβάρη αναλαμβάνουν οι Λαϊκές Επιτροπές σε όλη τη χώρα. Μέσα από πικετοφορίες (όπως αυτές που ξεκινούν σήμερα και κορυφώνονται αύριο στην Αττική), αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στη διάλυση των νοσοκομείων, στη φοροκαταιγίδα που εξοντώνει τη λαϊκή οικογένεια και άλλες πρωτοβουλίες για κάθε λαϊκό πρόβλημα, επιδιώκουν να μοιράσουν πλατιά το απεργιακό κάλεσμα, να συζητήσουν με τους εργαζόμενους την αναγκαιότητα συμμετοχής στην απεργία, να αναδειχτεί γιατί είναι ζήτημα κάθε λαϊκής - εργατικής οικογένειας να δουλέψει ώστε στις 20 του μήνα να «νεκρώσουν» τα πάντα και να «βουλιάξουν» οι δρόμοι κι οι πλατείες όπου θα γίνουν οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Είναι μια δράση που συναντά τους εργάτες, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα στον τόπο κατοικίας, συζητά για τα προβλήματά τους, τις αιτίες και τη διέξοδο, που συμβάλλει στην οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας, κόντρα στο συμβιβασμό, στην ηττοπάθεια, στη μιζέρια που οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι υπηρέτες τους προσπαθούν να επιβάλουν πολύμορφα στις λαϊκές οικογένειες: Στους χώρους δουλειάς βαφτίζουν την αποδοχή της σφαγής των μισθών «υπεύθυνη στάση». Στις γειτονιές βαφτίζουν την εγκατάλειψη οικογενειών χωρίς ρεύμα και νερό «αναπόφευκτη εξέλιξη». Το ότι ασθενείς μένουν χωρίς φάρμακα ή θεραπείες το βαφτίζουν «εξορθολογισμό δαπανών». Τα παιδιά που πάνε νηστικά στα σχολειά τα βαφτίζουν «θλιβερό περιστατικό». Σύσσωμα τα επιτελεία της αστικής τάξης, τα αστικά ΜΜΕ και κόμματα, όλες οι δυνάμεις και αρχές που πίνουν νερό στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» πασχίζουν να κρύψουν από τα λαϊκά στρώματα πως ο γκρεμός στον οποίο κατρακυλά η ζωή τους είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που σχεδιασμένα υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Πασχίζουν να κρατήσουν το λαό εγκλωβισμένο στην αδράνεια και την υποταγή.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, η δράση των Λαϊκών Επιτροπών μπορεί να ανοίξει δρόμους για τη διαφώτιση και την οργάνωση πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Για να βρουν τα συνδικάτα που τις συγκροτούν (όπως βέβαια και οι υπόλοιποι μαζικοί φορείς, των ΕΒΕ, των γυναικών, των νέων, των αγροτών) τρόπο επαφής και οικοδόμησης δεσμών με τους εργάτες, ξεπερνώντας δυσκολίες που συχνά γεννά η εργοδοτική τρομοκρατία ή η διαρκής αλλαγή χώρου δουλειάς. Για να σφυρηλατείται η κοινή δράση των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην πολιτική που τα τσακίζει για να σώσει την πλουτοκρατία. Για να οργανώνεται και να δυναμώνει η έμπρακτη αλληλεγγύη στους ανέργους, στους ανασφάλιστους, όσους δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές ανάγκες. Για να εντάσσονται στην αγωνιστική δράση όλα τα μέλη της εργατικής - λαϊκής οικογένειας: Οι νέοι, μακριά από τη ναρκω-κουλτούρα στην οποία τους σπρώχνουν για να συμβιβαστούν με μια ζωή που τους στερεί τα πάντα. Οι γυναίκες, έξω από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού όπου φορτώνονται πολλαπλά καθήκοντα λόγω της διάλυσης των κοινωνικών δομών. Οι απόμαχοι της δουλειάς, ενάντια στη λογική που λέει «εσύ κοίτα τώρα να ξεκουραστείς».

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας μπορεί να προετοιμάσει το λαό για τις σκληρές μάχες που πρέπει να δώσει, προκειμένου να προστατεύσει την ίδια τη ζωή του. Να στηθούν και να δυναμώσουν στις εργατογειτονιές και όλες τις λαϊκές συνοικίες πυρήνες αντίστασης και αντεπίθεσης στην αντιλαϊκή λαίλαπα. Να ανακαλύψει και να αξιοποιήσει ο λαός μας τη δύναμη της οργανωμένης αντιμονοπωλιακής πάλης.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

Θυμήθηκε κι αυτή τη Στάζι

Γρηγοριάδης Κώστας

Σχόλιο εναντίον «ρουφιάνων της Στάζι, που σκόρπισαν τον τρόμο επί δεκαετίες στους δύσμοιρους Γερμανούς της ανατολικής Γερμανίας, οι οποίοι βίωσαν σε όλο του το βάθος το "σοβιετικό παράδεισο" της μαρξιστικής ιδεολογίας» ανάρτησαν στην ιστοσελίδα τους οι ναζί της οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Λίγες μέρες μετά τις αποκαλύψεις για τις στενές σχέσεις που διατηρούν με Γερμανούς ναζί στη Βαυαρία. Αλλη μια υπηρεσία που προσφέρουν στα αφεντικά τους, τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό, λασπολογώντας ενάντια στο σοσιαλισμό και τις κατακτήσεις του. Αυτές που χάρηκαν στην καθημερινότητα τους μια σειρά λαοί, όπως δουλειά για όλους, με ασφάλιση, ανθρώπινα ωράρια, παροχές κλπ. Ο,τι ακριβώς κάνει γαργάρα η Χρυσή Αυγή όταν με τα δουλεμπορικά γραφεία που έστησε ψάχνει εργάτες για τη μεγαλοεργοδοσία με 18 ευρώ περιστασιακό μεροκάματο δίχως ένσημο, ή εισηγείται στη Βουλή, η κυβέρνηση αντί να επιδοτεί άνεργους του ΟΑΕΔ να τους απασχολεί σε δουλειές του Δημοσίου για 14 ευρώ την ημέρα. Οταν ζητά από την κυβέρνηση να στείλει ΜΑΤ στην κατάληψη του ΑΠΘ από απεργούς εργαζόμενους στα εκεί εργολαβικά συνεργεία ή στοχοποιεί πρωτοπόρους ναυτεργάτες μέρες επίταξής τους. Και για να μην ξεχνιόμαστε: τη Στάζι έχουν κατά καιρούς θυμηθεί για να θολώσουν τα νερά ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα, όλοι του συστήματός τους, όλοι όσοι είναι τάχα στα μαχαίρια με την Χρυσή Αυγή, από στελέχη της ΝΔ μέχρι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, συν αστικά ΜΜΕ ιδιοκτησίες μεγαλοεπιχειρηματιών, παχυλά αμειβόμενοι δημοσιολόγοι με σωρό δακρύβρεχτα ντοκιμαντέρ και αφιερώματα κατευθείαν από τα χαλκεία μυστικών υπηρεσιών τύπου CIA.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Πού να βρεθεί η τσίπα;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Διαβάζουμε και φρίττουμε, αν και δε θα 'πρεπε αφού η «κυβερνώσα αριστερά» έχει αποδείξει μέχρι πού είναι ικανή να φτάσει προσφέροντας τις υπηρεσίες της στο σύστημα. Διαβάζουμε, λοιπόν, σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τη «φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών το 2013»: «Το 2013 καλούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν συσσωρευμένους φόρους - δόσεις από τα προηγούμενα χρόνια μαζί με δόσεις για φέτος και το ειδικό τέλος μέσω της ΔΕΗ. Η επιβάρυνση είναι δυσβάστακτη για τη φοροδοτική δυνατότητα των νοικοκυριών, τα οποία δοκιμάζονται από τη μείωση των εισοδημάτων τους».

Ως εδώ εντάξει με την περιγραφή του προβλήματος, συνεχίζει όμως η ΔΗΜΑΡ προτείνοντας και «λύση»: «Η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να γίνει με τη χορήγηση από τις τράπεζες ειδικών ατόκων δανείων, που θα εξοφλούνται σε πολλές δόσεις για όσους αδυνατούν να πληρώσουν εφάπαξ. Οσοι μπορούν να καταβάλουν εφάπαξ, να έχουν έκπτωση τουλάχιστον 10%. Οι τράπεζες θα επωφελούνται από την έκπτωση 10%, ενώ οι δανειολήπτες θα εξοφλούν σε πολλές δόσεις χωρίς επιβάρυνση, χωρίς τόκους. Ετσι οι πολίτες θα ανακουφιστούν και η είσπραξη εσόδων του Δημοσίου θα βελτιωθεί».

Και μετά ζήσανε αυτοί - Δημόσιο και τράπεζες - καλά, τέλος. Οι «πολίτες» δεν ζήσανε καλύτερα. Βλέπετε, η «λύση» της ΔΗΜΑΡ ευνοεί, και το ομολογεί, τις τράπεζες. Διασφαλίζει τα «λάφυρα» της φοροεπιδρομής για το αστικό κράτος. Τι προσφέρει όμως στο λαό; Το «βούρδουλα», αντί των εφόρων, θα τον κρατούν οι τραπεζίτες.

Τους έταξε ... βαστάζους στην κυβέρνησή του

«Ολα τα αιτήματά σας, τα οποία είναι δίκαια, έχουν σχέση με ένα πράγμα. Με το μνημόνιο. Ας μη γελιόμαστε. Γιατί οι δανειστές μας θέλουν αυτή η χώρα να μην μπορεί να παράγει (...) Τώρα είναι η ευκαιρία για την ανασυγκρότηση του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να υπάρξει ένα κίνημα διεκδικητικό, μαχητικό, δημοκρατικό, αυτοοργανωμένο σε όλη την Ελλάδα. Αύριο μπορεί να είμαστε εμείς κυβέρνηση. Πώς θα έρθετε να διαπραγματευτείτε τα δίκαια αιτήματά σας; (...) Οταν έχουμε δώσει 200 δισ. σε ρευστό και εγγυήσεις στις τράπεζες και έρχονται τώρα και λένε ότι οι αγρότες χρωστάνε και τους παίρνουν και τα σπίτια τους, σας παίρνουν και τα σπίτια, καμιά δαπάνη δε χρειάζεται. Μια απλή απόφαση μέσα στη Βουλή, ώστε να διαγραφούν τα χρέη των αγροτών»...

Τα μπουρδούκλωσε μάλλον ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στους αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας. Γιατί απ' τα παραπάνω και επιπλέον απ' το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί την ικανοποίηση πολλών απ' τα αιτήματα των αγροτών, προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα:

Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει, όπως λέει, το μνημόνιο, απ' όπου, όπως επίσης λέει, προκύπτουν όλα τα προβλήματα των αγροτών και το οποίο παρεμποδίζει την επίλυσή τους...

Αφού όταν γίνει κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα καταργήσει το φόρο στο πετρέλαιο και θα τους δώσει φτηνό ρεύμα...

Αφού, όπως λέει, θα διαγράψει τα χρέη τους...

Τότε, ποια δίκαια αιτήματα θα πάνε να διαπραγματευτούν όταν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση; Και τι είδους μαχητικό κίνημα θα χρειάζεται, αφού, όπως υποστηρίζει, η δική του κυβέρνηση θα πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε οι αγρότες να μπορούν να παράγουν και να ζουν με αξιοπρέπεια;

Αν και εύλογο το ερώτημα είναι προφανώς ρητορικό, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να κάνει τίποτα απ' τα παραπάνω. Αυτό που έχει την πρόθεση να κάνει είναι να διαμορφώσει και στην αγροτιά, όπως και στην εργατική τάξη, ένα κίνημα απολύτως ελεγχόμενο απ' τον ίδιο, βαστάζο της δικής του κυβερνητικής εξουσίας. Σ' αυτήν την κατεύθυνση θέλει την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος. Ξέχασε μάλλον ότι οι αγρότες δεν πετάνε στα σύννεφα, είναι γειωμένοι απολύτως με τη γη και μπορούν να ξεχωρίζουν την «ήρα απ' το στάρι»...

Τα φασιστοειδή αποκαλύπτουν διαρκώς το ρόλο τους

Οσο κι αν προσπάθησε να τα μαζέψει η Χρυσή Αυγή, αποκαλύφθηκε για τα καλά. Ο λόγος για τη στάση της στην προχτεσινή συζήτηση της τροπολογίας με την οποία ξεπουλιούνται νησιά και βραχονησίδες στο μεγάλο κεφάλαιο. Στη συζήτηση αυτή αρχικά δήλωσε υπέρ της τροπολογίας και, στη συνέχεια, όταν ξεμπροστιάστηκε από την τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, αναγκάστηκε να τα μαζέψει και να ξανατοποθετηθεί, αυτή τη φορά δηλώνοντας κατά!

Τι δήλωνε αρχικά η Χρυσή Αυγή; «Τη δεύτερη τροπολογία (σ.σ. για το ξεπούλημα των βραχονησίδων) την υπερψηφίζουμε». Πρόσθεσαν επίσης πως «η υπογραφή του υπουργού Εθνικής Αμυνας και των Γενικών Επιτελείων είναι μια καλή ασφαλιστική δικλείδα». Και κατέληξαν: «Εξάλλου εμείς ήμασταν αυτοί που και σε μια αρμόδια επιτροπή της Βουλής αλλά και στην Ολομέλεια πριν από μερικούς μήνες είχαμε θέσει το εν λόγω θέμα».

Εκπληξη καμία. Γιατί ο υπηρέτης του κεφαλαίου, Χρυσή Αυγή, αυτό θα προσκυνάει κι ας σκούζει ολημερίς ότι κόπτεται για τα δικαιώματα των Ελλήνων και ας κλίνει τη λέξη πατρίδα σε όλες τις πτώσεις και στους δύο αριθμούς. Τα συμφέροντα των καπιταλιστών είναι η πατρίδα τους. Και η Χρυσή Αυγή έχει επανειλημμένα αποδείξει, και στους αγώνες των ναυτεργατών και όποιων άλλων σηκώνουν κεφάλι, ότι τα συμφέροντα των καπιταλιστών τα έχει κορόνα στο κεφάλι της. Οπότε ας πάρουν και καμιά βραχονησίδα να την εκμεταλλευτούν. Μόνο που ξέχασαν να μας πουν: Εδώ δεν υπάρχει θέμα εδαφικής ακεραιότητας; Γιατί, η εδαφική ακεραιότητα από ποιους απειλείται; Από τους μονοπωλιακούς ομίλους. Αυτοί δεν είναι που θέλουν και τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου για να διεκδικήσουν τον πλούτο που υπάρχει και τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου; Για τη Χρυσή Αυγή, λοιπόν, νυν υπέρ πάντων τα μονοπώλια.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μέτρα για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών

Επανήλθε και συζητιέται στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ναρκωτικά. Πρόκειται για το ίδιο σχέδιο νόμου που είχε επιχειρηθεί να περάσει πριν από μερικούς μήνες υπό τον τίτλο «Κώδικας Ναρκωτικών», αλλά αποσύρθηκε κάτω από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε. Τώρα επανέρχεται, έχοντας υποστεί μια λείανση των πλέον αντιδραστικών αιχμηρών πλευρών του, αλλά διατηρώντας ακέραιη την ίδια φιλοσοφία. Διαπνέεται από τη λογική του συμβιβασμού με το πρόβλημα των ναρκωτικών. Κι όταν η πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος ξεκινάει με αυτό το πνεύμα, το αποτέλεσμα θα είναι αναπόφευκτα η διάδοση της ναρκω-κουλτούρας. Αυτό δείχνει και η εμπειρία χωρών του εξωτερικού, αλλά και η πορεία του προβλήματος στη χώρα μας τουλάχιστον την τελευταία δεκαπενταετία.

Αν και στην αντιμετώπιση της κάνναβης το νέο νομοθέτημα είναι κάπως πιο αυστηρό από το προηγούμενο, διαπνέεται από την ίδια λογική και κάνει βήμα προς την κατεύθυνση της νομιμοποίησης. Ενα βήμα που προστίθεται στις φωνές της ναρκω-κουλτούρας που ακούγονται τα τελευταία χρόνια, στους ύμνους περί «ακίνδυνης κάνναβης» που ήδη έχουν οδηγήσει στην αύξηση των ποσοστών χρήσης. Κι ενώ γίνονται αυτά τα βήματα σε αντιδραστική κατεύθυνση, το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει κανένα σοβαρό μέτρο για την ενίσχυση της πρόληψης και των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης. Οι δομές αυτές, που αποδεδειγμένα έχουν αποτελέσματα και παραδίδουν κάθε χρόνο στην κοινωνία νέους καθαρούς από κάθε εξάρτηση, στραγγαλίζονται από τις περικοπές στη χρηματοδότησή τους την ίδια στιγμή που τα αιτήματα για τις υπηρεσίες τους αυξάνονται σε όλη τη χώρα. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα Κέντρα Πρόληψης: Αρκεί να σκεφτούμε ότι το 2009 - 2010 μόνο το 2% του μαθητικού πληθυσμού της χώρας ήρθε σε επαφή με κάποιο Κέντρο Πρόληψης. Αφήνουν, λοιπόν, τη νεολαία αθωράκιστη απέναντι στο πρόβλημα. Επιπλέον, ανοίγουν την πόρτα σε ιδιωτικούς φορείς να κερδοσκοπήσουν με τον ανθρώπινο πόνο, μπαίνοντας στον ευαίσθητο χώρο της πρόληψης και της απεξάρτησης.

Σ' ένα τέτοιο πλαίσιο, λοιπόν, οι εξαγγελίες ότι ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την επιείκεια προς τον χρήστη είναι προσχηματικές και θέλουν να κρύψουν την αλήθεια που είναι η έλλειψη αποφασιστικών μέτρων για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος. Γιατί επιείκεια προς τον χρήστη δεν είναι μόνο η νομική αντιμετώπισή του (η οποία φυσικά και δεν πρέπει να ακολουθεί την κατασταλτική λογική που είχε το νομοθετικό πλαίσιο), αλλά κυρίως η οργανωμένη προσπάθεια της κοινωνίας να τον οδηγήσει να απαλλαγεί από την εξάρτηση. Οταν, λοιπόν, από διάφορες πόλεις της χώρας υπάρχουν αιτήματα προς το ΚΕΘΕΑ να δημιουργήσει προγράμματα απεξάρτησης, αλλά το ΚΕΘΕΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί, γιατί δεν έχει τους απαιτούμενους πόρους, τι επιείκεια δείχνει η ασκούμενη πολιτική σ' αυτούς τους χρήστες, σ' αυτές τις πόλεις, σε όλους όσοι έχουν ανάγκη να στηριχτούν για να παλέψουν με το πρόβλημα; Να γιατί το ΚΚΕ λέει ότι οι όποιες θετικές διατάξεις υπάρχουν στο νομοσχέδιο ακυρώνονται από την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων ενάντια στο πρόβλημα των ναρκωτικών. Να γιατί είναι επιτακτική ανάγκη η πάλη για επαρκείς υποδομές, δημόσιες και δωρεάν, για πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη και παράλληλα, εξειδικευμένους δικαστές για τα ναρκωτικά και θέσπιση εναλλακτικών της ποινής μέτρων, που να οδηγούν στη θεραπεία και σε στεγνά προγράμματα.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org