Τετάρτη 9 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ

Το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει συμφέρον να κάνει δικούς του στόχους πάλης τις προτάσεις που καταθέτει το ΚΚΕ

Icon

Το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει συμφέρον να κάνει δικούς του στόχους πάλης τις προτάσεις που καταθέτει το ΚΚΕ
Η τροπολογία προσθήκη του ΚΚΕ, με δύο άρθρα, κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατάξεις». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο.

***
Αιτιολογική Εκθεση επί της Αρχής

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και με στόχο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων κλιμακώνει τη βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση.

Προχωράει σε νέες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, σε νέες μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία, για την Υγεία και την Πρόνοια. Εξαπολύει με τις ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου μια νέα φοροεπιδρομή ενάντια στη λαϊκή οικογένεια. Οδηγεί στη φτώχεια και στην εξαθλίωση ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

Τα προηγούμενα φορολογικά μέτρα είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των φορολογικών εσόδων από τα φυσικά πρόσωπα, για το 2012, παρά τις μεγάλες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, πάρα τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Μέσα από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος αφαίρεσε από τα λαϊκά εισοδήματα πάνω από 1,6 δισ. ευρώ. Ενώ τα έσοδα από το χαράτσι στην ΔΕΗ αναμένεται για το 2012 να προσεγγίσουν τα 3 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά δεν το κατέβαλαν.

Η αύξηση του ΕΦΚ (Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) στο πετρέλαιο θέρμανσης και η εξομοίωσή του με αυτό του πετρελαίου κίνησης, όχι μόνο δεν οδήγησε στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, αλλά αντίθετα οδήγησε στην απόγνωση τα λαϊκά νοικοκυριά, που στη προσπάθειά τους να προστατευτούν από το κρύο, καταφεύγουν σε μέσα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Η παρούσα τροπολογία, με τα μέτρα που προτείνει, μπορεί να συμβάλει στην ανακούφισή τους.

Αιτιολογική Εκθεση επί των άρθρων

Με το άρθρο 1 και με την παράγραφο 1 προτείνεται η αναδρομική κατάργηση (δηλαδή από την έναρξη ισχύος τους) των χαρατσιών που επιβλήθηκαν και συγκεκριμένα της λεγόμενης «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα» (άρθρο 29 ν. 3986/2011), του λεγομένου «τέλους επιτηδεύματος» (άρθρο 31 του ν. 3986/2011) και του λεγόμενου «έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών» (άρθρο 53 του ν. 4021/2011).

Επίσης, προτείνεται και η κατάργηση κάθε διάταξης ή διοικητικής πράξης που τυχόν έχει εκδοθεί για την εφαρμογή αυτών των χαρατσιών, όπως επίσης και τυχόν διατάξεις που είναι αντίθετες με την προτεινόμενη κατάργηση των χαρατσιών.

Με την παράγραφο 2, αίρεται αυτοδίκαια, δηλαδή καταργείται σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται, απευθείας από το νόμο, χωρίς καμία ενέργεια ή επιβάρυνση των πολιτών, κάθε εκκρεμής διαδικασία είσπραξης από το κράτος των χαρατσιών.

Τέλος, με την παράγραφο 3 προτείνεται η επιστροφή από το κράτος στους πολίτες ως αχρεωστήτως καταβληθέντων και μάλιστα εφάπαξ, όποιων ποσών αντιστοιχούν στα χαράτσια, συμπεριλαμβανομένων και των όποιων τυχόν προσαυξήσεων και έχουν ήδη εισπραχθεί από το κράτος.

Με το άρθρο 2 προτείνεται η κατάργηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.

Τα άρθρα

Αρθρο 1

1. Καταργούνται από τότε που ίσχυσαν οι διατάξεις των άρθρων 29 και 31 του ν. 3986/2011 και του άρθρου 53 του ν. 4021/2011.

Ομοίως καταργείται κάθε διάταξη ή διοικητική πράξη εφαρμογής των πιο πάνω καταργούμενων διατάξεων, καθώς και κάθε διάταξη αντίθετη στο περιεχόμενο του παρόντος νόμου.

2. Οποιασδήποτε μορφής εκκρεμής κατά τη δημοσίευση του παρόντος διαδικασία είσπραξης από το ελληνικό δημόσιο ή για λογαριασμό του των εισφορών, τελών ή όπως αλλιώς ήθελε χαρακτηριστούν, που προβλέπονταν στις πιο πάνω καταργούμενες διατάξεις, αίρεται αυτοδίκαια.

3. Οποιαδήποτε ποσά έχουν εισπραχθεί από το ελληνικό δημόσιο ή για λογαριασμό του από την εφαρμογή των στην πιο πάνω παράγραφο 1 καταργούμενων διατάξεων, θεωρούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και επιστρέφονται ολοσχερώς και εφάπαξ στους πολίτες που τα κατέβαλαν.

Αρθρο 2

Από την ψήφιση του παρόντος καταργείται ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ