Τετάρτη 9 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μοιράζουν ρόλους στο σίριαλ της λίστας Λαγκάρντ

Ανεξάρτητοι Ελληνες και Χρυσή Αυγή συνυπογράφουν κοινή πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, στο φόντο της αντιπαράθεσης συγκυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

Τα χαρακτηριστικά μιας περίτεχνης επιχείρησης αποπροσανατολισμού του λαού αποκτά ολοένα και περισσότερο η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, με πρωταγωνιστές τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, που αξιοποιούν υπαρκτά ζητήματα για να υπηρετήσουν τις ιδιαίτερες πολιτικές επιδιώξεις τους και όλοι μαζί να διασφαλίσουν ότι θα μείνει στο απυρόβλητο ο καπιταλισμός και το πολιτικό του σύστημα.

Το στόχο αυτό υπηρετεί αντικειμενικά και η κατάθεση πολλών διαφορετικών προτάσεων για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή, παράλληλα με την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ των αστικών κομμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τον ΣΥΡΙΖΑ, χτες και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (ΑΝ.ΕΛ.) κατέθεσαν τη δική τους πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, διευρύνοντας τα πρόσωπα για τα οποία ζητούν διερεύνηση.

Πιο συγκεκριμένα, ζητούν η προανακριτική να αναζητήσει ποινικές ευθύνες για τους πρώην πρωθυπουργούς Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο, καθώς και τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλου, για τα αδικήματα της νόθευσης και υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, της παράβασης καθήκοντος και της άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή.

Την πρόταση των ΑΝ.ΕΛ. προσυπέγραψε η Χρυσή Αυγή, ενώ δήλωσε ότι θα την στηρίξει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος. Με τον τρόπο αυτό συγκεντρώθηκε ο αριθμός των 30 βουλευτών που απαιτείται για να τεθεί η πρόταση σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, την επόμενη βδομάδα θα στηθούν στη Βουλή τέσσερις κάλπες για τα πρόσωπα των δύο πρώην υπουργών Οικονομικών και των δύο πρώην πρωθυπουργών.

Οπως ανέφερε χτες ο πρόεδρος της Βουλής, Ε. Μεϊμαράκης - μετά την κατάθεση και της πρότασης των ΑΝ.ΕΛ. - «πρέπει να περάσουν 7 μέρες για να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για το περιεχόμενο της πρότασης και μετά να πάμε σε ψηφοφορία». Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.

Επικοινωνιακές αντιπαραθέσεις

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να στηρίζει τον Ε. Βενιζέλο και το Μέγαρο Μαξίμου να επιδιώκει με κάθε τρόπο να διαφυλάξει την κυβερνητική συνοχή. Τόσο οι εταίροι της συγκυβέρνησης, όσο και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μοίρασαν ξανά απλόχερες υποσχέσεις για «κάθαρση», διεκδικώντας από την άρχουσα τάξη τον τίτλο του ικανότερου διαχειριστή για τη θωράκιση των δομών του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «ο Αντ. Σαμαράς δεν θέλει ούτε κάθαρση, ούτε δικαιοσύνη, ομερτά και συγκάλυψη θέλει, για να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός στη χρεοκοπημένη Ελλάδα των σκανδάλων και της διαπλοκής». Ανέφερε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός προσφέρει «σανίδα σωτηρίας» στους κυβερνητικούς του εταίρους και ισχυρίστηκε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη κάθαρσης και ότι δεν θα επιτρέψει καμία συγκάλυψη, καμία ατιμωρησία».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, κατηγόρησε για «τυχοδιωκτισμό» και «υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας» τον Αλ. Τσίπρα. «Την ώρα που ο πρωθυπουργός δίνει μάχη για να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας, να προσελκύσει επενδύσεις και να αυξήσει τη ρευστότητα της οικονομίας ώστε να δρομολογηθεί ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί τυχοδιωκτικά να υπονομεύσει την εθνική προσπάθεια και φέρεται σαν να βρίσκεται στη βίλα "Αμαλία"», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να ρίξει λάδι στον καυγά που υπηρετεί το δίπολο.

Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν χτες ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ και επικαλούνταν τις δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου προχτές στην κρατική τηλεόραση ότι «δεν παρέδωσε τη λίστα στον Ε. Βενιζέλο». Ωστόσο, ο βουλευτής της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος μιλώντας στο «Real fm» ανέφερε ότι «αν προκύψουν ευθύνες για άλλους, ο δρόμος είναι ανοιχτός». Πρόσθεσε επίσης ότι «είναι τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες του κ. Βενιζέλου», αλλά «θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τις ποινικές από τις πολιτικές ευθύνες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ε. Βενιζέλος. Στη διάρκεια παρέμβασής του στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής «εμφανίστηκε ως νομικό, ενώ είναι σαν προκήρυξη από τη βίλα "Αμαλία"». Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί έφοδο κατά της πολιτικής σταθερότητας, επενδύοντας πάνω στην καταστροφή της χώρας».

Στηρίζοντας τους χειρισμούς της συγκυβέρνησης, ο πρώην υπουργός Θ. Πάγκαλος, με συνέντευξή του στο «Βήμα fm», υποστήριξε ότι «όποιος αναζητεί ποινική ευθύνη πέραν του κ. Παπακωνσταντίνου και των χειρισμών που ενδεχομένως έχει ή δεν έχει κάνει, είναι κακοήθης».

Αρνείται ότι αλλοίωσε τη λίστα

Σε μια προσπάθεια να αποτινάξει τις ευθύνες από πάνω του, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε με συνέντευξή του προχτές στην κρατική τηλεόραση ότι «δεν έχω κάνει εγώ την αλλοίωση στη λίστα Λαγκάρντ και δεν πιστεύω ότι η αλλοίωση έγινε επί της υπουργίας μου». Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πως στη λίστα υπήρχαν συγγενικά του πρόσωπα, αφού, όπως είπε, «δεν την είδα»! Ανέφερε επίσης πως «έχω υποψίες και σκέψεις για το ποιος αλλοίωσε την λίστα», ωστόσο απέφυγε να κατονομάσει συγκεκριμένο πρόσωπο.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «βολικό να χρεωθούν όλα πάνω μου» και με νόημα πρόσθεσε: «Οχι να πάω εγώ φυλακή για να διατηρηθεί η κυβέρνηση. Γίνεται προσπάθεια το θέμα της κάθαρσης του πολιτικού συστήματος να είμαι εγώ (...) Εγώ θα πληρώσω τα 30 χρόνια της μεταπολίτευσης;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ