Τετάρτη 9 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Συντρίμμια ο λαός απ' την κρίση και την αστική διαχείριση

Οι νέοι τα πρώτα θύματα. Αυξάνονται τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να καλύψουν ζωτικές ανάγκες

Εικόνες διαδεδομένες πλέον στις μεγαλουπόλεις όλης της καπιταλιστικής ΕΕ. Τα μονοπώλια ευημερούν και οι λαοί βυθίζονται στη φτώχεια

Icon

Εικόνες διαδεδομένες πλέον στις μεγαλουπόλεις όλης της καπιταλιστικής ΕΕ. Τα μονοπώλια ευημερούν και οι λαοί βυθίζονται στη φτώχεια
Τα συντρίμμια που αφήνει πίσω της για το λαό η κρίση και η προσπάθεια των αστών να τη διαχειριστούν προς όφελός τους περιγράφει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη το 2012, που παρουσίασε χτες στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Απασχόλησης, Λάζλο Αντορ.

Παρά το γεγονός ότι οι «πληγές» στους ευρωπαϊκούς λαούς περιγράφονται με την ψυχρή γλώσσα της στατιστικής και υπό το πρίσμα των καπιταλιστικών επιτελείων, η ζοφερή πραγματικότητα δεν μπορεί να συγκαλυφθεί, αφού η έκθεση περιγράφει μια κατάσταση γενικευμένης φτώχειας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχει, οι άνθρωποι που ζουν κοντά στο επίσημο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αυξάνονται συνεχώς, με ορισμένες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι νέοι, οι άνεργες γυναίκες και οι μονογονεϊκές οικογένειες, να απειλούνται περισσότερο.

Ειδικότερα, την περίοδο 2008 - 2011, ο κίνδυνος της στατιστικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού για τους νέους αυξήθηκε στην Ελλάδα και στην Ισπανία κατά 6% - 7%, στη Δανία, στην Εσθονία, στην Ιρλανδία, στη Λιθουανία και στη Μάλτα από 8% - 12%, στη Βουλγαρία και τη Λετονία κατά 17%. Επίσης, αναφέρεται ότι το 80% των ανέργων στην Ελλάδα και τη Σλοβακία παραμένει στο ίδιο καθεστώς μετά από 12μηνη αναζήτηση εργασίας.

Η εξέλιξη των μισθών

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των πραγματικών μισθών στα κράτη - μέλη η Επιτροπή αναφέρει ότι τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν την περίοδο 2001 - 2007, με εξαίρεση τη Γερμανία, διαδέχθηκαν ισχυρές μειώσεις των μισθών.

Αναλυτικά: Την περίοδο 2001 - 2007, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε πραγματικούς μισθούς παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (18,8%), ενώ ακολούθησαν η Μ. Βρετανία (16,2%), η Φινλανδία (15,2%), η Σουηδία (12,2%), η Ελλάδα (12,1%) και η Δανία (10,4%). Στα υπόλοιπα κράτη - μέλη παρατηρήθηκαν αυξήσεις των μισθών μεταξύ 0,5% στην Πορτογαλία και 9,3% στη Μάλτα. Η Γερμανία ήταν το μόνο κράτος - μέλος της ΕΕ που την ίδια περίοδο μείωσε τους πραγματικούς μισθούς κατά 4,5%.

Ωστόσο, με την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης 2008 - 2011, παρατηρήθηκαν σημαντικές μειώσεις των πραγματικών μισθών σε 13 κράτη - μέλη, με σημαντικότερες στη Λιθουανία (12,7%), στην Ελλάδα (12%), στην Εσθονία (11,7%), στη Λετονία (10,5%), στη Μ. Βρετανία (6,3%) και στην Ουγγαρία (5,9%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι την ίδια περίοδο οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 25,7% στη Βουλγαρία, ενώ σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης στην Πολωνία (7,1%) και στη Σλοβακία (6,5%), στη Γαλλία (1,7%) και στη Γερμανία (1,5%). Σε όλες τις χώρες πλην της Γερμανίας, το σημείο εκκίνησης ήταν πολύ χαμηλό, γι' αυτό και το ποσοστό της αύξησης εμφανίζεται μεγάλο.

Αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη

Η καπιταλιστική κρίση είχε ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο και στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Την περίοδο 2008 - 2011 το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε σε ονομαστικούς όρους κατά 16% στη Λετονία και κατά 13% στην Ελλάδα και την Ιρλανδία.

Σημαντικές μειώσεις σημειώθηκαν επίσης στην Εσθονία, στη Λιθουανία, στη Ρουμανία και στην Ισπανία. Επισημαίνεται ακόμα ότι η κατάσταση των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα επιδεινώθηκε ιδιαίτερα στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ιταλία και την Ισπανία.

Εξάλλου, το 11% των Ελλήνων δήλωνε το 2011 ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου, ή στην κάλυψη του ενοικίου οικίας. Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Δανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, η Σλοβακία και η Ισπανία ήταν οι χώρες της ΕΕ όπου σημειώθηκαν οι σημαντικότερες αυξήσεις στο ποσοστό του πληθυσμού με εισόδημα κάτω από το 40% του εθνικού μέσου όρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ