Τετάρτη 9 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΗΘΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ - «ΚΑΖΙΝΟ» ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ: «"Αν δεν θέλουμε να έρθει η στιγμή που σ' αυτή την κοινωνία οι αποκλεισμένοι θα βρεθούν στα οδοφράγματα, οφείλουμε να πολεμήσουμε τους μηχανισμούς κοινωνικού αποκλεισμού". Η μαχητική αυτή κραυγή προέρχεται από το βιβλίο "Το Κεφάλαιο" του Μαρξ, που έγινε μπεστ σέλερ στη Γερμανία. Μόνο που δεν πρόκειται για το κλασικό "Κεφάλαιο" του Καρλ Μαρξ, αλλά για το ομώνυμο έργο του... καθολικού επισκόπου Μονάχου Ράινχαρντ Μαρξ. Το βιβλίο του υποτιτλίζεται "Εκκληση για τον άνθρωπο" και αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα μιας τάσης που φαίνεται να έχει μέλλον: Καθώς η χριστιανοδημοκρατία της Μέρκελ συνθηκολογεί άνευ όρων με τους άρχοντες του χρήματος, οι Εκκλησίες επιχειρούν να επωφεληθούν, απορροφώντας την κοινωνική διαμαρτυρία (...) Προτού αναλάβει την αρχιεπισκοπή του Μονάχου και του Φράιζινγκ, ο αιδεσιμώτατος Μαρξ διετέλεσε επίσκοπος της Τριέρης, της πόλης όπου γεννήθηκε ο συγγραφέας του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου". Μια σύμπτωση που αποδεικνύει ότι "ο Θεός έχει χιούμορ", όπως γράφει ο Γερμανός ιερέας. Το βιβλίο του βρίθει καταγγελιών εναντίον του "αγγλοσαξονικού καπιταλισμού του καζίνο" και εκκλήσεων για έναν πιο "ηθικό καπιταλισμό". Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι προτεσταντικές εκκλησίες, χαρακτηρίζοντας "ειδωλολατρία" και "αντικατάσταση του Θεού από τον Μαμμωνά" την άκρατη κερδοσκοπία των τραπεζιτών. Ο Γιούργκεν Χάμπερμας σημειώνει ότι "η ηθική αναβάπτιση του καπιταλισμού αποτελεί υποκρισία"» (από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ: «Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εκπροσώπους του καζινοκαπιταλισμού (...) "τους συναντήσαμε στην λίστα Λαγκάρντ, μία παρέα 100 οικογενειών που διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας" είπε μεταξύ των άλλων» (στα ΝΕΑ, ηλεκτρονική έκδοση)

Ο ΠΛΟΥΤΟΣ: «Το 8,1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 82,4% του παγκόσμιου πλούτου (...) το υπόλοιπο 92% του πληθυσμού δηλαδή 4,2 δισεκατομμύρια άτομα δεν κατέχει ούτε καν το 18% του παγκόσμιου πλούτου (...) 1.035 δισ. άνθρωποι έχουν περιουσία από 10.000 έως 100.000 δολάρια (...) που αντιστοιχούν στο 14,4% του πλούτου (...) κάτω από 10.000 δολάρια έχουν πάνω από 3 δισ άνθρωποι ή το 69,3% του ενήλικου πληθυσμού (...) με σύνολο περιουσίας 7,3 τρισ. δολάρια ή 3,3% του παγκόσμιου πλούτου» (τα στοιχεία από το ΕΘΝΟΣ με αφορμή την έκθεση για τον παγκόσμιο πλούτο της ελβετικής τράπεζας Κρφντι Σουίς)

Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ: «Η λίστα Λαγκάρντ (...) άνοιξε πόρτες και παράθυρα, εξόπλισε με πανίσχυρο ηθικό επιχείρημα τις φορολογικές αρχές για την οριστική αντιμετώπιση του διαρθρωτικού προβλήματος της φοροδιαφυγής» (στο ΒΗΜΑ)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ