Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ελλάδα συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

-- Κ. ΑΡΝΟΚΟΥΡΟΥ: Είπατε πριν εισηγητικά, αλλά θα ήθελα να αναφερθείτε πιο διεξοδικά για το πού βρίσκεται η Ελλάδα στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα...

-- Η Ελλάδα συμμετέχει στην Ευρωζώνη. Αυτή τη στιγμή είναι ο αδύνατος κρίκος όσον αφορά την κατάστασή της, την κρίση, τη στασιμότητα στην παραγωγή, την καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων και την απαξίωση εργατικής δύναμης. Καλά, αυτό δεν το παίρνουν σαν κριτήριο αυτοί. Οσο πιο κάτω είναι η παραγωγική δύναμη «άνθρωπος», τόσο πιο ψηλά βλέπουν την ανάπτυξη του καπιταλισμού.

Είχε σοβαρές επενδύσεις κι έτσι κατάφερε να ξεφύγει κι από την κρίση των αρχών του '90, με τις επενδύσεις, τις εξαγωγές κεφαλαίων στα Βαλκάνια. Δεν ήρθαν αμέσως οι Γερμανοί, οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι στα Βαλκάνια. Πρώτα μπήκαν οι μικρομεσαίοι της παρέας και μετά μπαίνουν οι μεγάλοι, αφού έχει καλλιεργηθεί το έδαφος.

Είναι σε μια ενδιάμεση θέση η Ελλάδα, βρίσκεται σε κρίση και είναι ο αδύναμος κρίκος. Τι άλλη περιγραφή να κάνω;

Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω και το εξής: Συνήθως ο όρος ιμπεριαλισμός, όταν χρησιμοποιείται από άλλες πολιτικές δυνάμεις και θεωρητικούς, χρησιμοποιείται από τη δυνατότητα που έχει μια χώρα, ένα κράτος - γιατί τα κράτη τα αποφασίζουν αυτά, όχι οι λαοί - να οργανώσει με δική του αυτοτέλεια στρατιωτική επίθεση και πόλεμο. Εκεί μας κάνουν κριτική, ότι λέμε ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, δηλαδή, να το πω αλλιώς, στο σύστημα του μονοπωλιακού καπιταλισμού.

Βεβαίως, η Ελλάδα, τέτοια δυνατότητα να κάνει στρατιωτική επίθεση δεν έχει. Οχι ότι η αστική τάξη δε θα ήθελε, τμήματα της αστικής τάξης, άλλα θέλουν έτσι, άλλα αλλιώς. Με αυτήν την έννοια δεν έχει καμία σχέση η Ελλάδα με το ρόλο που παίζουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, που μπορεί να παίξει η Γερμανία ή άλλες χώρες. Αλλά ως σύμμαχος σε μια ιμπεριαλιστική επέμβαση, στρατιωτική ή επέμβαση με το πιστόλι στον κρόταφο στο πλευρό μιας ιμπεριαλιστικής δύναμης, ισχυρής καπιταλιστικής χώρας, θα το κάνει.

Αλλωστε, το έχει κάνει. Η Ελλάδα ήταν τρίτη χώρα στη συμβολή που είχε στον πόλεμο στο Ιράκ. Στη Λιβύη, από πού πέταγαν τα αεροπλάνα, τα αμερικάνικα; Από το πολιτικό αεροδρόμιο των Χανίων. Τώρα στη Σούδα, έχουμε καταγγείλει πάρα πολλές φορές, γίνονται μια σειρά προεργασίες αν χρειαστεί να γίνει επίθεση στη Συρία. Η στρατιωτική συμφωνία με το Ισραήλ δεν προβλέπει ότι δίνω τον εναέριο χώρο της Ελλάδας στο Ισραήλ άμα θέλει να κάνει επέμβαση; Εδώ ολόκληρο ιδιωτικό λιμάνι διατίθεται για να έρχονται τα ισραηλινά πλοία, τα αμερικάνικα πλοία και να δίνουν όπλα στα ισραηλινά.

Δεν είναι συμμετοχή αυτά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο; Οτι δεν μπορεί αυτοτελώς η ίδια να πάρει απόφαση και να απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας, μιας μεγάλης χώρας, βεβαίως δεν μπορεί να το κάνει. Αλλά αυτό είναι το θέμα; Κράτησε ουδετερότητα η Ελλάδα έστω; Οχι! Και έχει δεσμεύσεις... Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ π.χ., που λέει θα κυβερνήσει, δε μας λέει τι θα κάνει. Καλά, εδώ δε μας λέει ούτε για το Φορολογικό τώρα, τι να πει για τον πόλεμο; Λέει ότι έχει γενικές αρχές...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ