Σάββατο 15 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Αντίσταση στο σχέδιο των ιμπεριαλιστών

Αποσπάσματα από τη χτεσινή συζήτηση με τους δημοσιογράφους

Μόνο ανησυχία γεννούν οι επίσημες ελληνικές θέσεις σχετικά με το θέμα της σχεδιαζόμενης ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη γείτονα χώρα για την κατάπνιξη της λαϊκής εξέγερσης. Μία επέμβαση που δε νομιμοποιείται με τίποτα, γεγονός που κάνει τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης ακόμα μεγαλύτερες, σε περίπτωση που αποδεχτεί την πραγματοποίησή της. Το ΚΚΕ επισημαίνει την ανάγκη να ασκήσει βέτο η ελληνική κυβέρνηση για να μη γίνει επέμβαση και να μην αρκείται στην έκφραση, γενικώς, της ευχής της να μη συμβεί αυτό. Ταυτόχρονα, τονίζει την ανάγκη να πάρουν δημόσια θέση όλα τα κόμματα για το θέμα της επέμβασης.

Ο διάλογος που είχε χτες η Αλ. Παπαρήγα, με τους δημοσιογράφους, μετά την ανακοίνωση της βασικής τοποθέτησης του Κόμματος για τις εξελίξεις, είναι αποκαλυπτικός:

- Η απάντηση του πρωθυπουργού ποια ήταν στη δική σας τοποθέτηση;

Να σας απαντήσω. Δεν πρόσθεσε ο πρωθυπουργός κάτι που δεν έχει πει ως τώρα. Επανέλαβε τις επίσημες θέσεις που έχει διακηρύξει η κυβέρνηση. Και επειδή θεωρούμε ότι οι επίσημες θέσεις της κυβέρνησης δεν είναι καθησυχαστικές, γι' αυτό και ανησυχούμε, μήπως τελικά η Ελλάδα πάρει μέρος σε στρατιωτική επέμβαση στο όνομα ότι είναι μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, στο όνομα ότι είναι μέλος της Διεθνούς Κοινότητας, δηλαδή του στρατηγείου των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας κλπ.

Θέλω να προσθέσω και ένα άλλο ζήτημα. Δική μας εκτίμηση είναι αυτή: Βλέπουμε προς στιγμήν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Γερμανία διστάζουν οι ίδιες να δώσουν ανοιχτά εντολή για στρατιωτική επέμβαση. Μα, η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ είναι αυτή. Οταν τα κέντρα του ιμπεριαλισμού δεν αποφασίζουν άμεση επέμβαση, βάζουν τους υπαλλήλους να την κάνουν. Εμείς λοιπόν λέμε ούτε οι αρχηγοί, ούτε οι υπάλληλοι στην επέμβαση.

Δεν έχουν δικαιολογία

- Εσείς ποια εκτιμάτε ότι είναι η πιθανότερη λύση την οποία θέλουν να επιβάλουν οι Αμερικανοί στην Αλβανία;

Κατ' αρχήν νομίζω ότι η συζήτηση για την επέμβαση γίνεται σε όλα τα γνωστά διεθνή κέντρα της "νέας τάξης πραγμάτων" και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στους κόλπους της ΟΑΣΕ, παντού συζητιέται.

Αυτό που τους δυσκολεύει είναι ότι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την επέμβαση, διότι υπάρχει ένας εξεγερμένος λαός, ο οποίος μάλιστα εξοπλίστηκε με τη βοήθεια του ίδιου του στρατού και της ηγεσίας του στρατού ή ενός μεγάλου μέρους και δεν μπορούν να βρουν πάτημα, αλλιώς θα την είχαν κάνει. Δηλαδή θέλω να πω δυσκολεύονται και γι' αυτό πρέπει και με τη δράση μας και με την αντίδρασή μας να μην τους δώσουμε σανίδα σωτηρίας και πρόσχημα να κάνουν την επέμβαση.

Δεν μπορούν να τη δικαιολογήσουν εύκολα την επέμβαση, γι' αυτό προσπαθούν να βρουν κάποιες λύσεις και υπάρχει και ο κίνδυνος της οργανωμένης προβοκάτσιας στην Αλβανία για να νομιμοποιηθούν.

Ξαναλέμε, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, ό,τι και αν συμβεί στο εσωτερικό της Αλβανίας, για επέμβαση. Ο αλβανικός λαός είναι υπεύθυνος. Γιατί πρέπει να επέμβουν; Υπό κηδεμονία είναι ο λαός αυτός;

Οι μόνοι που ζητάνε τη στρατιωτική επέμβαση είναι οι απομονωμένοι πολιτικοί παράγοντες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ο Μπερίσα. Αυτοί δηλαδή οι οποίοι δεν έχουν ούτε καν την ανοχή του αλβανικού λαού. Δηλαδή, βγήκαν οι εξεγερμένοι και λένε βοηθάτε μας στρατιωτικά; Η μόνη βοήθεια που ζητάνε οι εξεγερμένοι είναι φάρμακα και τρόφιμα και μάλιστα από τη γειτονική τους χώρα, που θέλουν φιλική συμβίωση. Δε ζητάνε τίποτε άλλο.Θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Οι επεμβάσεις οι στρατιωτικές είναι μόνιμη πολιτική του ΝΑΤΟ, είτε οι άμεσες επεμβάσεις, είτε χρησιμοποιώντας εσωτερικά στηρίγματα.

Ποια αλβανική κυβέρνηση;

- Υπάρχουν οι δηλώσεις της αλβανικής κυβέρνησης.

Ποια είναι η αλβανική κυβέρνηση; Εχει καμία νομιμοποίηση μέσα στον αλβανικό λαό; Η αλβανική κυβέρνηση σχηματίστηκε από κόμματα της αντιπολίτευσης που έκαναν συνδιαλλαγή με τον Μπερίσα και εδώ.

Πρέπει να βγει και ένα γενικότερο συμπέρασμα. Αν θέλετε το κρατάμε, γιατί θα επανέλθουμε εμείς σαν Κόμμα. Τι έλεγαν τα περισσότερα κόμματα εδώ στην Ελλάδα; Να γίνει οικουμενική κυβέρνηση και κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το κόμμα του Μπερίσα, με τον Μπερίσα μέσα και αυτή είναι η πολιτική διέξοδος. Αυτή τη στάση κράτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αλβανία και αυτή η λύση δεν έπεισε.

Τι είπαμε εμείς ως ΚΚΕ; Τη λύση την πολιτική πρέπει να τη δώσει ο εξεγερμένος λαός. Εμείς δεν υπαγορεύσαμε ως Κόμμα ούτε τη μορφή της λύσης, ούτε τη σύνθεση μιας κυβέρνησης. Πολιτική λύση θα δώσει ο εξεγερμένος λαός και πολιτική λύση είναι και να εξεγείρεται ένας λαός για να δώσει λύση.

Φοβούνται τους λαούς

Αλλά να σας πω ποια είναι η ουσία; Αυτό που φάνηκε σε όλες αυτές τις εξελίξεις είναι ότι η "νέα τάξη πραγμάτων", η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων στα Βαλκάνια από κάπου αρχίζει να ξηλώνεται, ήδη δημιουργούνται προϋποθέσεις να ξηλώνεται. Αυτό είναι που δε θέλουν.

Θέλουν τους λαούς υποταγμένους, είτε με το κοστουμάκι του περασμένου αιώνα, είτε με το κοστουμάκι του μεσοπολέμου, είτε με τα σύγχρονα κοστούμια της Δύσης. Θέλουν τους λαούς υποταγμένους, ανήμπορους, να περιμένουν τη λύση από τίποτα συμβούλια και διαβούλια πολιτικών αρχηγών και κομμάτων και τις εναλλαγές ανάμεσα στο λιγότερο κακό κόμμα ή στο λιγότερο καλό.

Δε θέλουν να σφραγίζουν οι λαοί με την παρέμβασή τους τις εξελίξεις και αυτό το θεωρούν ένα κακό μήνυμα. Αλλά εμείς προειδοποιούμε και το έχουμε πει σε ανύποπτο χρόνο. Οι λαοί θα αντιδράσουν και ιδιαίτερα οι λαοί των Βαλκανίων και της περιοχής.

Να βάλει βέτο

- Είπατε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να συναινέσει σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση, ακόμα και αν συμμετάσχει η Τουρκία. Από την επικοινωνία την τηλεφωνική που είχατε με τον πρωθυπουργό, αποκομίσατε τέτοια εντύπωση, ότι συζητιέται και αυτό το ενδεχόμενο, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα οδηγηθεί σ' αυτή την επέμβαση μόνο αν η Τουρκία...

Πρέπει να σας πω ότι το έθεσα στον πρωθυπουργό, γιατί αυτό ήδη έχει μπει στις διάφορες συζητήσεις στον Τύπο, τα ραδιόφωνα και την τηλεόραση. Επίσης το θέσαμε αυτό, γιατί ξέρουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει, στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ, στη συγκρότηση δύναμης ταχείας επέμβασης ανάμεσα στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Ιταλία και εκτιμάμε ότι το ΝΑΤΟ θα αδράξει αυτή την ευκαιρία να τη συγκροτήσει μία ώρα αρχύτερα.

Η δημιουργία αυτής της πολυεθνικής δύναμης είναι αποφασισμένη. Και ξέρετε ότι ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα της προεκλογικής μας παρέμβασης η συγκρότηση αυτής της δύναμης. Επόμενα, είτε μου πει είτε δε μου πει ο πρωθυπουργός και ας μην μου πει τίποτα, το θέτουμε εμείς. Ο πρωθυπουργός στάθηκε σ' αυτά που έχει πει ως τώρα.

Εμείς όμως θεωρούμε ότι από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πει "δε θα συμμετάσχω σε καμία δύναμη" εγκυμονεί κινδύνους, από τη στιγμή που δεν έχει αρνηθεί τη συμμετοχή της σε στρατιωτική επέμβαση εάν γίνει, έστω και παρά τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης. Διότι το θέμα δεν είναι τι θέλεις ή τι δε θέλεις εσύ.

Εγώ σας λέω το ΝΑΤΟ αποφασίζει, ή με τη μάσκα του ΟΗΕ, να γίνει δύναμη από τις όμορες χώρες. Αυτό που έβαλα στον πρωθυπουργό είναι το εξής: Εάν γίνει μία τέτοια δύναμη, αν αποφασιστεί, εμείς θεωρούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να πει όχι και ας πάει η Τουρκία με την Ιταλία.

Τα θέσαμε εμείς, γιατί αυτά τα πράγματα είναι αποφασισμένα από το ΝΑΤΟ και είμαστε αποφασισμένοι να τα πούμε. Και αυτό που μας ανησυχεί, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει βγει να πει "δεν πρέπει να γίνει η επέμβαση". Λέει, "καλό είναι να μη γίνει". Αυτό σημαίνει ότι αν αποφασιστεί από άλλους, ακόμα και με τη μη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, ο κίνδυνος να πάρει μέρος η Ελλάδα είναι συγκεκριμένος.

Και να σας πω: Εμάς δε μας αρκεί π. χ. να πει η ελληνική κυβέρνηση ότι ξέρετε, "καλό είναι να μη γίνει". Πρέπει να βάλει βέτο.Δηλαδή, σε τέτοιες περιπτώσεις, δε μας ικανοποιεί το να πεις φραστικά αυτό είναι κακό. Αλλά να παρεμποδίσεις μία τέτοια εξέλιξη.

Θετική μόνο η αντίσταση

Και το λέω, διότι όταν στη Βοσνία άρχισαν οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, ο υπουργός τότε της Εθνικής Αμυνας, ο κ. Αρσένης, εκ μέρους της κυβέρνησης είπε ότι δεν είναι καλό που γίνονται αυτές οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει βγει ποτέ να πει είναι καλό να γίνονται. Εχει πει ότι δεν είναι καλό. Αλλά από τη στιγμή που αποφασίζεται, δεν μπορεί εμείς να μείνουμε στο περιθώριο. Αυτό είναι που ανέπτυξα στον κ. Σημίτη.

Εγώ αυτή τη στιγμή δε λέω ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πάρει μέρος μόνη της. Αλλά δεν έχω πειστεί, απ' όλα τα δεδομένα, ότι τελικά δε θα πάρει, αν αποφασιστεί. Και για άλλη μια φορά να το πω: Θα είναι θετικό και θα το εκτιμήσουμε θετικά, αν η ελληνική κυβέρνηση αντισταθεί σ' αυτό το ζήτημα.

Παρά τον πόλεμο που έχουμε με την κυβέρνηση στη συνολική της πολιτική, εμείς θα βγούμε και θα πούμε: Η ελληνική κυβέρνηση κάνει σωστά, πρώτον, που καταγγέλλει και δε συμμετέχει σε στρατιωτική δύναμη και δεύτερον, που θεωρεί την ελληνική μειονότητα σαν μέρος του αλβανικού λαού.

Σε αυτά τα δύο σημεία, εμείς θα πούμε ότι η κυβέρνηση κάνει θετικά και θα εκτιμήσουμε θετικά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Και αν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης την ψέξουν στο συγκεκριμένο ζήτημα, εμείς θα την υπερασπιστούμε, ανεξάρτητα από τη συνολική γνώμη που έχουμε για την πολιτική της.

Και καλώ για άλλη μια φορά και τα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν και να πουν όχι στην οποιασδήποτε μορφής ξενική επέμβαση, με οποιοδήποτε πρόσχημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόθυμος εθελοντής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ο πρωθυπουργός(2002-01-12 00:00:00.0)
Η ώρα του «όχι»(2000-02-18 00:00:00.0)
Δε νομιμοποιούμε την υπογραφή της κυβέρνησης, είναι παράνομη!(1999-04-27 00:00:00.0)
Μια "μνημειώδης" απάντηση(1998-09-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-02-27 00:00:00.0)
Απολύσεις "εγκεφάλων"(1996-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ