Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και αναγκαίος

-- Β. ΝΙΕΡΡΗ: Μιλήσατε εισηγητικά για την επικαιρότητα του σοσιαλισμού, στη βάση της εκτίμησης ότι έχουν ωριμάσει οι αντικειμενικές συνθήκες. Ποιες είναι αυτές;

-- Καταρχήν, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις υλικές αντικειμενικές συνθήκες για το σοσιαλισμό απ' το αν σήμερα είναι ώριμες οι συνθήκες για την πραγματοποίηση της σοσιαλιστικής επανάστασης. Ο σοσιαλισμός δε θα έρθει σαν ώριμο φρούτο. Δηλαδή σάπισε ο καπιταλισμός κι από μέσα βγαίνει το άνθος του σοσιαλισμού - κομμουνισμού; Αυτά άλλοι τα λένε.

Θα ξεκινήσω μ' αυτό που είπα, παρότι δεν είναι ολοκληρωμένη απάντηση. Οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός σε μια σειρά χώρες; Αυτός ο σοσιαλισμός που είχαμε, γιατί το επίπεδο οικοδόμησης του σοσιαλισμού καθορίζεται κι απ' το τι κληρονόμησε απ' τον καπιταλισμό. Δεν ήταν ίδιες η Τσεχοσλοβακία με τη Ρουμανία ή την Αλβανία ή τη Βόρεια Κορέα, γιατί τώρα ακούμε κάτι εξισώσεις, λες και ο σοσιαλισμός είναι ένα ιδανικό, που το έχει κρεμάσει κάποιος απ' το ταβάνι και πας να το πιάσεις. Οικοδομήθηκε. Γιατί δεν έγινε σοσιαλιστική επανάσταση το 19ο αιώνα, το 18ο; Η Κομμούνα ήταν το πρώτο βεβαίως που κράτησε 70 μέρες.

Πώς κράτησε 70 χρόνια ο σοσιαλισμός, κάτι που δεν ήταν επίκαιρο και ώριμο; Ηταν η πρώτη προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού, μέσα σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης. Βεβαίως και οι θεωρητικοί μας δεν μπορούσαν να προβλέψουν όλη την πορεία. Εκεί έγιναν λάθη, σοβαρά. Σήμερα όμως υπάρχει πείρα απ' την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Δε μιλάμε για ένα σχέδιο που το διαβάζουμε μέσα απ' τα βιβλία, αλλά μιλάμε για μια οικοδόμηση που έγινε και που ανατράπηκε βεβαίως, κυρίως από εσωτερικούς λόγους, πέρα κι απ' τον ιδιαίτερο ρόλο που έπαιξε και ο εξωτερικός παράγοντας.

Π.χ., ας πάρουμε τον ελληνικό καπιταλισμό, που δεν είναι κι απ' τους πιο αναπτυγμένους. Κυριαρχεί η καπιταλιστική μετοχική επιχείρηση; Το μονοπώλιο; Εχει κοινωνικοποιηθεί η παραγωγική διαδικασία, η εργασία; Βεβαίως. Εχεις τα μικρομάγαζα που είχες στον προμονοπωλιακό καπιταλισμό; Βεβαίως, υπάρχει η αντίθεση ανάμεσα στο κεφάλαιο και στην εργασία. Και η αντίθεση δε φαίνεται δυστυχώς μέσα απ' το επίπεδο της ταξικής πάλης, αλλά η ασυμφιλίωτη αντίθεση υπάρχει. Για να επιβιώσει ο καπιταλιστής πρέπει να φτωχύνει ο εργάτης και μιλάμε να φτωχύνει και με όρους εξαθλίωσης, όχι η φτώχεια που λέγαμε πριν 20 χρόνια. Η αντίθεση, λοιπόν, αυτή πώς λύνεται;

Να πούμε και για τις δυνατότητες ανάπτυξης της Ελλάδας. Από πού εμποδίζονται; Η επιστήμη και η τεχνική σου δίνουν σήμερα τη δυνατότητα να ανεβάσεις την παραγωγικότητα της εργασίας, να μειώσεις το χρόνο εργασίας, να έχεις ελεύθερο χρόνο. Αυτό θα πει πρόοδος. Οχι να είμαι άνεργος και να έχω μπόλικο ελεύθερο χρόνο, αλλά σε λιγότερο χρόνο να παράγω περισσότερα προϊόντα και όχι μόνο υλικά, μιλάμε και για πολιτισμό, για όλα.

Θέλουν να απεμπολήσουμε το σοσιαλισμό

Η κρίση απέδειξε τα στενά όρια, τα εσωτερικά όρια του καπιταλισμού. Ο πόλεμος πώς θα καταργηθεί; Βεβαίως για να καταργηθεί ο πόλεμος πρέπει να επικρατήσει ο σοσιαλισμός στις πιο ισχυρές χώρες, ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, κ.λπ. Αλλά και στην Ελλάδα, η σοσιαλιστική Ελλάδα δε θα πάρει μέρος σε κανέναν πόλεμο. Επιθετικό. Δε θα έχει βάσεις, γιατί και με τις βάσεις παίρνεις μέρος στον πόλεμο. Είναι πολυτιμότερη η Σούδα για τις ΗΠΑ, απ' το να στείλεις 500 φαντάρους στο Αφγανιστάν, που τους στείλαμε κι αυτούς.

Επομένως, ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και αναγκαίος, δε θα γίνει γιατί το αποφάσισε το ΚΚΕ, αλλά πρέπει να έχει κατεύθυνση το ΚΚΕ και πρόγραμμα τέτοιο κι ένα μέρος της εργατικής τάξης που έχει συμφέρον αντικειμενικά απ' το σοσιαλισμό να παλεύει γι' αυτή την υπόθεση. Σε τέτοιες συνθήκες, που ωριμάζει η δυνατότητα να γίνει πραγματικότητα, θα εξαρτηθεί απ' το συσχετισμό των δυνάμεων, την επιλογή του λαού, θα γίνει υπόθεση ευρύτερων λαϊκών μαζών.

Να το πω άλλη μια φορά, γιατί ακούμε κι αυτό το αθώο ερώτημα, μήπως βάζετε το σοσιαλισμό μπροστά - μα απ' το 1918 τον βάζουμε, σιγά, τώρα τον βάζουμε... - και αποτραβιέστε απ' τα καθημερινά μέτωπα πάλης; Εχουμε 94 χρόνια, πότε βρεθήκαμε έξω απ' τα καθημερινά μέτωπα πάλης; Αν εννοούν να παραιτηθούμε απ' το σοσιαλισμό για να τα βρούμε με αστικές πολιτικές δυνάμεις και συμβιβασμένες πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να παλεύουν στα πλαίσια του καπιταλισμού, αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε. Αυτό θέλουν, να βγάλουμε το σοσιαλισμό.

Ξέρουν ότι παλεύουμε στα καθημερινά μέτωπα πάλης, αλλά μας λένε βγάλτε το σοσιαλισμό απ' τη μέση για να συμφωνήσουμε. Ε όχι! Εμείς στο κάτω κάτω δε ζητάμε από κανένα κόμμα να υιοθετήσει το σοσιαλισμό, αλλά δεν μπορεί να μην υιοθετήσει την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ