Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κοροϊδία των «πόθεν έσχες»

Τη Δευτέρα που δόθηκε στη δημοσιότητα το «Πόθεν έσχες» των πολιτικών, για μια ακόμη φορά σηκώθηκε ο γνωστός θόρυβος από τα ΜΜΕ με τη συνδρομή πολιτικών, για την παρωδία όλης αυτής της διαδικασίας, ότι κάτι επιτέλους πρέπει να γίνει, ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος για να υπάρξει πραγματική διαφάνεια.

Η ιστορία θα ήταν για γέλια με την απύθμενη υποκρισία τους, αν πάρει κανείς υπόψη ότι τα ίδια ακριβώς σχόλια επαναλαμβάνονται χρόνια τώρα, κάθε φορά που δίνεται στη δημοσιότητα το «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Πάνω από δέκα φορές έχουν αλλάξει το νόμο τα τελευταία χρόνια και κάθε φορά που τον άλλαζαν έβγαιναν να πανηγυρίσουν. «Επί τέλους βάλαμε τάξη, όλα στο φως», έλεγαν. Είναι οι ίδιοι που την επόμενη κιόλας χρονιά της εφαρμογής, έβγαιναν να καταγγείλουν την «αναποτελεσματικότητα» του νόμου, που οι ίδιοι είχαν ψηφίσει και που υποτίθεται ότι έλυνε το πρόβλημα.

Είναι υποκριτικό να ακούς από τους κάθε λογής εκπροσώπους του κεφαλαίου να λένε ότι θέλουν να κτυπήσουν τη διαφθορά. Αυτό, ακόμη και να το ήθελαν, δεν το μπορούν. Γιατί είναι το ίδιο τους το σύστημα διεφθαρμένο, αφού το κεφάλαιο για να τραφεί και να θεριέψει, προϋποθέτει την εκμετάλλευση του μόχθου των εργαζομένων, ζει από την ξένη εργασία.

Κατά συνέπεια, και τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς και της ενδεχόμενης εμπλοκής πολιτικών προσώπων, είναι πριν από όλα σύμφυτα ενός συστήματος που κινείται με κριτήριο το κέρδος. Αυτά τα φαινόμενα δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν παρά μόνον στα πλαίσια ενός άλλου τρόπου παραγωγής και οργάνωσης της κοινωνίας, όπου ο πλούτος θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν.

Δεν περιοριζόμαστε όμως μόνον σε αυτές τις διαπιστώσεις.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει επανειλημμένα προτάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον περιορισμό αυτών των φαινόμενων ακόμη και σήμερα, αφού η ριζική τους αντιμετώπιση προϋποθέτει βαθύτερες αλλαγές.

Ποιες είναι αυτές;

-- Ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών και των διάφορων τίτλων (ομόλογα, έντοκα γραμμάτια κ.λπ.) και η μετατροπή τους από ανώνυμα σε ονομαστικά, ώστε να μπορεί να γίνει έλεγχος ως προς το τι κατέχει ο καθένας.

-- Ελεγχος στην εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα και προς κάθε προορισμό.

-- Απαγόρευση των λεγόμενων εξωχώριων (offshore) εταιρειών.

-- Κατάργηση του φορολογικού, τραπεζικού, επιχειρηματικού και εμπορικού απορρήτου, με άλλα λόγια κατάργηση όλων των λεγόμενων απορρήτων.

Είναι προτάσεις που χωρίς την υιοθέτησή τους, κανένας ουσιαστικός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει, όποιος και αν είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός.

Ολες αυτές όμως οι προτάσεις σκοντάφτουν στην άρνηση των αστικών κομμάτων και των κυβερνήσεών τους που τα απορρίπτουν όπως «ο διάολος το λιβάνι». Αυτές τις προτάσεις τις απέρριψαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις της ΝΔ.

Μήπως όμως άλλαξαν τακτική και θα τις υιοθετήσει τώρα η συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων αφού και η «καλή μας ΕΕ» κόπτεται για τη διαφάνεια; Η απάντηση της συγκυβέρνησης είναι καθαρή: ΟΧΙ, βέβαια. Για μια ακόμη φορά στις 10-10-2012 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επανέφερε τις προτάσεις με Ερώτηση προς την κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μαυραγάνης έδωσε απάντηση, και τι είπε; «Η Ελλάδα ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανόνες της ενιαίας αγοράς, περιλαμβανομένων της κίνησης κεφαλαίων και των χρηματοπιστωτικών θεμάτων γενικότερα».

Με απλά λόγια: Αυτά που προτείνει το ΚΚΕ δε χωράνε στους κανόνες της ΕΕ, τα ίδια δηλαδή που μας έλεγαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αυτά για να μην κοροϊδευόμαστε.


Α.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ