Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Εγκληματική η είσοδος ιδιωτών

Η υποχρηματοδότηση των δομών και προγραμμάτων που έχουν ως αντικείμενό τους την καταπολέμηση των ναρκωτικών έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για το παρόν και το μέλλον αυτών των δομών. Και παράλληλα, έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τους εργαζόμενους σε αυτές τις δομές και για όσους απολαμβάνουν τις υπηρεσίες των κέντρων, αλλά συνολικά για την κοινωνία και την αντιμετώπιση του κοινωνικού φαινομένου των ναρκωτικών. Οταν για παράδειγμα ένας χρήστης που πάει σε μια μονάδα του ΟΚΑΝΑ δεν μπορεί να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις λόγω των ελλείψεων και απλά παίρνει μια δόση μεθαδόνης και φεύγει... Οταν ένα Κέντρο Πρόληψης δεν μπορεί να αναλάβει δράση και να αναπτύξει προγράμματα σε μια περιοχή γιατί δεν έχει προσωπικό... Οταν το ΚΕΘΕΑ έχει δεκάδες αιτήματα από πόλεις της χώρας να ανοίξει νέα προγράμματα απεξάρτησης, αλλά η χρηματοδότησή του δεν του φτάνει πια για να καλύψει τη μισθοδοσία των υπαρχόντων προγραμμάτων του... Τότε δε μιλάμε πια μόνο για εργαζόμενους στους χώρους αυτούς που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους ή κινδυνεύουν να τη χάσουν. Δε μιλάμε μόνο για χρήστες που αντί για θεραπεία είναι πιο πιθανό να οδηγηθούν στο θάνατο. Δεν μιλάμε μόνο για νέα παιδιά που μένουν εντελώς αθωράκιστα απέναντι στα ναρκωτικά και την εξάρτηση... Μιλάμε καθαρά για εξάπλωση των ναρκωτικών.

Και το ακόμα χειρότερο είναι ότι η υποχρηματοδότηση και συρρίκνωση των δομών που ασχολούνται με την καταπολέμηση των ναρκωτικών ανοίγει δρόμους για να μπουν σε αυτήν την υπόθεση ιδιώτες επιχειρηματίες. Η παράδοση της απεξάρτησης στους ιδιώτες, το οποιοδήποτε άνοιγμα μιας χαραμάδας - ή πολύ χειρότερα μιας πόρτας - για να μπουν οι ιδιώτες σε αυτή τη διαδικασία είναι από κάθε άποψη εγκληματική. Σήμερα, παρόλο που θεωρητικά είναι παράνομες οι ιδιωτικές κλινικές, υπάρχουν ιδιωτικά κέντρα που δρουν ανεξέλεγκτα, εμπορευόμενα τον ανθρώπινο πόνο, υπόσχονται αποτοξίνωση ή ακόμα και απεξάρτηση απομυζώντας περιουσίες από τις οικογένειες που βρίσκονται στην ανάγκη, αλλά είναι όχι μόνο αναποτελεσματικά μα και επικίνδυνα, ακριβώς επειδή λειτουργούν εντελώς ανεξέλεγκτα. Αλλά ακόμα και αν υπήρχε έλεγχος και υψηλές προδιαγραφές, πάλι εγκληματικό θα ήταν να παραδοθεί η απεξάρτηση στους ιδιώτες. Γιατί τον επιχειρηματία που θα βγάζει κέρδος από την απεξάρτηση, τον συμφέρει να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες, δηλαδή τον συμφέρει να εξαπλώνεται η ίδια η εξάρτηση. Να γιατί είναι ανήθικο και εγκληματικό να εμπλακούν οι ιδιώτες σε αυτή την υπόθεση.

Η καταπολέμηση των ναρκωτικών εξάλλου, δεν είναι μόνο απεξάρτηση, αλλά απαιτεί μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα ρίχνει το κύριο βάρος στην πρόληψη, θα ενισχύει την απεξάρτηση και θα εξασφαλίζει την κοινωνική επανένταξη. Είναι φανερό δε, ότι κανένας ιδιώτης δεν θα είχε τίποτα να κερδίσει επενδύοντας στην πρόληψη ή την κοινωνική επανένταξη... Γι' αυτό και η κρατική υποχρηματοδότηση, που οδηγεί στη συρρίκνωση και την αδυναμία λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, οδηγεί πρακτικά στον αφανισμό οποιασδήποτε μέριμνας για την πρόληψη κατά των εξαρτήσεων.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ