Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Συνεργασία» για το κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά ζητά η ΔΟΕ

Καλεί όσους αντιδρούν να «συμμετάσχουν» στην υλοποίηση του έργου

Η περιοχή της ιστορική πεδιάδας του Μαραθώνα όπου η κυβέρνηση σκοπεύει να κατασκευάσει το κωπηλατοδρόμιο
Η περιοχή της ιστορική πεδιάδας του Μαραθώνα όπου η κυβέρνηση σκοπεύει να κατασκευάσει το κωπηλατοδρόμιο
Το «μπαλάκι» στις περιβαλλοντικές οργανώσεις που διαμαρτύρονται για την κατασκευή του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά, «πετάει» τώρα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή της ΔΟΕ για τα Σπορ και το Περιβάλλον, καλεί τις οργανώσεις να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και την «Αθήνα 2004» και να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του έργου, προφανώς ως μέλη του Φορέα Διαχείρισης του, λεγόμενου, Εθνικού Πάρκου, που θα πρόκειται να δημιουργηθεί στην περιοχή, σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, δεδομένου ότι στην ίδια ανακοίνωση η επιτροπή της ΔΟΕ αποκλείει το ενδεχόμενο το κωπηλατοδρόμιο να κατασκευαστεί αλλού. Σημειώνεται πως τα μέλη της Επιτροπής της ΔΟΕ έκαναν αυτοψία στην περιοχή του Σχοινιά, προκειμένου να επιθεωρήσουν τα έργα περίφραξης και διαμόρφωσης που έχουν ξεκινήσει.

Στην ίδια ανακοίνωση, η Επιτροπή της ΔΟΕ αναφέρει - μεταξύ άλλων - ότι «η "Αθήνα 2004" διαβεβαίωσε τη ΔΟΕ ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθούν μετα-Ολυμπιακές δραστηριότητες που θα απειλήσουν την οικολογική ισορροπία της περιοχής». Ακόμα, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «υπάρχει ανάγκη για την κατάρτιση ενός διοικητικού σχεδίου για το έργο, που θα βεβαιώνει ότι οι μετα-Ολυμπιακές χρήσεις στην περιοχή θα σεβαστούν το Εθνικό Πάρκο του Σχοινιά». Τέλος, η επιτροπή καλεί όλους να επιδείξουν «πνεύμα συνεργασίας και συνεχούς διαλόγου» για όλα τα περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η αυτοψία έγινε στο περιθώριο της τακτικής συνεδρίασης της Επιτροπής που έγινε στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο. Η Επιτροπή, σε ειδική συνεδρίαση, άκουσε τα επιχειρήματα του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Ηλ. Ευθυμιόπουλου, του γενικού γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων του ΥΠΠΟ Κ. Καρτάλη και του εντεταλμένου συμβούλου της «Αθήνα 2004» Γ. Πυργιώτη. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και μέλη των οργανώσεων που διατύπωσαν τις απόψεις τους.

  • Σήμερα στις 11 το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα παρουσιάσει τα πορίσματα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των ειδικών επιστημονικών συμβούλων του υπουργείου Πολιτισμού για το θέμα του Σχοινιά.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ