Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα πυρηνικά έχουν μολύνει κάθε οικοσύστημα

Επισημάνσεις επιστημόνων σε χτεσινοβραδινή εκδήλωση στην Αγία Παρασκευή

«Οι πιο βαθιές και επίμονες περιβαλλοντολογικές βλάβες έχουν σχέση με την παραγωγή και τις δοκιμές των πυρηνικών όπλων. Είναι πια γνωστό ότι τα ραδιενεργά παράγωγα των πυρηνικών εκρήξεων έχουν μολύνει κάθε οικοσύστημα, την τροφή και το νερό και όλα τα έμβια παντού στον πλανήτη και θα εξακολουθούν να μολύνουν για χιλιάδες χρόνια».

Τα παραπάνω τόνισε χτες βράδυ η Μαρία Αρβανίτη - Σωτηροπούλου, πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας για την Προστασία του περιβάλλοντος και κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής», σε εκδήλωση που έγινε χτες βράδυ στην Αγία Παρασκευή και είχε ως θέμα τις επιπτώσεις από τα πυρηνικά και μίλησαν επιστήμονες.

Απ' τα στοιχεία που παρουσίασε η ομιλήτρια προκύπτουν τα εξής:

  • Οι πέντε επίσημα διακηρυγμένες κάτοχοι πυρηνικών χώρες έχουν κάνει από το 1945 πάνω από 1.900 πυρηνικές δοκιμές με συνδυασμένη εκρηκτική δύναμη περίπου 40.000 φορές μεγαλύτερη από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα. Αυτές διέσπειραν ραδιενέργεια παντού στο πλανήτη και διπλασίασαν τα επίπεδα ραδιενέργειας του εδάφους. Οι συνέπειες αυτών των δοκιμών για τους κατοίκους των εγγύς περιοχών και το προσωπικό που συμμετείχε ήταν τραγικές και δυστυχώς οι άνθρωποι των εγγύς περιοχών χρησιμοποιήθηκαν σαν πειραματόζωα. «Χρειάστηκαν 20 χρόνια για να αποκαλυφθεί ότι το Πεντάγωνο ενημέρωνε με έγγραφα την KODAK για τις πυρηνικές δοκιμές στη Νεβάδα για να μη καταστραφεί το στοκ των φιλμ της αλλά όχι τους κατοίκους (μορμόνους στην πλειοψηφία) οι οποίοι παρά τον υγιεινό τρόπο διαβίωσης άρχισαν να εμφανίζουν τεράστια αύξηση σε καρκίνους μετά τις πυρηνικές δοκιμές» είπε η Μ. Αρβανίτη.
  • Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι για τον καθαρισμό από τη ραδιενεργό μόλυνση που έχει σχέση με τα πυρηνικά όπλα απαιτείται να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις με κόστος περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Το τεράστιο κόστος της αποθήκευσης των πυρηνικών καταλοίπων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αξιοποίηση του Ουρανίου 238 σε όπλα και άλλες βιομηχανικές χρήσεις.
  • Μέχρι σήμερα η χρήση των πυρηνικών έχει επιβαρύνει αναπόφευκτα όλο τον πλανήτη με ραδιενέργεια που ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου παγκόσμια και για γενετικές μεταλλάξεις. Το Τσέρνομπιλ προσέφερε τεράστιο πραγματικό ανθρώπινο υλικό για να αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας και να συγκρίνουμε την εμπειρία με τις επιπτώσεις των ατομικών βομβών στην Ιαπωνία και των κατοίκων του Ειρηνικού από τις πυρηνικές δοκιμές.
  • Κάτω από τις παρούσες πρακτικές των εργοστασίων οι στατιστικές για τις ασθένειες που προέρχονται από τη ραδιενέργεια είναι ανεπαρκείς.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ