Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Νέους τρόπους εκποίησης αναζητά η κυβέρνηση

Νέους τρόπους για τη μείωση του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στον ΟΤΕ αναζητά η κυβέρνηση. Μπορεί το εγχείρημα αναζήτησης «στρατηγικού συμμάχου», που θα έπαιρνε μέχρι και 20% του Οργανισμού, να μην προχωρά. Ομως, οι αρμόδιοι δεν πτοούνται και προσπαθούν να επιτύχουν διαφορετικά την εκποίηση νέου τμήματος του Οργανισμού.

Στελέχη του υπουργείου Μεταφορών-Επικοινωνιών επικαλούνται ως φόβητρο τον «διεθνή ανταγωνισμό» στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. Ωσάν ο ΟΤΕ να ήταν καμιά εταιριούλα του συρμού, υποστηρίζουν ότι ο Οργανισμός δεν μπορεί να αντεπεξέλθει λόγω «δεσμεύσεων» και «ακαμψίας» στην εταιρική σύνθεσή του. Παρουσιάζουν ως ανάγκη «να είναι μία εταιρία όσο γίνεται πιο ανεξάρτητη».

Στο μεταξύ, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης «Standard & Poor?s» αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ από «Α αρνητικό με θετική προοπτική» σε «Α με σταθερή προοπτική», μετά από ανάλυση των χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών του δεδομένων. Και αυτό σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες της Ευρώπης, τις περισσότερες από τις οποίες οι εγχώριοι υπέρμαχοι της εκποίησης δημόσιου πλούτου παρουσιάζουν ως «πρότυπα ιδιωτικοποίησης» και «επικίνδυνους ανταγωνιστές».

Ωστόσο, αυτοί οι «επικίνδυνοι ανταγωνιστές» και υποβαθμίζονται στις αντίστοιχες αναλύσεις και άσχημα οικονομικά αποτελέσματα παρουσιάζουν, σε αντίθεση με τον ΟΤΕ (στη χρήση 2000 παρουσίασε αύξηση 54% στα κέρδη μετά από φόρους και 22% στα κέρδη προ φόρων, σε σχέση με το 1999 και αύξηση του κύκλου εργασιών του ομίλου 11,3%).

Παρακάμπτοντας την πραγματικότητα, ο υπουργός Χρ. Βερελής, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», προσπέρασε το αρχικό σχέδιο του «στρατηγικού επενδυτή». Υποστήριξε ότι αυτό που πρέπει να γίνει «είναι να απελευθερωθεί από κυβερνητικές παρεμβάσεις το ΔΣ του ΟΤΕ και να αναζητηθούν στρατηγικοί σύμμαχοι σε επιμέρους τομείς, στους οποίους θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί ο Οργανισμός».

Προσδιόρισε ως επόμενα σχέδια της κυβέρνησης: Την ανταλλαγή μετοχών του ΟΤΕ με άλλες επιχειρήσεις. Τη συμφωνία με τράπεζες προκειμένου να δοθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετοχές σε ποσοστό 5-10%, τις οποίες αργότερα θα επαναγοράσει ο ΟΤΕ. Την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το χρονοδιάγραμμα «απεγκλωβισμού του ΟΤΕ από τον έλεγχο του δημοσίου» φτάνει έως τον ερχόμενο Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ