Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και μετά; «Σοσιαλιστικές» χειροπέδες με καρφιά;

Χιλιάδες χειροπέδες αγόρασε η ΕΛΑΣ του κ. Χρυσοχοΐδη, υποτίθεται για την ασφάλεια κατηγορουμένων και καταδίκων που μετάγονται από έναν τόπο κράτησης σε άλλον ή από φυλακές σε δικαστήρια. Οπως είναι γνωστό, χειροπέδες δε χρησιμοποιούνται μόνο σε βάρος...«στυγερών κακούργων» αλλά ενάντια σε κάθε μεταγόμενο υπόδικο που, το πιθανότερο είναι, μετά τη δίκη του, να αφεθεί ελεύθερος. Στις μεταγωγές αυτές, επί ώρες, ο κάθε κρατούμενος, υπόδικος ή κατάδικος, φοράει τα «βραχιόλια» του. Η λυσσασμένη αντίδραση των Μεταξάδων, της κατοχής, του εμφύλιου και της μετεμφυλιακής περιόδου, χρησιμοποίησαν σε τεράστια κλίμακα χειροπέδες, κατά πολιτικών κρατουμένων, στις μεταγωγές από κρατητήρια σε δικαστήρια, φυλακές, νησιά, τόπους εξόντωσης. Οχι για να μην τους το σκάσουν οι κρατούμενοι αγωνιστές. Αλλά, για να τους «εξευτελίσουν», να τους μεταβαπτίσουν σε κατάδικους του κοινού ποινικού δικαίου. Χιλιάδες αγωνιστές φορτώνονταν σε βάρκες, καΐκια και καράβια κατάφορτοι και δεμένοι με χειροπέδες. Αλλοι πνίγηκαν δεμένοι με τα βραχιόλια σε ναυάγια. Για τον ίδιο λόγο οι ίδιες -βρωμερές δυνάμεις- χρησιμοποίησαν σε βάρος των πολιτικών κρατουμένων τη μέθοδο των... δακτυλικών αποτυπωμάτων! Χιλιάδες αγωνιστές οδηγήθηκαν απ' τους φασίστες σε τόπους καταγραφής των αποτυπωμάτων τους, λες και επρόκειτο για διάπραξη ληστειών, κλοπών κλπ.

Παρ' όλα αυτά, στις βάρβαρες εκείνες-ιστορικές-περιόδους, παρόμοια καθάρματα, εκτίμησαν ότι οι χειροπέδες δεν μπορεί να 'ναι τα οποιαδήποτε «σιδηρικά», αλλά κατασκευές που αφήνουν ένα ελάχιστο όριο κίνησης ανάμεσα στα χέρια που επιτρέπει στον δεμένο κρατούμενο να φορτώσει και ξεφορτώσει -έστω δύσκολα- τις αποσκευές του, να μπορεί να κινηθεί στις τουαλέτες, να μη χρειαστεί... γιατρό, μετά το ξεκλείδωμα των χειροπέδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω σε καράβια δεμένοι δυο-δυο πολιτικοί κρατούμενοι έκαναν ακόμη και την... ανάγκη τους, ο ένας μέσα στην τουαλέτα «παραχωρώντας» το ένα χέρι του στον άλλο δεμένο... εκτός τουαλέτας. Αυτά στις βάρβαρες δεκαετίες που ζήσαμε.

Τώρα όλα αλλάζουν, εκσυγχρονίζονται εγκληματικότερα. Με προέλευση την Αγγλία -τον Τόνι Μπλερ- νέες χειροπέδες ασφαλείας έκαναν την εμφάνισή τους. Πρόκειται για απάνθρωπα κατασκευάσματα που, αντί για αλυσίδα ανάμεσα στα δύο βραχιόλια έχουν ένα σταθερό και αμετακίνητο πλαστικό. Ο κρατούμενος-επί ώρες- δε θα μπορεί να μετακινήσει ούτε στοιχειωδώς τα χέρια του που μπλοκάρουν οι σταθερές χειροπέδες. Το έγκλημα του βασανιστηρίου, δένεται με το έγκλημα της καταλήστευσης όλων μας. Γι' αυτήν τη... βελτίωση που το κόστος της στον κατασκευαστή δεν ξεπερνά τα δύο χιλιάρικα, οι νέες χειροπέδες έχουν τετραπλάσια τιμή από τις προηγούμενες. Οι παλιές κόστιζαν 5.000 δραχμές περίπου το ζευγάρι. Τώρα οι υπηρεσίες του «σοσιαλιστή» υπουργού Δημόσιας Τάξης (που αγωνιά να πετάξει από το κόμμα του οτιδήποτε θυμίζει παλιά συνθηματολογία ή ταμπέλα) θα πληρώσουν τις νέες χειροπέδες πάνω από 20.000 δραχμές το ζευγάρι!!!

Οι υπηρεσίες του κ. Χρυσοχοΐδη, προβάλλουν τις νέες χειροπέδες και σαν... ανθρωπιστικές, αφού ο συνοδός αστυνομικός ευκολότερα ακινητοποιεί έναν κρατούμενο και συνεπώς αποφεύγει να τον... σκοτώσει!

Για παρόμοιες επιλογές συνέβαλαν μια σειρά περιστατικά που τίποτε απολύτως δε βεβαιώνει ότι δεν ήταν κατασκευασμένα: αποδράσεις κρατουμένων, μεταφορά κρατουμένων που κρατούν... πιστόλια κ.ά. Λες και φταίνε οι χειροπέδες για παρόμοια αίσχη. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι και με τις εγκληματικές χειροπέδες του Τόνι Μπλερ, η «εκσυγχρονιστική» κυβέρνηση Σημίτη δεν τα καταφέρνει, στην περίπτωση που η γνωστή διάβρωση, ξαναφορτώσει πιστόλια σε κρατούμενους. Προτείνουμε στους άθλιους εκσυγχρονιστές, υπόδουλους της νέας τάξης και των ιμπεριαλιστών να πρωτοτυπήσουν. Να προβάρουν αυτοί χειροπέδες... τρίτης γενεάς που θα καρφώνονται στα χέρια υπόδικων και κατάδικων για να τους κρατάνε ασφαλέστερα δεμένους: όπως περίπου κρατάνε μέλη, οπαδούς και φίλους τους που, για δεκαετίες, οδηγούν απ' τη μια διάψευση στην άλλη...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ