Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
«Παιχνίδια» με τη ρύθμιση για τους υπαλλήλους της Βουλής

Μια αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση πυροδότησε χτες η πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομίας, Γ. Στουρνάρα, να προσθέσει έκτακτα στο πολυνομοσχέδιο τροπολογία, με την οποία αφαιρείται από τη Βουλή η δυνατότητα να καθορίζει τα μισθολόγια των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου. Η ρύθμιση προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων της Βουλής, οι οποίοι προχώρησαν άμεσα στην κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης, ενώ έκαναν και διάβημα στον Β. Μεϊμαράκη.

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός απέσυρε τη ρύθμιση, αναγγέλλοντας ότι «θα επανέλθει με νομοθετική βελτίωση, όπου θα εναρμονίζουμε τον κανονισμό της Βουλής με όσα ισχύουν στα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων». Παίρνοντας το λόγο, μετά την απόσυρση της τροπολογίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε για το θέμα:

«Εάν και εφόσον έρθει στη Βουλή αυτό το νομοσχέδιο, θα τοποθετηθούμε για το καθεστώς εργασίας των υπαλλήλων στη Βουλή. Θέλω όμως να θέσω ένα ζήτημα: Αναρωτιέμαι γιατί ο κ. Στουρνάρας έφερε αυτό το θέμα; Μήπως γιατί έχει πάρει χαμπάρι ότι υπάρχουν κόμματα της αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή που λειτουργούν σαν πασαρέλα και γυρνάμε στην αλήστου μνήμης εποχή του '89 - '91; Σας συμφέρει αυτή η βαβούρα, για να ξεγελάτε τον κόσμο. Το σκέφτομαι.

Κύριε Στουρνάρα, μπορεί να μην έχετε εμπειρία στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, γιατί το φέρατε αυτό σήμερα; Γιατί το φέρατε; Μπορείτε να μου πείτε; Παιχνίδι κάνετε κι εσείς, παιχνίδι και η αντιπολίτευση. Και, εν πάση περιπτώσει, ακούτε να δείτε, επειδή εμείς και με την ανυπακοή είμαστε, και με την απειθαρχία είμαστε κι αν θέλετε έχουμε μια ορισμένη άποψη για το κοινοβούλιο, αλλά αυτό πια που έχει γίνει απ' το πρωί, σήμερα εδώ, αυτό είναι άνω ποταμών. Και αυτό η "Χρυσή Αυγή", αυτό το φασιστικό ναζιστικό μόρφωμα, το αξιοποιεί».

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, είχε πει ότι η ρύθμιση είναι απαράδεκτη, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η συζήτηση του πολυ-νομοσχεδίου με απεργούς τους εργαζόμενους στη Βουλή. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες», εστίασαν την κριτική τους στο ότι υπάρχει «άρση του αυτοδιοίκητου» της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι υφίσταται θέμα παραβίασης του Συντάγματος. Αμφότεροι ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας.

Ανακοινώνοντας την απόσυρση της τροπολογίας, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η τροποποίηση που κατέθεσα είναι απαίτηση όλης της κοινωνίας», υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες» «αγκάλιασαν μια προνομιούχα ομάδα για κομματικούς λόγους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ