Παρασκευή 26 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν την τροπολογία - σκάνδαλο
  • Ν. Γκατζής: «Πρόκειται για φωτογραφική και σκανδαλώδη ρύθμιση»
  • Β. Παπανδρέου: «Ευκαιρία να αξιοποιηθεί το ακίνητο»!!!

Με τη σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, ψηφίστηκε χθες - κατά πλειοψηφία - στη Βουλή, η τροπολογία - σκάνδαλο, με την οποία παραχωρείται παρακείμενο οικόπεδο του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, 17 στρεμμάτων, στην αμερικανική Πρεσβεία σε τίμημα πολύ χαμηλότερο του πραγματικού. Η τροπολογία συνάντησε την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ, που έκανε λόγο για σκανδαλώδη ρύθμιση.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, επιχείρησε να παρουσιάσει τη ρύθμιση ως ...ευκαιρία για αξιοποίηση του ακινήτου από το ΜΤΠΥ. Οπως δήλωσε, ούτως ή άλλως, το οικόπεδο προβλεπόταν να γίνει χώρος πρασίνου και λόγω δικαστικών διαμαχών δεν υπήρχε άλλη περίπτωση αξιοποίησής του από το Ταμείο.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «η ρύθμιση αυτή, πέρα από το ότι διευθετεί μια εκκρεμότητα που υπάρχει για πολλά χρόνια, δίνει και στο Ταμείο δυνατότητες να αξιοποιήσει τα χρήματα προς όφελος των υπαλλήλων»! Παράλληλα, σημείωσε ότι «υπάρχει οπωσδήποτε μια ιδιαιτερότητα, γιατί το οικόπεδο αυτό είναι δίπλα στην αμερικανική Πρεσβεία και υπάρχουν λόγοι ασφαλείας». Η Β. Παπανδρέου επικαλέστηκε ...τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου (ξεχνώντας την αντίθετη γνώμη της ΑΔΕΔΥ και σειράς σωματείων και μαζικών οργανώσεων), ενώ, αναφορικά με το τίμημα, υποστήριξε ότι θα κυμανθεί ανάμεσα στα 8,4 και 8,9 εκατομμύρια δραχμές! Επ' αυτού έκανε λόγο για εκτίμηση του ΣΟΕ, που συμφωνεί με αυτήν την τιμή, «διότι και το αμερικανικό δημόσιο θέλει εκτίμηση για να εγκρίνει το τίμημα»!

Απόλυτα συναινετική ήταν και η θέση της Νέας Δημοκρατίας, αφού ο βουλευτής της Αναστάσιος Παπαληγούρας σημείωσε ότι «είναι εύλογο το αίτημα της ασφαλείας» και πως «η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τα συμφέροντα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων»! Ενδεικτικό του σκανδαλώδους της τροπολογίας, ήταν, πάντως, το ότι ακόμα και ο βουλευτής της ΝΔ Σωτήρης Κούβελας αμφισβήτησε την τροπολογία, λέγοντας ότι «η συζήτηση που κάνουμε εδώ δε θα πρέπει να είναι ένα πρόκριμα, ώστε να φανεί ότι η Βουλή έδωσε την άδεια να πουληθεί σε τιμή πολύ χαμηλότερη από εκείνη που πρέπει»!!!

Για «φωτογραφική και σκανδαλώδη ρύθμιση», έκανε λόγο στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής. Πρόσθεσε ότι «τριάντα χρόνια πλήρωνε το Δημόσιο 70 χιλιάδες δραχμές για να εξυπηρετήσει την αμερικανική Πρεσβεία. Λες και η πρεσβεία δεν είχε να πληρώσει, αν ήθελε να χρησιμοποιήσει η ίδια το οικόπεδο ως γκαράζ. Είμαστε γαλαντόμοι, αλλά αυτό δεν είναι γαλαντομία. Είναι κάτι άλλο». Οσον αφορά στο τίμημα, ο Νίκος Γκατζής τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν αυτό το οικόπεδο να αγοράζεται με 550 χιλιάδες δραχμές το μέτρο, όταν ξέρουμε ότι με αυτήν την τιμή δεν μπορείς να αγοράσεις ούτε στην Κολοπετινίτσα!», προσθέτοντας ότι «η αντικειμενική του αξία είναι 11 εκατομμύρια και η εμπορική αξία λένε ότι είναι 30 εκατομμύρια». Οσον αφορά στην επίκληση των λόγων ασφαλείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εχει γίνει τίποτε στην αμερικανική Πρεσβεία; Τη "17 Νοέμβρη" εν πάση περιπτώσει την κατατροπώσατε». Τέλος, σκανδαλώδη χαρακτήρισε τη ρύθμιση και η βουλευτής του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη.

Οι άλλες τροπολογίες

Την αντίθεσή του εξέφρασε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και στην τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ για την παρακράτηση πόρων της ΤΑ, προκειμένου να πληρωθούν εταιρίες παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Οπως ανέφερε, «εδώ πρόκειται για παρακράτηση πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το υπουργείο Εξωτερικών και την απόδοσή τους για ύδρευση και υγειονομική ταφή κατευθείαν στους συνδέσμους ή τις επιχειρήσεις». Αναρωτήθηκε «γιατί δε δίνετε και τα άλλα λεφτά, αυτά που έχετε παρακρατήσει από το φόρο εισοδήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;». Επίσης αντίθετος ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ στην τροπολογία παράδοσης στην ΠΑΕ ΑΕΚ της επέκτασης του σταδίου της Νέας Φιλαδέλφειας με το πρόσχημα των Ολυμπιακών Αγώνων, σημειώνοντας ότι «κατακρεουργείται έκταση η οποία είναι δασική από το 1915» και ανήκει στο Αλσος της Ν.Φιλαδέλφειας, τονίζοντας ότι με τη ρύθμιση το δάσος «θα δοθεί στον Ψωμιάδη για να το εκμεταλλεύεται».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ