Πληθαίνουν οι αντιδράσεις ενόψει της σημερινής συζήτησης στη Βουλή της τροπολογίας που νομιμοποιεί τις καταπατήσεις
Φουντώνουν οι αντιδράσεις για τη σκανδαλώδη τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να χαρίσει τις εντός σχεδίου πόλεως δασικές εκτάσεις στους καταπατητές, η οποία συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που διοργάνωσε η νεοσύστατη «Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση των Δημοσίων Κτημάτων και της Δασικής Γης», ο επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ Μ. Δεκλερής τόνισε ότι το περιεχόμενο της τροπολογίας είναι «εγγενώς και χονδροειδώς αντισυνταγματικό» και επισήμανε ότι η δημόσια κτήση στην Ελλάδα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, είναι αναπόσπαστο μέρος της εθνικής κυριαρχίας, που δεν μπορεί να καταλυθεί ούτε με νόμο, ενώ κατέληξε: «Η φωνή που φτάνει από όλη την Ελλάδα είναι μία και σαφής: "ΟΧΙ στους δασοφάγους. ΟΧΙ στη διαρπαγή του εθνικού πλούτου».
Ο πρώην δασάρχης Πάρνηθας Γ. Ντούρος δήλωσε πως, αν η διάταξη αυτή επεκταθεί και στις εκτός σχεδίου πόλεως δασικές εκτάσεις, τότε θα έχουμε ένα Κτηματολόγιο καταπατητών και τα βουνά μας θα γίνουν φέουδα και τσιφλίκια, όπου η πρόσβαση για το κοινό δε θα είναι ελεύθερη.
Οι παριστάμενοι δήλωσαν ότι από το Εθνικό Κτηματολόγιο δεν κινδυνεύουν οι πολίτες που αγόρασαν κάποια μικρά οικόπεδα από τους καταπατητές, αλλά οι μεγαλοκαταπατητές, όπως οι Νάστοι στην Ηλιούπολη, που δεν πρόλαβαν να πουλήσουν όλες τις καταπατημένες εκτάσεις και τώρα με την τροπολογία θα μπορέσουν. Επίσης, ζήτησαν από τη συζήτηση στη Βουλή να αυτοεξαιρεθούν, όπως γίνεται και στους δικαστές, όσοι βουλευτές έχουν έννομο συμφέρον από την τροπολογία είτε μένουν σε καταπατημένα ρέματα (π.χ. η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου), είτε φέρονται ως ιδιοκτήτες δασών και δασικών εκτάσεων (π.χ. Κ. Μητσοτάκης).