Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι σημαίνει «ευρωπαϊκό κεκτημένο»;

- ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ επικαλούνται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για να πουν ότι τα μέτρα που τώρα παίρνονται συνιστούν παρέκκλιση από τα όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη ΕΕ. Ποια είναι η αλήθεια;

Αναζητώντας επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν την καραμπινάτη στάση τους υπέρ της ΕΕ, από τη μια, και την υποκριτική αντίθεσή τους στις αντεργατικές ανατροπές, από την άλλη, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, ο καθένας με τον τρόπο του και με συγκεκριμένη στόχευση, επικαλούνται το «ευρωπαϊκό κεκτημένο». Ο Ν. Χουντής, μάλιστα, απεφάνθη πως είναι «παράνομες οι νέες ρυθμίσεις για τον κατώτατο μισθό» (!) και «αντίθετες με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας»! Πριν απ' αυτόν, ο Αλ. Τσίπρας έφτασε να ισχυρίζεται ότι όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι κατά παρέκκλιση του «ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Η επιμονή τους εξηγείται απ' την αγωνία τους να υπερασπίσουν το ευρωοικοδόμημα των μονοπωλίων από τη λαϊκή καταδίκη, να το βγάλουν απ' το κάδρο των συνενόχων για τον ακρωτηριασμό δικαιωμάτων, εισοδημάτων του λαού. Ουσιαστικά λένε στο λαό ότι η ΕΕ έχει και καλή πλευρά, που σκιάζεται απ' τις «εμμονές» μιας ηγεσίας που συγκυριακά βρίσκεται στο τιμόνι της. Οτι φταίει ο τιμονιέρης, που, αν αλλάξει, θα αλλάξει και ρότα. Αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι να πουν ότι τιμονιέρης είναι τα μονοπώλια, αυτά εξουσιάζουν στην οικονομία που είναι αδιαχώριστη απ' την πολιτική. Γι' αυτό κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, αλλά η στρατηγική της ΕΕ γίνεται ολοένα και πιο αντιλαϊκή, ολοένα και πιο αντιδραστική.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΔΗΜΑΡ πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ. Ο καθένας προβάλλει την πολιτική του ως προϋπόθεση παραμονής στην ΕΕ και το ευρώ, που εμφανίζουν σαν μονόδρομο έξω απ' τον οποίο καραδοκεί το χάος. Συνεπώς και οι δύο γνωρίζουν καλά τη στρατηγική της ΕΕ, «Ευρώπη 2020», γνωρίζουν τα Δημοσιονομικά Σύμφωνα όπως και τα Σύμφωνα για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση. Συνεπώς γνωρίζουν κι αυτά: «Ολα τα κράτη - μέλη παραμένουν απόλυτα προσηλωμένα στην ανάληψη της άμεσης δράσης που απαιτείται σε εθνικό επίπεδο για να επιτευχθούν οι στόχοι της στρατηγικής "Ευρώπη 2020"». Ποιοι είναι αυτοί;

  • Γενικευμένη εφαρμογή της διαβόητης «ευελφάλειας» σε συνδυασμό με τη «διά βίου μάθηση», την «κατάρτιση και επανακατάρτιση» και την «κινητικότητα» των εργαζομένων, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, εκ περιτροπής δουλειά, δραστική μείωση των μισθών και των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και γενικότερα σαρωτικές αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Εκπαίδευση.
  • Απελευθέρωση τομέων της παραγωγής, όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις. Αξιοποίηση υπέρ των μονοπωλίων περίπου 120 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ της ΕΕ) για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, που θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από τα λεγόμενα «ομόλογα χρηματοδότησης έργων», για επενδύσεις ύψους 4,5 δισ. ευρώ στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των ευρυζωνικών δικτύων και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Αν έπρεπε να βάλουμε έναν τίτλο στη στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη 2020» θα ήταν «Κόλαση για τους λαούς, παράδεισος για τα μονοπώλια». Αυτήν την ΕΕ, μ' αυτήν τη στρατηγική, υπερασπίζονται η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με όλες τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις. Αυτή η στρατηγική είναι το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», το μόνο που ισχύει και δεσμεύει όλες τις χώρες - μέλη της. Αυτό είναι το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», είναι το «κεκτημένο» του κεφαλαίου που πρέπει να ανατρέψει ο λαός σε κάθε χώρα - μέλος, για να ευημερήσει, παίρνοντας ο ίδιος στα χέρια του την εξουσία, την οργάνωση και διεύθυνση της οικονομίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξασφαλίζονται και νέες κερδοφόρες δράσεις για εγχώρια και ευρωπαϊκά μονοπώλια(24/3/2017)
Τέτοια «κεκτημένα»...(5/2/2017)
Η «περιφερειακή πολιτική» της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων και τα όργανα Τοπικής Διοίκησης στην υπηρεσία των μονοπωλίων(9/3/2014)
Ενίσχυση των μονοπωλίων με ζεστό χρήμα(2/12/2012)
Αριστερή αντιμνημονιακή λύση από τη λυκοσυμμαχία!(10/5/2012)
Ντελάληδες(30/12/2009)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org