Κυριακή 18 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ το Βερολίνο του 1878

Ο λόρδος Οουεν είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, αλλά η πλέον πρόσφατη ιδιότητα, με την οποία τον θυμούνται όλοι και κυρίως οι νέοι, είναι αυτή του «μεσολαβητή» στα ματοκυλισμένα Βαλκάνια, την τελευταία δεκαετία.

Πεπειραμένος διπλωμάτης, φλεγματικός Βρετανός και ...λόρδος, που δεν κινδυνεύει να χάσει τη σύνταξη, την ασφάλιση ή τα προνόμια του τίτλου του, με κατοχυρωμένη τη δουλιά του καλοπληρωμένου και προστατευμένου «μεσολαβητή», ήταν, μόλις προ ολίγων ημερών, ο μόνος ειλικρινής Δυτικός για τα όσα συμβαίνουν τώρα στην ΠΓΔΜ δύο ακριβώς χρόνια μετά τους σφαγιαστικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο και την υπόλοιπη Νέα Γιουγκοσλαβία.

Ο λόρδος Οουεν έγραψε στη ναυαρχίδα των εντύπων, που υπερασπίζουν και εκφράζουν το πολυεθνικό κεφάλαιο διεθνώς, την εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», για το δυτικής αμερικανοΝΑΤΟικής νεοταξίτικης σχεδίασης βαλκανικό δράμα:

«Εκείνο που χρειάζεται σήμερα είναι μια διαβαλκανική λύση, η οποία θα δοθεί μέσω ενός συνεδρίου ανάλογου με το Κογκρέσο του Βερολίνου το 1878, η οποία θα περιλαμβάνει προσυμφωνημένες αλλαγές συνόρων...».

Για όποιον δεν πιστεύει και δε συζητά με όρους πολιτικούς τα όσα το ΚΚΕ επιμένει να προβάλλει εδώ και χρόνια και κυρίως μετά τη ΝΑΤΟική φονική επιδρομή του ΝΑΤΟ ως πραγματικούς στόχους των ιμπεριαλιστών στη γειτονιά μας - και τον κόσμο όλο το λεγόμενο της παγκοσμιοποιημένης αγοράς - η ωμή, προκλητική και αποικιοκρατική δήλωσή του, είναι ο δοκιμαστικός σωλήνας αντοχής της ψευδοδημοκρατίας μας.


Οι καταγγελίες της ελληνικής εμπλοκής, της ένοχης συναίνεσης στο έγκλημα του διαμελισμού της Βαλκανικής, της Καυκασίας στη συνέχεια, που εμπεριέχεται στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, έντεχνα αποσιωπώνται από τα ΜΜΕ της «περήφανης» πατρίδας μας. Ομως, εκεί ανάμεσα στην εμετική υπερπροβολή του απελευθερωθέντος μετά βαΐων, κλάδων και καναλιών Κοσκωτά, το ουσιαστικό νόημα του πραγματικά βρώμικου παγκόσμιου '89 κι όχι η ντόπια φολκλορική σχεδόν, όπως αποδεικνύεται, παρωνυχίδα του, δεν κρύβεται με όχημα κοτζάμ εφημερίδα - ευαγγέλιο των απανταχού καπιταλιστών.

Στην ιθαγενή εκδοχή της, η παραδοχή της επαναδιανομής όπως όπως των Βαλκανίων σε σφαίρες αμερικανικής, ευρωγερμανικής κλπ. επιρροής, ήρθε από την έγκυρον εφημερίδα της κυβερνήσεως «Το Βήμα». Εκεί ο κ. Τ. Τέλλογλου γράφει προχτές ότι ως στρατιώτης (;) της KFOR επισκέφθηκε στο Κόσσοβο το εστιατόριο - λογιστικό κέντρο και επιμελητεία μαζί των Αλβανών, που προωθούνται με πλήρη οπλισμό, χρήματα, πυρομαχικά, και τεθωρακισμένα παρακαλώ, στο Τέτοβο κι όλο βαθύτερα στο έδαφος των Σκοπίων.

Την ίδια ώρα, ΝΑΤΟ και Ρόμπερτσον εδώ, μάλιστα, καμώνονται τους αυστηρούς κι ανήξερους ειρηνιστές, που απορούν πώς και με τι μέσα οι ...εξτρεμιστές λειτουργούν υπό το ...άγρυπνο βλέμμα 50.000 στρατιωτών τους. Αλλωστε, μια τέτοια προπαγάνδα προς πολίτες και πολιτικούς που θεωρούνται εκ των προτέρων είτε ηλίθιοι, είτε δούλοι, είναι στα καθήκοντα κάθε καλού ΥΠΕΞ - υπαλλήλου σαν τον δικό μας, που δήλωνε κομπαστικά, αλλά σε ...χαμηλούς πολιτισμένους τόνους σε συνέντευξή του προ ολίγων ημερών («Βήμα της Κυριακής»), ότι δε θα είχε αντίρρηση για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, αλλά χωρίς βία, με διάλογο και ηρεμία!..

Στα κράτη - προτεκτοράτα ή εκεί όπου θριαμβεύει προσωρινά η δημοκρατία «δυτικού τύπου», ευπρεπής και γκλαμουράτη υποταγή στο μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο, οι δηλώσεις μικροηγετίσκων - περιφερειαρχών σαν αυτές των δικών μας κυβερνώντων, δε μετράνε. Γίνονται μόνο για εσωτερική κατανάλωση και για να εξασφαλίσουν οι πρωτο-δευτερο-τριτοκλασάτοι στελεχοπρόσκοποι μερικούς πόντους ύφασμα παραπάνω από ρετάλια, τσίτια, κασμίρια και χασέδες.

Το κομψό τουλπάνι ενός λόρδου Οουεν στραγγίζει τις υποκρισίες και τα ψεύδη και παραδίδει διάφανο το υλικό των μελλοντικών (ένα - δυο χρόνια υπόθεση είναι στην πραγματικότητα) τσιφλικιών στα κατακερματισμένα Βαλκάνια.

Το δίλημμα το ξαναβάζει η ζωή στην περιοχή μας εντός εκτός συνόρων (;) μας, ωμά και πιο κυνικά από τους λόρδους: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα. Οσοι το απαντούν ευρωΝΑΤΟικά και αμερικανοκοσκωτικά, καλά θα κάνουν να στηθούν στην ουρά, μπας κι ο μέγας απελεύθερος του Κορυδαλλού τούς βρει καμιά δουλιά, τώρα που ανοίγει τα επιχειρηματικά του πανιά, περιστοιχισμένος από τους γενναίους του σύγχρονου Μπρανκαλεόνε.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org