Κυριακή 18 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
Βάζει τις λαϊκές ελευθερίες στο «γύψο»

«Είναι ένα ζήτημα, που πρέπει να σχολιαστεί από το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Πάντως, από τη συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση, είμαστε ικανοποιημένοι ως τώρα». Με αυτά τα λόγια, ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, Νίκολας Μπερνς, υποδέχτηκε την ανακοίνωση της «τρομονομοθεσίας» που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Αλλωστε, οι ΗΠΑ προέτρεπαν για ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου κατά της τρομοκρατίας. Ετσι, βεβαίως, χαρακτηρίζουν την πάλη εθνικοαπελευθερωτικών και αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων.

Αλλωστε, ο Ν. Μπερνς έχει τονίσει επανειλημμένα ότι «...για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας υπάρχει ανάγκη για μια πιο σθεναρή προσπάθεια...». Αυτή την προσπάθεια υλοποιεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Σταθόπουλος. Στον ίδιο, αλλά και στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Αμερικανός πρέσβης έχει «υποσχεθεί την αμέριστη υποστήριξή του».

Την ...αβάντα της στην κυβέρνηση έδωσε και η ΝΔ. Ο Θόδωρος Αναγνωστόπουλος, υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της ΝΔ, δήλωσε ότι «εκτιμούμε ότι το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι, γιατί είναι περίπου πανομοιότυπο με αυτό που είχε ψηφίσει η ΝΔ και θα το στηρίξουμε στη Βουλή».

«Πλήττονται βασικά ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες», υπογράμμισε στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Αναφερόμενη και στο νομοσχέδιο για την πάταξη των διαδηλώσεων, τόνισε: «Είναι φανερό ότι αυτά τα σχέδια της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης των εργαζομένων, μας γυρίζουν στις πιο μαύρες εποχές».

Αυτή τη μαύρη εποχή που ετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς κατήγγειλαν, με ανακοινώσεις, κόμματα, πολιτικές οργανώσεις, δεκάδες μαζικοί φορείς, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας και νομικοί. Κοινός παρονομαστής των περισσότερων αντιδράσεων ήταν η ανάγκη της πάλης, για να μην περάσουν οι ρυθμίσεις της τρομονομοθεσίας. «Ολοι οι δημοκράτες να εντείνουν τον αγώνα, για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, για να μην ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου σε βάρος των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού», ανέφερε η ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντανακλαστικά των αρχών ήταν σε τέτοια εγρήγορση, που άρχισαν να εφαρμόζουν το νόμο πριν, καν, ψηφιστεί. Ετσι, στη Θεσσαλονίκη ...ξεμάλλιασαν δυο κρατούμενους με ειδική χτένα, για να γίνει εξέταση του γενετικού τους υλικού. Κι όλα αυτά με εισαγγελική εντολή.

Σήμερα, στο «Ριζοσπάστη», ο Γ. Α. Μαγκάκης, καθηγητής Ποινικού Δικαίου και τέως υπουργός και ο Αγγελος Ρεμπής, τέως εφέτης, αναλύουν το νομοσχέδιο - τερατούργημα, επισημαίνοντας τις βαριές συνέπειες για τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα και ελευθερίες του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ