Κυριακή 18 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αποκαλύψεις Μιτεράν και...

Οσο περνάει ο καιρός και ο κουρνιαχτός καταλαγιάζει, τόσο περισσότερο έρχονται στην επιφάνεια μια σειρά στοιχεία και γεγονότα για το πώς προωθήθηκε η αντεπανάσταση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και κυρίως στην ίδια τη Σοβιετική Ενωση. Οι αστοί πολιτικοί είναι αποκαλυπτικοί επί του συγκεκριμένου.

Στο βιβλίο του «Περί Γαλλίας - περί Γερμανίας», που κυκλοφορεί τελευταία ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν αποκαλύπτει το ρόλο της ηγεσίας του ΚΚΣΕ και της τότε Σοβιετικής Ενωσης, το ρόλο του ίδιου και της γαλλικής πολιτικής, της Γερμανίας, της Βρετανίας, των Αμερικανών, για την επικράτηση της αντεπανάστασης με το όνομα της «περεστρόικα», τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, τη διάλυση της ΛΔ της Γερμανίας κλπ.

Γράφει χαρακτηριστικά για τον Γκορμπατσόφ: «Μια συνομιλία μας, διάρκειας μιας ώρας, με έπεισε πως η Σοβιετική Ενωση έμπαινε σε μια νέα εποχή. Αυτή η εντύπωση επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια των εκτενέστατων ανταλλαγών απόψεων που είχαμε στο Παρίσι το 1985, με την ευκαιρία της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σε δυτική χώρα. Το πρωί της αναχώρησής του, μέσα στο γραφείο μου στο Μέγαρο των Ηλυσσίων, μου έσφιξε το χέρι, με κοίταξε στα μάτια και είπε: "Η Σοβιετική Ενωση χρειάζεται ελευθερία και πρωτοβουλία. Χρειάζεται δημοκρατία. Διαφορετικά, δε θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα. Θα χρειαστεί χρόνος. Πρέπει να με βοηθήσετε". Ηταν ειλικρινής ή απλά πολύ επιτήδειος; Ενημέρωσα τους βασικούς μου εταίρους στην Ατλαντική Συμμαχία, και ειδικά τον Ρόναλντ Ρήγκαν, πως προσωπικά επέλεγα την ειλικρίνεια και πως καλό θα ήταν να το έχουν υπόψη τους»...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org