Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Μάρτη 2001 - αριθ. φύλλου: 7926

ΝΕΟΣ «ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
Πλήττονται δικαιώματα και ελευθερίες

Αμερικάνικη πρεσβεία, κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν κάνει μέτωπο για να περάσει ο νέος «τρομονόμος».

Σήμερα, στο «Ριζοσπάστη», ο Γ. Α. Μαγκάκης, καθηγητής Ποινικού Δικαίου και τέως υπουργός και ο Αγγελος Ρεμπής, τέως εφέτης, αναλύουν το νομοσχέδιο - τερατούργημα.


ΣΕΛ.  16  -  17

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Εξελίξεις και ΝΕΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ στο πολιτικό σύστημα

Εντονες διεργασίες, συζητήσεις, διαξιφισμοί κάθε είδους βλέπουν το φως της δημοσιότητας όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα, κυρίως ανάμεσα σε εκπροσώπους του οικονομικοπολιτικού κατεστημένου, αλλά και άλλων που αυτοπροσδιορίζονται «κεντρώοι», «αριστεροί», «κεντροαριστεροί», «κεντροδεξιοί» κλπ.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με άρθρο της στο σημερινό «Ριζοσπάστη», αποκρυπτογραφεί τις διεργασίες στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Ανάμεσα στα άλλα το άρθρο απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα όπως:

  • Πού βρίσκεται η ουσία των εσωτερικών αντιπαραθέσεων σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ποια η αντανάκλασή τους σε άλλους πολιτικούς χώρους;
  • Η θεωρία του «κέντρου» αντιπροσωπεύει μια άλλη, τρίτη στρατηγική ή αποτελεί μια μορφή συμμαχιών της άρχουσας τάξης για συγκράτηση δυνάμεων;
  • Τι ακριβώς σημαίνει το σύνθημα - απάτη περί «πολιτικής ρύθμισης» της οικονομίας και της «επιστροφής της πολιτικής στα θέματα της αγοράς»;
  • Πού οφείλεται η εμφάνιση διαφόρων «νέων» ψευτοκινημάτων διαμαρτυρίας, που σκοπό έχουν ουσιαστικά τη χειραγώγηση των πραγματικά ριζοσπαστικών κινημάτων;

ΣΕΛ.  6  -  7

Associated Press

ΕΥΡΩ - ΝΑΤΟΪΚΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ
Φωτιά απειλεί να κάψει τα Βαλκάνια

Δύο χρόνια κλείνουν το ερχόμενο Σάββατο από την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών εναντίον κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας. Σήμερα τα τύμπανα του πολέμου ηχούν πάλι στην περιοχή, σαν αποτέλεσμα της συνέχισης της άσκησης της ίδιας ιμπεριαλιστικής πολιτικής, από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το ΑντιΝΑΤΟϊκό Βαλκανικό Κέντρο διοργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη στις 23- 24- 25 του Μάρτη.

Σε συνέντευξή του στο σημερινό «Ριζοσπάστη» ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος, μιλά για την πρόσφατη επίσκεψή του στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τις συζητήσεις που είχε με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας αυτής.


ΣΕΛ.   5,    10  -  11,    32

Η ανωτερότητα του σοσιαλισμού

Οταν ανατρέπονταν τα σοσιαλιστικά καθεστώτα στην Ευρώπη και διαλυόταν η ΕΣΣΔ, όλοι οι θιασώτες του «τέλους της Ιστορίας», και κάποιοι «νεοαριστεροί», μιλούσαν για κοσμογονία, για τους λαούς αυτών των χωρών. Δέκα χρόνια μετά ο λαός της Ρωσίας, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση, δίνει τη δική του αποστομωτική απάντηση, αποκαλύπτοντας, έστω και έτσι, την ανωτερότητα του σοσιαλισμού.

Το 79% του πληθυσμού της Ρωσίας, λοιπόν, διαφωνεί με την ανατροπή και διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991. Νοσταλγεί την εποχή που υπήρχε η Σοβιετική Ενωση ως κράτος και τάσσεται υπέρ της επανένωσης των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών. Το ποσοστό αυτό ήταν 69% σε ανάλογη σφυγμομέτρηση του 1992.

Στοιχεία πράγματι τόσο αποκαλυπτικά, που δε χρειάζονται το παραμικρό επιπλέον σχόλιο.




Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ