Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ 2013
Λαϊκές εκατόμβες σε μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα

Κλιμακώνεται η επίθεση κυβέρνησης - πλουτοκρατίας ενάντια στο λαό

Μπαράζ από νέα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2013 και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τα οποία η συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) κατέθεσε προχτές Τετάρτη στη Βουλή.

Για την ερχόμενη βδομάδα προγραμματίζουν τον ορυμαγδό από τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην παραπέρα εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής, τη διάλυση συντάξεων, μισθών, κοινωνικών επιδομάτων, του συνόλου των κρατικών κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τις στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες. Η βαρβαρότητα του κεφαλαίου κλιμακώνεται με τα νέα ασήκωτα χαράτσια και τη βαριά φορολογία στο λαϊκό εισόδημα.

Μέσα στην ερχόμενη 2ετία (2013-2014) που αποτελεί και το σημερινό ορίζοντα του πλάνου των μονοπωλίων, σχεδιάζουν να αφαιρέσουν από το λαό (μείωση «δαπανών»-αύξηση φόρων) 14,2 δισ. ευρώ, ποσό που οι ίδιοι το υπολογίζουν ως «καθαρή επίδραση», δηλαδή όπως προκύπτει μετά και την κλιμακούμενη επίθεση του κεφαλαίου, την πτώση του παραγόμενου ΑΕΠ, τη διάλυση μισθών, συντάξεων, εισοδημάτων, τη μαζική ανεργία, συνακόλουθα και των εμφανιζόμενων «απωλειών» στα φορολογικά έσοδα που επέρχονται από την εγκληματική πολιτική και την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης. Για την επιμήκυνση του αντιλαϊκού προγράμματος κατά 2 χρόνια (2014-2016) έχουν ήδη προβλέψει επιπλέον 4,6 δισ. ευρώ, συνολικά δηλαδή 18,8 δισ. ευρώ για την 4ετία 2013 με 2016.

Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2013, προβλέπει σωρεία από νέα μόνιμα μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ από τα οποία περίπου 9 δισ. ευρώ αφορούν στη διάλυση των κρατικών κονδυλίων και ακόμη 2 δισ. ευρώ, από την παραπέρα διόγκωση χαρατσιών και φόρων, μέσα σε μια χρονιά που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους η βύθιση του ΑΕΠ θα φτάσει σε 4,2% με τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας να σκαρφαλώνουν στο 22,8%, από 22,4% που την υπολογίζουν για φέτος.

Συγκεκριμένα:

Δαπάνες : Πετσοκόβονται στα 62,6 δισ. ευρώ, από τα οποία 8,9 δισ. ευρώ αφορούν σε τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους, 75 εκατ. ευρώ για «προμήθεια εκταμίευσης δανείων» από τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς, 750 εκατ. για πολεμικές δαπάνες (εξοπλιστικά προγράμματα) και πάνω από 1 δισ. ευρώ για «καταπτώσεις δανείων» που είναι εγγυημένες από το Δημόσιο και τις φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες. Οι «πρωτογενείς δαπάνες» (συντάξεις, μισθοί, ασφάλιση, πρόνοια κ.ά. εμφανίζονται καρατομημένες σε ποσοστό 6,2% στα 44,6 δισ. ευρώ (από 47,6 δισ. ευρώ για το 2011) με το ρυθμό υποχώρησης στις «αποδοχές και συντάξεις» να φτάνει σε 10,5%. Οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις που ετοίμασαν από τη μείωση των συντάξεων φτάνουν στα 4,7 δισ. ευρώ, από το κόψιμο των μισθών στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα 1,1 δισ. ευρώ, πάνω από 455 εκατ. ευρώ αφορούν στη διάλυση της υγείας (νοσοκομεία, φάρμακα), 210 εκατ. ευρώ από τα κοινωνικά επιδόματα κ.ά. Διαλύουν και την όποια κρατική χρηματοδότηση έχει απομείνει προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα, κλιμακώνουν με τα παρακάτω νέα μέτρα:

- Κλιμακωτή μείωση των συντάξεων (άθροισμα κύριας και επικουρικής) για ποσά πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα.

- Κατάργηση δώρων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

- Κατάργηση δώρων στις κύριες συντάξεις του ΟΓΑ.

- Κατάργηση των υπολειμμάτων των δώρων για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

- Μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ