Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Συνεκτικό στοιχείο το συμφέρον της πλουτοκρατίας

Παρά τις αναταράξεις, όλοι διαβεβαιώνουν ότι δεν αμφισβητούν την τρικομματική συμμαχία

Η επίθεση της συγκυβέρνησης εξαπολύεται ενιαία, παρά τους κραδασμούς που προκαλούν οι αγωνιστικές διαθέσεις του λαού
Η επίθεση της συγκυβέρνησης εξαπολύεται ενιαία, παρά τους κραδασμούς που προκαλούν οι αγωνιστικές διαθέσεις του λαού
Τις αναταράξεις και τις ρωγμές που σημειώνονται στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού εξαιτίας των αδιεξόδων στη διαχείριση της κρίσης και των διογκούμενων λαϊκών αντιδράσεων προσπαθεί να διαχειριστεί η συγκυβέρνηση, έχοντας ταυτόχρονα το βλέμμα στραμμένο στο υπό ανασύνθεση αστικό πολιτικό σκηνικό.

Το μήνυμα που σε όλους τους τόνους εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι όλα τα μέτρα, ακόμα και αυτά που δεν πέρασαν προχτές στη Βουλή, θα κατατεθούν τη Δευτέρα με τη μορφή ενός άρθρου. «Τα μέτρα θα πάνε στη Βουλή και όποιος ψηφίσει, ψήφισε. Ο Σαμαράς θα το πάει μέχρι τέλους», είναι ορισμένες από τις φράσεις που επαναλάμβαναν στενοί συνεργάτες του, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας στην εγχώρια πλουτοκρατία και στους ξένους συμμάχους της (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες θα συνεχιστούν οι τηλεφωνικές επαφές μεταξύ του πρωθυπουργού και των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να ψηφιστούν τα μέτρα με τις μικρότερες διαρροές βουλευτών από τα τρία κόμματα. «Δεν είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος. Νομίζω θα περάσουν τα μέτρα», δήλωσε και ο Γ. Στουρνάρας, μετά τη συνεργασία που είχε χτες με τον πρωθυπουργό.

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ επιμένει να δηλώνει ότι δε συμφωνεί με τα μέτρα που αφορούν στα εργασιακά, όπως αποφάσισε και η Εκτελεστική της Επιτροπή, που συνεδρίασε εκ νέου προχτές. Δεν έχει όμως καταλήξει ακόμα με ποιο τρόπο θα εκφράσει την απόφαση αυτή στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει όλα τα υπόλοιπα εξοντωτικά για το λαό μέτρα, κάτι που επανέλαβε ο Φ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Independent». Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μ. Ρεπούση, μιλώντας στο ρ/σ «Βήμα», διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που έρθουν όλα σε ένα άρθρο, τότε θα το καταψηφίσουν.

Αναταράξεις σημειώνονται πάντως και στο εσωτερικό της ΝΔ, οι οποίες όμως είναι για τα επιμέρους και στόχο έχουν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα της λαϊκής δυσαρέσκειας που υπάρχει στην εκλογική βάση του κόμματος. Μέχρι στιγμής, οι αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί περιορίζονται στο αίτημα για σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πριν την ψήφιση των μέτρων (Ν. Κακλαμάνης), καθώς και στην «έλλειψη ενημέρωσης» για το πακέτο των μέτρων (Γ. Βλάχος).

«Σινιάλο» από το Γιούρογκρουπ

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει την ανησυχία του για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί ο πολυπόθητος συμβιβασμός για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους μεταξύ ΕΕ (Γερμανίας) και ΔΝΤ. Οι ανησυχίες αυτές ενισχύθηκαν μετά την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν την Τετάρτη.

Στην ανακοίνωση, αφού επισημαίνεται «η πρόοδος που έχει καταγραφεί μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης» για το νέο πακέτο των μέτρων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις φιλομονοπωλιακές διαρθρωτικές αλλαγές, καλείται η κυβέρνηση «να επιλύσει τα εναπομείναντα ζητήματα ώστε να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα».

Σημειώνεται ακόμα ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 12 Νοέμβρη, «στη βάση των σχετικών έγγραφων τεκμηριώσεων», επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να εγκρίνει το πρόγραμμα «υπό τον όρο ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι prior actions (προαπαιτούμενες δράσεις) από τις ελληνικές αρχές και οι εθνικές διαδικασίες στα κράτη - μέλη, σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική».

Περισσότερο σαφής ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, δήλωσε ότι δεν αναμένει την έκθεση της τρόικας πριν από τις 11 - 12 του μήνα, ενώ χαρακτήρισε «φιλόδοξη» την εκτίμηση για ολοκλήρωση της συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ της 12ης Νοέμβρη. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για την Ελλάδα μέσα στο Νοέμβρη, αλλά πρόσθεσε ότι η πίεση του χρόνου δεν πρέπει να οδηγήσει σε βιαστικούς συμβιβασμούς. Επισήμανε μάλιστα ότι για αρκετές από τις χώρες της Ευρωζώνης μια ελληνική αναδιάρθρωση του χρέους είναι «νομικά αδύνατη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ