Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Διεργασίες - καταλύτης για αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Αποχωρήσεις, ανεξαρτητοποιήσεις και απειλές για διαγραφές ενόψει της ψηφοφορίας για τα μέτρα

Την ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων και τη διασφάλιση της συνοχής της συγκυβέρνησης έθεσε ως στόχους του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος, απειλώντας με διαγραφές όσους βουλευτές καταψηφίσουν το νέο πακέτο, κάτω από την πίεση του λαού. «Οποιος δεν θέλει να ψηφίσει τα μέτρα, χωρίζουν οι δρόμοι μας», είπε ο Ευ. Βενιζέλος στη διάρκεια της προχτεσινής έκτακτης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που οδήγησε σε αποχωρήσεις στελεχών.

Ο ίδιος τόνισε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ «έχει ταχτεί υπέρ της έγκρισης των δημοσιονομικών μέτρων» και διαμήνυσε ότι δεν θα ανεχτεί διαφωνίες. Στην ίδια συνεδρίαση, 5-6 βουλευτές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν τα μέτρα και να ανεξαρτητοποιηθούν, αφήνοντας την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με 27 ή 28 βουλευτές. Είχε προηγηθεί η διαφοροποίηση 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο των «αποκρατικοποιήσεων».

Χτες, η πρώην υπουργός και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Ξενογιαννακοπούλου με επιστολή της προς τον Ευ. Βενιζέλο ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ, επειδή «το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν με εκφράζει ιδεολογικά και πολιτικά». Είχε προηγηθεί ο βουλευτής Μ. Κασσής, ο οποίος με συνεντεύξεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς δήλωσε ότι ανεξαρτητοποιείται από την ΚΟ και αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ. «Κάποιοι έφεραν το ΠΑΣΟΚ στο 4%, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα γίνουν υπουργοί του Σαμαρά», δήλωσε ο βουλευτής Ιωαννίνων.

Οι κλυδωνισμοί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ -ενόψει και του συνεδρίου του το Φλεβάρη- προδίδουν διεργασίες στο φόντο των γενικότερων αναδιατάξεων του αστικού πολιτικού σκηνικού, που αναμένεται να κορυφωθούν μετά την ψήφιση των μέτρων. Οι πέντε βουλευτές (Σκανδαλίδης, Κουτσούκος, Τζάκρη, Παραστατίδης, Δριβελέγκας) που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, στην περίπτωση που το πράξουν και ανεξαρτητοποιηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζονται να «ντύσουν» τη διαφωνία τους και με ιδεολογική πλατφόρμα.

Θυμίζουμε ότι ο Κ. Σκανδαλίδης με απόφαση του Ευ. Βενιζέλου έχει αναλάβει για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ το ρόλο των επαφών με τη ΔΗΜΑΡ, με στόχο τη «στρατηγική συνεργασία» των δυο κομμάτων στο πλαίσιο της αναπαλαίωσης της σοσιαλδημοκρατίας με «κεντροαριστερή» ταμπέλα. Τέλος, θέμα αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έθεσε η πρώην υπουργός Κ. Μπατζελή, με δηλώσεις της στον «Βήμα FM».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ