Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους

- Εχετε μιλήσει για τα αδιέξοδα στη διαχείριση της κρίσης. Πώς βλέπετε εσείς ότι μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα;

-- Το αδιέξοδο καταρχήν αφορά στο λαό. Οτι υπάρχει δυσκολία διαχείρισης της κρίσης και των συνεπειών της το ζούμε σήμερα και αυτό φαίνεται και στο γεγονός ότι η κρίση κρατάει χρόνια.

Εχουν επεξεργαστεί διάφορες επιλογές, δεν έφεραν αποτέλεσμα ούτε για το ίδιο το σύστημα, και κυρίως συνοψίζονται οι διαφορές, οι αντιθέσεις και οι επιλογές ανάμεσα σε δύο μείγματα, είτε δηλαδή να συνεχιστεί αυτή η πολιτική για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος, είτε να ακολουθηθεί μια πολιτική επεκτατική, όπου το αντιδραστικό αστικό κράτος τροφοδοτεί τους επιχειρηματίες με χρήματα και τις τράπεζες προκειμένου να γίνουν επενδύσεις.

Πρόκειται για λύσεις, και η μία και η άλλη, δοκιμασμένες και το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι, ανεξάρτητα απ' τις διαφορές, ότι προβλέπονται νέα μνημόνια, νέα λιτότητα, νέα βάσανα για τους λαούς. Δεν πρόκειται με τη μια ή την άλλη λύση να γυρίσουμε ούτε στο 2009, ούτε στο 2002 που κοροϊδεύουν το λαό κάποια κόμματα. Ο,τι έχει παρθεί μέχρι τώρα θα μείνει σταθερό και θα προστίθενται συνεχώς και άλλα μέτρα.

Η προοπτική; Είτε να προχωρήσει και να βαθύνει η ευρωπαϊκή ενοποίηση με τη μορφή, ας πούμε, ομοσπονδίας, είτε να επέλθει διάσπαση και να χωριστεί σε κομμάτια και να γίνουν νέες συμμαχίες. Αλλά και η πρώτη επιλογή, της ομοσπονδιοποίησης, θα μεγαλώσει την απόσταση στην καπιταλιστική ανάπτυξη των κρατών - μελών, που σημαίνει ότι και να προχωρήσει, πάλι θα καλλιεργηθεί το έδαφος για φυγόκεντρες δυνάμεις. Αλλά, κοιτάξτε να δείτε, τα αδιέξοδα του συστήματος μπορούν να βρουν μια διέξοδο προσωρινή αν οι λαοί υποταχθούν.

***

-- Μιλήσατε για αξιοποίηση της «Χρυσής Αυγής». Τι εννοείτε;

-- Παραδείγματος χάριν, να χρησιμοποιηθεί εκλογικά. Δηλαδή, αυτοί που ψήφιζαν «Χρυσή Αυγή» να ψηφίσουν τη ΝΔ για να υπάρχει μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ ή η ΝΔ να έχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να μην εξαρτάται από συμμαχίες και να μην κινδυνεύει αυτή η πλειοψηφία απ' το αν κάποιος ή κάποιοι βουλευτές δεν ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο ή ένα άρθρο. Η άλλη πλευρά είναι η εξής: Ενισχύστε μια αριστερή κυβέρνηση, για να μη δυναμώσει η «Χρυσή Αυγή». Αρα, προοδευτικοί άνθρωποι, αριστεροί, κομμουνιστές, ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ για να σας γλιτώσει απ' τη «Χρυσή Αυγή».

Αυτό το έχουμε δει και σε προηγούμενες εκλογές στη Γαλλία, πώς χρησιμοποιήθηκε το κόμμα του Λεπέν και μια δυναμική που έδειχνε για να ξαναβγεί ο Σιράκ, για να ξαναβγεί ο Σαρκοζί κ.λπ. Αυτά είναι δοκιμασμένα σενάρια, σε πολλές χώρες, πώς δηλαδή χρησιμοποιείται από δυνάμεις του συστήματος με διαφορές στη διαχείριση ή διαφορές προέλευσης, για να υφαρπάξουν και να εκβιάσουν το λαό πώς θα ψηφίσει στην κάλπη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ