Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Να ανακληθεί η διαλυτική απόφαση για το ΙΓΜΕ

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ
Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ
Στη διάλυση οδηγεί το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) η κυβέρνηση με την υποβάθμιση του έργου του και την αποψίλωση του προσωπικού. Αυτό προέκυψε από την απάντηση που έδωσε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Στ. Καλαφάτης στην βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης.

Η Δ. Μανωλάκου απαίτησε την κατάργηση υπουργικής απόφασης που οδηγεί στη διάλυση το ίδρυμα, καθώς και την άμεση εξόφληση οφειλόμενων δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Οπως είπε, με την «κοινή υπουργική απόφαση 25/200 απαξιώνετε πλήρως το Ινστιτούτο, απολύονται έμπειροι και αναγκαίοι για τη λειτουργία του εργαζόμενοι και μένουν απλήρωτοι εδώ και 2 μήνες οι εργαζόμενοι». Η πρακτική αυτή, επισήμανε, «θέτει σε κίνδυνο σημαντικά ερευνητικά προγράμματα για τη χώρα».

Ο Στ. Καλαφάτης προσπάθησε να πείσει ότι η κυβέρνηση στηρίζει το Ινστιτούτο, όμως αυτό «πρέπει να γίνει μέσα στα όρια που εκ των πραγμάτων θέτει η οικονομική πραγματικότητα και η ανάγκη για εξορθολογισμό», επικαλούμενος «ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες». Ανέφερε επίσης πως «έχουν γίνει συναντήσεις μεταξύ των εργαζομένων και της ηγεσίας του υπουργείου» ενώ «έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την καταβολή της επιχορήγησης του Οκτώβρη».

«Στα λόγια στηρίζετε, στις πράξεις συμβάλλετε στη διάλυση. Καμία δέσμευση δεν πήρατε για κατάργηση της κοινής υπουργικής απόφασης» τόνισε ανταπαντώντας η Δ. Μανωλάκου, σημειώνοντας ότι μόνο «διαλυτική προοπτική δίνετε για το ΙΓΜΕ». Πρόσθεσε ότι «δεν είπατε τίποτε για τις απολύσεις των 130 τεχνιτών που είναι η ψυχή του ΙΓΜΕ» και ενώ «ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 57 έτη». Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «δεν υπάρχει χώρα που να μην έχει τέτοιο ινστιτούτο» και ότι «εξυπηρετούνται οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με παραχωρήσεις δημόσιας περιουσίας, μεταλλείων κλπ σε ιδιώτες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ