Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κυβερνητικό νομοσχέδιο βάζει ταφόπλακα στο ΙΓΜΕ

Το νέο νομοθετικό έκτρωμα, με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βάζει ταφόπλακα στο ΙΓΜΕ, καταγγέλλει η παράταξη της «Αγωνιστικής Αντίστασης ΙΓΜΕ» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), υπογραμμίζοντας ότι αυτό οδηγεί στην άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίησή του. Στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Με αυτό το νομοσχέδιο "διευκολύνουν" το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου σε μια χούφτα κοράκια, με ταυτόχρονη "εκκαθάριση" προσωπικού (...) Η υπηρεσία που δημιουργείται δεν έχει καμιά σχέση με κρατικό φορέα έρευνας υποδομής και εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα των γεωεπιστημών, όπως είναι το ΙΓΜΕ. Θα είναι ένα γραφειοκρατικό "μικρό και ευέλικτο σχήμα διαχείρισης γεωδεδομένων, κονδυλίων και προσωπικού" με ελαστικές σχέσεις εργασίας, που θα υλοποιήσει το νεοφιλελεύθερο Επιχειρησιακό Σχέδιο που έχει ψηφίσει το ΔΣ του ΙΓΜΕ, παρά την αντίθεση του εκπροσώπου των εργαζομένων.

Καταργεί ένα Ερευνητικό Ινστιτούτο παραδίδοντας τη μεταλλευτική έρευνα στις πολυεθνικές εταιρείες, μετατρέποντάς το σε μια δημόσια υπηρεσία ελεγκτικού - γνωμοδοτικού χαρακτήρα, που προσχηματικά διατηρεί τα ερευνητικά της αντικείμενα, ενώ παράλληλα θα βάλει το ΙΓΜΕ σε κατάσταση εκκαθάρισης. Διογκώνει τη γραφειοκρατική δομή και επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός με πλήθος διορισμένων διευθυντικών στελεχών και συμβούλων (...) ενώ ελαχιστοποιούνται οι οργανικές θέσεις σε 220, όταν οι συντηρητικότερες εκτιμήσεις για το αναγκαίο προσωπικό είναι 520 εργαζόμενοι.

Με τη διαδικασία εκκαθάρισης που θέτει το ΙΓΜΕ, εξανεμίζεται ουσιαστικά το δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικήσουν ακόμα και δικαστικά οποιεσδήποτε άρσεις αδικιών και παρανομιών, δικαιωμάτων και απαιτήσεων που προκύπτουν μέχρι τη λύση του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ