Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ
Στόχος τους να μη μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα

Ολοκληρώνεται η αντεργατική - αντιλαϊκή λίστα με τον τίτλο «Επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής»

Ορυμαγδό από νέα μέτρα προωθεί η συγκυβέρνηση μετά και την «κατάληξη» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το επικαιροποιημένο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής». Συγκεκριμένα:

Εργασιακά

- Καταργούν διά νόμου τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μέσα από τη θεσμοθέτηση του νέου μηχανισμού του κατώτερου μισθού. Σε αυτόν (σήμερα ο κατώτερος είναι 586 ευρώ μεικτά) δεν θα περιλαμβάνονται οι τριετίες και τα επιδόματα και όλες οι προβλέψεις της Εθνικής Σύμβασης.

- Μειώνουν για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, μέσω του συστήματος της μείωσης της περιόδου προειδοποίησης στους 3 μήνες! Στο τραπέζι παραμένει η πρόταση για μείωση της αποζημίωσης και στις απολύσεις χωρίς προειδοποίηση, με στόχο να δίνονται μέχρι 12 μισθοί και για τα παραπάνω ποσά να υπάρξει πλαφόν που θα δίνεται κλιμακωτά μέχρι του ποσού των 6 κατώτερων μισθών.

- Παραμένει η επιδίωξη για παραπέρα προώθηση της ευελιξίας με την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας σε όλους τους κλάδους και την κατάργηση του 5ήμερου, 8ωρου, 40ωρου με υπερωριακή απασχόληση χωρίς όμως αυτό να επιβαρύνει τον εργοδότη καθώς και κυλιόμενες βάρδιες αφού το ωράριο αποσυνδέεται από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης.

Μισθοί - συντάξεις

- Καταργούν και τα τελευταία απομεινάρια για τη 13η και 14η τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αρπάζοντας από τους συνταξιούχους από 800 ευρώ το χρόνο. Ειδικά για τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ εξετάζεται είτε η μείωση κατά 30 ευρώ το μήνα (330 από 360 ευρώ σήμερα) είτε η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης ή ακόμη και συνδυαστικά (κατάργηση και των δώρων και μείωση 30 ευρώ το μήνα)!

- Προβλέπεται μείωση στο συνολικό ποσό της σύνταξης (άθροισμα κύριας και επικουρικής), με κλιμακούμενη καρατόμηση, που σύμφωνα με πληροφορίες θα ισχύσει για τα ποσά από 1.000 ευρώ το μήνα (συνολικό άθροισμα για κύρια και επικουρική). Η κλοπή ξεκινά με συντελεστές που διαμορφώνονται ενδεχομένως και στο 4% ή 5% στο κλιμάκιο 1.000-1.500 ευρώ, στο 8% ή 10% για το τμήμα 1.500-2.000 ευρώ κ.ο.κ.

- Μεθοδεύουν αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια, αύξηση στα όρια για πρόωρη συνταξιοδότηση από τα 18 στα 24 χρόνια (από το 2014), κατάργηση ΕΚΑΣ για χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 65 χρόνων.

- Τρανταχτές περικοπές στο εφάπαξ, ανάλογα με το ασφαλιστικό ταμείο και με προβλεπόμενη κλιμάκωση από 23% μέχρι και 50%. Για τους σημερινούς συνταξιούχους έχουν προβλέψει την υφαρπαγή του εφάπαξ, που ήδη έχει δοθεί, μέσω μηνιαίας παρακράτησης του σε ποσοστό 3%.

- Περικοπές (από 12% έως 35%) στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια που αφορούν ένστολους, γιατρούς ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς κ.ά., αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012. Στα ειδικά μισθολόγια και σε παραπέρα περικοπές εντάσσονται και οι εργαζόμενοι σε όλες τις πρώην ΔΕΚΟ.

- Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, που για τη μεγάλη γκάμα των εργαζομένων σημαίνει παραπέρα απώλειες 1.000 ευρώ το χρόνο.

Επιδόματα - Υγεία

- Καταργούν τα εποχιακά επιδόματα (ΟΑΕΔ), τα οποία παίρνουν οι οικοδόμοι, μισθωτοί στον επισιτισμό και τουρισμό κ.ά. με την προϋπόθεση συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων ετησίως.

- Διαλύουν και καταργούν τη δαπάνη σε οικογενειακά, κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, με τον αποκλεισμό από αυτά εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών, μέσα από την εφαρμογή εξευτελιστικών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Προκρίνεται η χορήγηση ενός και μοναδικού επιδόματος και μόνο για το φτωχότερο κομμάτι του πληθυσμού.

- Σε παράλυση οδηγούν τη λειτουργία των νοσοκομείων, σμπαραλιάζοντας τις «δαπάνες» για τα φάρμακα. Οι ασφαλισμένοι, όσοι και όσο μπορούν και αντέχουν, εξαναγκάζονται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Χαράτσια παντού

- Στο νέο λεγόμενο «ενιαίο τέλος ακινήτων» θα ενσωματώσουν τα χαράτσια μέσω ΔΕΗ (για τα οποία δεν υπάρχει αφορολόγητο) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ, που σήμερα έχει αφορολόγητο όριο στα 200.000 ευρώ) με την ταυτόχρονη επέκταση του χαρατσιού και σε μη ηλεκτροδοτούμενες εκτάσεις.

- Από την 1η Γενάρη του 2013 προχωρούν με την κατάργηση κάθε αφορολόγητου ορίου, επιβάλλοντας χαράτσια που θα εφαρμόζουν πάνω σε ευτελείς ή ακόμη και ανύπαρκτες αξίες γης και περιουσίας. Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου συζητήθηκε σε χτεσινή σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και αναμένεται να κλειδώσει στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

- Το νέο κατ' αποκοπή χαράτσι θα κλιμακώνεται με συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% ή 0,2% επί της «αντικειμενικής τιμής». Χαρακτηριστικό για το πού το πάνε είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία 74% των ιδιοκτητών στην Ελλάδα κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ. Επομένως η διαμόρφωση αφορολόγητου σε αυτό το επίπεδο θα εξαιρούσε τη μικρή ιδιοκτησία, την οποία και έχουν βάλει στο μάτι.

- Στους σχεδιασμούς συγκυβέρνησης - τρόικας είναι και η επιβολή «φόρου ιδιοκατοίκησης», με την εφαρμογή του οποίου θα φορολογούν ανύπαρκτα «τεκμαρτά εισοδήματα», τα οποία θα προσθέτουν στα άλλα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών. Περικοπές ετοιμάζουν και στα σημερινά αφορολόγητα όρια για γονικές παροχές, κληρονομιές και μεταβιβάσεις ακόμη και για πρώτη κατοικία.

- Για το χαράτσι της «αλληλεγγύης» καρατομούν το αφορολόγητο όριο από τα 12.000 στα 5.000 ευρώ! Η εφαρμογή του μέτρου συνεπάγεται νέο χαράτσωμα σε εισοδήματα από 357 ευρώ το μήνα, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τα επίσημα όρια της φτώχειας.

- Το τέλος επιτηδεύματος το βαφτίζουν «ελάχιστο φόρο» και επιβαρύνουν τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες με 700 ευρώ (από 500 ευρώ το χρόνο μέχρι σήμερα).

Αναδρομική φορο-ληστεία

Για πολλά από τα παρακάτω νέα μέτρα έχουν προβλέψει την αναδρομική εφαρμογή τους από την 1η Γενάρη του 2012, εξέλιξη που θα απογειώσει σε νέα ύψη τη φοροληστεία που θα συντελεστεί μέσα από τις φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς.

- Καταργούν το αφορολόγητο όριο για τα προστατευόμενα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Η πρόσθετη επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 200 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί, στα 400 ευρώ για τα 2 παιδιά κ.ά.

- Τα φορολογικά κλιμάκια και οι συντελεστές φόρου θα μειωθούν από 8 σε 5, εξέλιξη που έρχεται να δυναμώσει τη φοροληστεία απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες.

- Καταργούν όλες τις «ελαφρύνσεις» που έχουν απομείνει από τις προηγούμενες παρεμβάσεις τους και που αφορούν στις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών, όπως για ενοίκια, τόκους δανείων α' κατοικίας, φροντιστήρια παιδιών, Υγεία κ.ά.

- Καταργούν τις ισχύουσες σήμερα φορο-«απαλλαγές» στα κοινωνικά επιδόματα, όπως της ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτεκνικά, αναπηρικά, φοιτητικά.

- Καταργούν το αφορολόγητο όριο (σήμερα 5.000 ευρώ) για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρο-επαγγελματίες. Θα τους φορολογούν από το πρώτο ευρώ, ενδεχομένως με ενιαίο συντελεστή στο 28%.

- Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και για τους αγρότες (επίσης 5.000 ευρώ). Από το 2013 οι επιστροφές ΦΠΑ περικόπτονται στο 6% από 11%. Ετοιμάζουν περικοπές και στις επιστροφές φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Τα ακόμη χειρότερα για τους αγρότες τα σχεδιάζουν για το 2014, με την κατάργηση του σημερινού λεγόμενου «ειδικού καθεστώτος» για χαράτσωμα με βάση τα βιβλία και τα φορολογικά στοιχεία.

- Περικοπές (πιθανόν στο 50%) του πρόσθετου αφορολόγητου που ισχύει για ΑμεΑ με αναπηρία πάνω από 67%.

- Καταργούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και άλλες ελαφρύνσεις που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου.

- Κατάργηση της μείωσης του φόρου που ισχύει σήμερα σε μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές.

- Προχωρούν με μεγάλες ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης πάνω στο υγραέριο κίνησης που το εξισώνουν με το πετρέλαιο κίνησης.

- Ανατιμήσεις 25% προβλέπονται στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών. Από την 1η Γενάρη 2013 η τιμή του «ενιαίου εισιτηρίου» στην Αθήνα θα φτάσει στα 1,75 ευρώ (από 1,40 ευρώ σήμερα). Είναι απόλυτα φανερό ότι θα προχωρήσουν σε ανάλογες τρανταχτές ανατιμήσεις και σε άλλα τιμολόγια.

- Αυξήσεις ετοιμάζουν στους ειδικούς φόρους στα τσιγάρα, κυρίως στις λεγόμενες «φτηνές» μάρκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ