Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»
Απειλές στο λαό - διαπιστευτήρια στους μεγαλοεργοδότες

Παραλήρημα των στελεχών της σε φασιστική γιορτή στο Γουδή

Προτάσεις προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου κατέθεσε η ναζιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» το Σάββατο, σε «γιορτή» εθνικισμού και ρατσισμού που διοργάνωσε στο Αλσος Στρατού, εξαπολύοντας ταυτόχρονα απειλές κατά της εργατικής τάξης. Ο επικεφαλής της «Χρυσής Αυγής», Ν. Μιχαλολιάκος, έγινε δεκτός στο χώρο με ναζιστικούς χαιρετισμούς και συνθήματα όπως «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» και «Αναρχικοί και μπολσεβίκοι, αυτή η γη δεν σας ανήκει». Ναζιστικό χαιρετισμό έκανε αργότερα και ο ίδιος.

Στις ομιλίες τους, ως καραμπινάτοι υπερασπιστές του καπιταλισμού και των κεφαλαιοκρατών, οι χρυσαυγίτες περιέγραψαν ως στόχο τους την εφαρμογή μιας φιλομονοπωλιακής πολιτικής που τσακίζει τα λαϊκά στρώματα.

Υπερασπιζόμενος την ιδεολογία του ναζισμού, ο Ν. Μιχαλολιάκος είπε: «Δεν κρύψαμε ποτέ την ιδεολογία μας, δεν βγάλαμε ούτε ένα κόμμα, ούτε μια κεραία από όσα γράφαμε τα χρόνια τα σκληρά, τα πέτρινα χρόνια, δεν διαθέτουμε δηλώσεις μετανοίας, δεν μετανοούμε». Δίνοντας συνέχεια στο παραλήρημα, είπε σε άλλο σημείο: «Μας είπαν ναζί (...) δεν μας είπαν όμως ποτέ κλέφτες. Αυτά τα χέρια μπορεί καμιά φορά να χαιρετούν έτσι (σ.σ. κάνει το ναζιστικό χαιρετισμό) αλλά είναι καθαρά χέρια, δεν είναι βρώμικα».

Είναι φανερή η προσπάθεια της «Χρυσής Αυγής» να «πατήσει» πάνω στη στρεβλή συνείδηση ότι για την κρίση φταίνε οι «κλέφτες πολιτικοί», με στόχο να εμφανιστεί σαν δύναμη τάχα ενάντια στο σύστημα, που εγγυάται την «κάθαρσή» του. Με τον ίδιο στόχο, υπερασπίζεται το φασισμό σε αντιπαράθεση τάχα με την αστική δημοκρατία, ενώ είναι και τα δύο συστήματα υπεράσπισης της αστικής εξουσίας σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού.

Καθόλου τυχαία, με αφορμή την 28η Οκτώβρη είπε: «Ποιος ήταν ο πατέρας του έθνους της εποχής εκείνης; Ποιος είπε το "όχι"; Ο Ιωάννης Μεταξάς! Ομως, ο Μεταξάς δεν ήταν στο κοινοβούλιο!». Αρπάζοντας την πάσα απ' όσους ζητάνε να κηρυχτεί η «Χρυσή Αυγή» εκτός νόμου, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του: «Κάνουμε έναν νόμιμο πολιτικό αγώνα (...) Αν δεν κάναμε ένα νόμιμο πολιτικό αγώνα δεν θα ήμασταν αυτή τη στιγμή σε ένα δημόσιο χώρο να κάνουμε μια συγκέντρωση, θα ήμασταν κάπου αλλού και αυτοί κάπου κρυμμένοι».

Πιο αποκαλυπτικός για τον πραγματικό χαρακτήρα της «Χρυσής Αυγής» ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης, Ηλ. Κασιδιάρης. Από το βήμα των εκδηλώσεων διαβεβαίωσε τη μεγαλοεργοδοσία ότι «η Χρυσή Αυγή είναι η μόνη πολιτική δύναμη που εγγυάται την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, που αν κυβερνήσει θα επιβάλει εν μια νυκτί ηρεμία, τάξη και ασφάλεια στην Ελλάδα», όπως άλλωστε ζητάει το κεφάλαιο για να μπορεί να κάνει άνετα τις μπίζνες του, χωρίς λαϊκές αντιδράσεις και εργατικές κινητοποιήσεις.

Ο ίδιος είπε ότι το «αντισυστημικό» τους κόμμα, το οποίο κατά τ' άλλα αποκαλεί «κυνοβούλιο» την αστική Βουλή, ορέγεται κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να κυβερνήσει: «Ο στόχος της Χρυσής Αυγής είναι πολύ απλός, είναι η απόλυτη πλειοψηφία στη χώρα, είναι να έχουμε 180 και πλέον βουλευτές και να προχωρήσουμε σε συνταγματική αναθεώρηση, να φέρουμε στην Ελλάδα το σύνταγμα της Χρυσής Αυγής», είπε ο χρυσαυγίτης.

Ως λύση στην ανεργία που θρέφει ο καπιταλισμός, ζήτησε «απέλαση όλων των λαθρομεταναστών» για να δημιουργηθούν «ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας για τους Ελληνες», χωρίς βέβαια να λέει ότι για την ανεργία δε φταίνε οι μετανάστες και ότι οι θέσεις εργασίας που θέλουν οι καπιταλιστές προσομοιάζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας.

Προβάλλοντας κι αυτός μια ακόμα παραλλαγή του άλλου «μείγματος» διαχείρισης της κρίσης, ζήτησε «εθνικοποίηση και συγχώνευση όλων των φαλιρισμένων ιδιωτικών τραπεζών», για να φορτωθεί ο λαός τα χρέη μεγαλοτραπεζιτών. Για την εξωτερική πολιτική, το κόμμα του διάλεξε ιμπεριαλιστή και κάλεσε το λαό να στοιχισθεί πίσω του, λέγοντας ότι «(...) απαιτούνται και νέες συμμαχίες (...) πρωτίστως απαιτείται μια στροφή οικονομική και πολιτική προς τη Ρωσία».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org