Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ «ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
«Κλείνει τις πόρτες» στους άπορους ψυχικά ασθενείς

Τεράστιες κι εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης που υποχρηματοδοτεί και συρρικνώνει τις δημόσιες δομές Υγείας

Την πρόθεσή της να πάψει να δέχεται άπορους και ανασφάλιστους ασθενείς κατά τις εφημερίες της Νευρολογικής και Ψυχιατρικής Κλινικής εκφράζει σε επιστολή της προς το ΕΚΑΒ η διοίκηση του «Αιγινήτειου» Νοσοκομείου. Ως λόγος αναφέρεται πως η Νομαρχία Αθηνών από το 1999 μέχρι σήμερα δεν αποδίδει στο νοσοκομείο τις οφειλόμενες δαπάνες νοσηλείας των άπορων ασθενών, οφειλές που ξεπερνούν τα 9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια επικίνδυνη εξέλιξη - αν τελικά εφαρμοστεί - που αφήνει «στο έλεος» όσους ψυχικά ασθενείς είναι ανασφάλιστοι, χωρίς εισοδήματα και ενδεχομένως μοναχικοί και ανήμποροι.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την υποχρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας είναι εγκληματικές. Αντί να δίνει στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε όλοι - χωρίς όρους και προϋποθέσεις - να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, βάζει τα νοσοκομεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, στη λογική «έσοδα - έξοδα». Την ίδια ώρα, αυστηροποιούνται τα κριτήρια έκδοσης βιβλιάριου απορίας, οι μακροχρόνια άνεργοι μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ο αριθμός των ψυχικά ασθενών αυξάνει, οι δομές της λεγόμενης «αποασυλοποίησης» κλείνουν η μία μετά την άλλη και στον εφαρμοστικό νόμο προβλέπεται το κλείσιμο 5 ψυχιατρικών νοσοκομείων. Με το δραστικό περιορισμό των δημόσιων δομών και μονάδων ψυχικής υγείας οι ψυχικά ασθενείς οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια είτε στον ιδιωτικό τομέα - όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα - είτε στη φιλανθρωπία και στις ΜΚΟ, είτε σπίτι τους, χωρίς δηλαδή επιστημονική παρακολούθηση και φροντίδα.

Ταυτόχρονα, απαξιώνονται το επιστημονικό δυναμικό και οι όποιες δημόσιες δομές υπάρχουν στη χώρα, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να μεγαλώσουν «οι δουλειές» των επιχειρηματιών στην Υγεία. Ενα βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει με το προσωπικό των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων που θα κλείσουν; Επίσης, πώς θα απορροφηθούν τα κρεβάτια των δημόσιων ψυχιατρείων στα γενικά νοσοκομεία; Είναι προφανές ότι η συρρίκνωση των δημόσιων δομών ψυχικής Υγείας θα διαμορφώσει μια δραματική κατάσταση για ψυχικά ασθενείς και εργαζόμενους, σε μια εποχή που οι ανάγκες ολοένα και αυξάνουν. Γι' αυτό και σε προχτεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων του «Αιγινήτειου» Νοσοκομείου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να μην υπακούσουν σε αυτή την απόφαση, να δέχονται όλους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη, να αυξηθεί η αλληλεγγύη ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα και να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία με κρατική χρηματοδότηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ