Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Καταγγέλλει τις απαράδεκτες συνθήκες στην Ψυχιατρική Κλινική

Ράντζα σε κάθε γωνιά και διάδρομο της κλινικής...
Ράντζα σε κάθε γωνιά και διάδρομο της κλινικής...
Αντιμέτωποι με την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πολιτική της «Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», όπως αυτή απορρέει από τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τους στόχους του κεφαλαίου, είναι οι εργαζόμενοι στις δημόσιες ψυχιατρικές κλινικές και τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, όπως και χιλιάδες λαϊκές οικογένειες που έχουν ανάγκη από τις αντίστοιχες δομές και υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

Το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείο, σχετικά με την Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου, η οποία - όπως καταγγέλλει το Σωματείο - λειτουργεί «σε συνθήκες που καταλύουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Αναπόσπαστο κομμάτι των αντιλαϊκών αλλαγών στην Υγεία

Τα όσα συμβαίνουν και στη συγκεκριμένη κλινική, τονίζει το Σωματείο, αποδεικνύουν ότι η πολιτική της «Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» δεν αποσκοπεί στη βελτίωση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και την εξάλειψη των ασυλικών συνθηκών νοσηλείας, όπως προπαγανδίζεται, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των συνολικότερων αντιλαϊκών αλλαγών στην Υγεία που στοχεύουν:

-- Να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη και το κόστος της νοσηλείας και αποκατάστασης των ψυχικά ασθενών και να την μετακυλίσει στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

-- Να διευρυνθεί το πεδίο της επιχειρηματικής δράσης και σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα, διοχετεύοντας ζεστό χρήμα στις ΜΚΟ και άλλα «ευαγή» ιδρύματα που θα παρέχουν φτηνές, υποτυπώδεις υπηρεσίες Υγείας και θα πετούν ασθενείς στο δρόμο όταν δεν θα εξασφαλίζεται η κερδοφόρα λειτουργία τους.

-- Να επεκταθεί η λειτουργία των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με φτηνούς ευέλικτους εργαζόμενους και ασθενείς - πελάτες.

«Ούτε γωνιά για να κλάψεις...»

Το θέαμα που αντικρίζει κανείς σε τακτική βάση στην Ψυχιατρική Κλινική του «Θριάσιου» Νοσοκομείου «σε αφήνει άναυδο», υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων.

«Ράντζα σε κάθε γωνιά και κάθε διάδρομο της κλινικής που έχει 19 κρεβάτια, αλλά φτάνει να νοσηλεύει μέχρι 38 ασθενείς μετά από εφημερία. Ασθενείς, με σοβαρές ψυχικές ασθένειες και πρόσθετα προβλήματα υγείας, κυριολεκτικά σκοντάφτουν ο ένας πάνω στον άλλο, με αποτέλεσμα - όπως χαρακτηριστικά δήλωσε μία ασθενής - "να μην υπάρχει μία ήσυχη γωνιά να κάτσω να κλάψω".

Χρόνιοι ασθενείς, που θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί σε δημόσιες δομές για χρόνιους πάσχοντες, παραμένουν στην κλινική, λόγω ανυπαρξίας των κατάλληλων δομών. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν ένας έφηβος ασθενής "έχει την ατυχία" να είναι άνω των 16 ετών, καταλήγει να νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική ενηλίκων (όπως συνέβη σε εφημερία πριν λίγο καιρό της Ψυχιατρικής Κλινικής του "Θριάσιου"), λόγω έλλειψης ψυχιατρικών κλινικών για εφήβους», είναι η εικόνα που μεταφέρει το Σωματείο.

Ξεπερνώντας τα όρια της εξάντλησης

Την ίδια ώρα, το νοσηλευτικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όρια της εξάντλησης. Στις περισσότερες βάρδιες υπάρχουν μόλις δύο νοσηλευτές που δεν αρκούν να δώσουν νοσηλεία, να σιτίζουν και να φροντίζουν ασθενείς για την ατομική τους υγιεινή, να προσέχουν για να μην κάνει κανείς κακό στον εαυτό του ή σε άλλο νοσηλευόμενο, να συμβάλλουν στη θεραπευτική παρέμβαση.

Πρόκειται, συνολικά, για συνθήκες εντελώς ακατάλληλες για νοσηλεία ψυχικά ασθενών, συνθήκες που δυσκολεύουν τη φιλότιμη προσπάθεια γιατρών, ψυχολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους.

Οπως υπογραμμίζει μάλιστα το Σωματείο, αν και ο κίνδυνος για την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων (λόγω και της ανυπαρξίας οδού διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου) και η ανάγκη για άμεση διαρρύθμιση της κλινικής (μέχρι τη μεταστέγασή της σε καταλληλότερο χώρο), η ύπαρξη «επικουρικών κλινών» (ράντζων) ακόμα και στο χώρο της τραπεζαρίας, καθώς και η έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού καταγράφεται ρητώς και στη σχετική απόφαση της Α' Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας Αττικής (στις 22/3/2019), δεν έχει παρθεί κανένα απολύτως μέτρο για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης.

Δεν εφαρμόζεται ούτε η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του «Θριάσιου» Νοσοκομείου για αποστολή αιτήματος στο ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) για αναστολή της εφημερίας της κλινικής όταν η πληρότητα ξεπερνά το 100% της δυναμικότητας της κλινικής.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά

Και φυσικά όσα επικρατούν στην Ψυχιατρική Κλινική στο «Θριάσιο» δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά.

«Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις περισσότερες Ψυχιατρικές Κλινικές γενικών δημόσιων νοσοκομείων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, εκεί που οι "εκλεκτοί του συστήματος" φροντίζουν να "στέλνουν" όσους προσέρχονται στις κλινικές άλλων νοσοκομείων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες» επισημαίνει το Σωματείο και προσθέτει:

«Εντάθηκε το φαινόμενο της "περιστρεφόμενης πόρτας" (πολυάριθμες βραχυχρόνιες νοσηλείες των ασθενών που υποτροπιάζουν), αυξήθηκαν τα ράντζα στις Ψυχιατρικές Κλινικές των γενικών νοσοκομείων, μεγάλωσε ο αριθμός των άστεγων ατόμων με ψυχικές διαταραχές, προχώρησε η γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα στον ευαίσθητο τομέα της Ψυχικής Υγείας.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων στον τομέα της Ψυχικής Υγείας (Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση), που έκλεισαν δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία (π.χ. Κέρκυρας, Χανίων) σε μία περίοδο που αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω ψυχογενών αιτιών και που η φτώχεια, η ανεργία, η εντατικοποίηση υποσκάπτουν ακόμη περισσότερο την ψυχική υγεία ακόμα και σε όσους δεν έχουν προηγούμενο ιστορικό ψυχικής διαταραχής».

Δεν θυσιάζουμε τα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών!

«Δεν θυσιάζουμε τα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και των ΜΚΟ», υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων του «Θριάσιου» Νοσοκομείου.

Απαιτεί από το υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις της 2ης ΥΠΕ και του «Θριάσιου» Νοσοκομείου να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

  • Να ληφθούν μέτρα για την άμεση διαρρύθμιση της Ψυχιατρικής Κλινικής, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων. Να πραγματοποιηθεί μελέτη για τη μεταστέγαση της κλινικής σε καταλληλότερο χώρο.
  • Να ενισχυθεί άμεσα η κλινική με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
  • Να ενταχθούν πλήρως στο σύστημα εφημεριών και εισαγωγών ασθενών όλες οι υπάρχουσες Ψυχιατρικές Κλινικές και να δημιουργηθούν νέες Ψυχιατρικές Κλινικές, πλήρως στελεχωμένες, για να καλύπτονται οι ανάγκες.
  • Να αναπτυχθούν όλες οι αναγκαίες δημόσιες εξωνοσοκομειακές δομές (οικοτροφεία, ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα, δομές για χρόνιους πάσχοντες) που θα παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους.
  • Να δημιουργηθούν Κέντρα Ψυχικής Υγείας και να αναβαθμιστούν τα ήδη υπάρχοντα για να καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού για πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.
  • Να ανακληθεί η απόφαση για το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων.

«Γνωρίζουμε ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό: Τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος και τα κόμματά τους, την Ευρωπαϊκή Ενωση - το ΔΝΤ που τους στηρίζουν. Να διεκδικεί την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους», υπογραμμίζει το υπόμνημα - ανακοίνωση του Σωματείου.

Το θέμα της απαράδεκτης κατάστασης στην Ψυχιατρική Κλινική του «Θριάσιου» Νοσοκομείου έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, όπου οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Λαμπρούλης και Θανάσης Παφίλης κατέθεσαν Αναφορά με το υπόμνημα του Σωματείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
60 ράντζα στο τέλος της εφημερίας, διεγερτικοί ασθενείς «νοσηλεύτηκαν» σε γραφείο!(2023-03-30 00:00:00.0)
Ράντζα μέχρι και στην τραπεζαρία...(2021-07-02 00:00:00.0)
Με κατηγορίες απέναντι στο Σωματείο απαντά η ΔΥΠΕ(2017-08-17 00:00:00.0)
«Νοσηλεία» στα κρατητήρια(2005-01-13 00:00:00.0)
Χρειάζεται συνολική απάντηση(2002-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ