Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Επίδειξη αυταρχισμού για να επιβάλουν τα μεροκάματα πείνας

Παλικαρίσια απάντηση από τους μεταλλεργάτες, που αρνούνται να δουλεύουν σαν σκλάβοι

Απέρριψαν τους εργοδοτικούς εκβιασμούς οι εργάτες, «σε λίγο θα μας λέτε να δουλεύουμε τζάμπα...» τόνιζαν (φωτ. χτες στα Ναυπηγεία Ελευσίνας)
Απέρριψαν τους εργοδοτικούς εκβιασμούς οι εργάτες, «σε λίγο θα μας λέτε να δουλεύουμε τζάμπα...» τόνιζαν (φωτ. χτες στα Ναυπηγεία Ελευσίνας)
«Ράμπο» του Λιμενικού και των ΜΑΤ, είχαν στρατοπεδεύσει χτες από νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημέρι, στην επισκευαστική βάση του Νέου Μώλου Δραπετσώνας, στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα, αλλά και μέσα στην πόλη του Περάματος (!) «στήνοντας» ένα πρωτοφανές σκηνικό εκφοβισμού και τρομοκρατίας! Το «σκηνικό» αυτό, όπως διαπιστώθηκε, καταρχήν είχε στόχο τους εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, επειδή αυτήν την περίοδο συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα δίνουν με μεγάλη αποφασιστικότητα τη μάχη για την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική και το μνημόνιο.

Τα σωματεία της Ζώνης από την περασμένη βδομάδα έχουν κηρύξει απεργία στα συνεργεία των εργολάβων που δεν έχουν υπογράψει ακόμα την ανανέωση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης, όπως αυτά στο Μώλο Δραπετσώνας, ενώ από χτες το πρωί ξεκίνησε απεργία και σε συνεργεία που βρίσκονται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Οι εργάτες, παρά το γεγονός ότι έχουν να δουν μεροκάματο μέχρι και δύο χρόνια, περιφρουρούν την απεργία παλικαρίσια. Δίνουν την κατάλληλη απάντηση στη συντονισμένη επίθεση εργολάβων και συγκυβέρνησης που πατώντας στην τεράστια ανεργία του κλάδου - την οποία δημιούργησε η αντιλαϊκή πολιτική - επιδιώκουν να επιβάλουν ατομικές συμβάσεις με μεροκάματα πείνας. Να διαγράψουν δικαιώματα δεκαετιών.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα εκτυλίχθηκαν χτες τα χαράματα μπροστά στην πύλη των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ανάμεσα στους απεργούς των συνεργείων, ήταν και περίπου 70 ηλεκτροτεχνίτες του συνεργείου ZIEMENS. Τους προσέλαβε η εταιρεία μέσω του «ιδιωτικού γραφείου ευρέσεως εργασίας» - κοινώς δουλεμπορικό - με την επωνυμία «Adecco». Οι εργαζόμενοι αυτοί δουλεύουν με 44 ευρώ στο 8ωρο μεικτά (ενώ η Συλλογική Σύμβαση προβλέπει 99 ευρώ μεικτά στο 7ωρο), χωρίς διάλειμμα. Μάλιστα, αυτό το άθλιο καθεστώς τρέχει τώρα η κυβέρνηση να επεκτείνει, με την ενσωμάτωση στο ελληνικό Δίκαιο της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, όπως προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο.

Ανθρωπος της εργοδοσίας απείλησε ευθέως τους εργαζόμενους ότι «αν δεν πάτε για δουλειά, δεν θα ξαναδείτε μεροκάματο»... Περήφανη ήταν η απάντηση των εργατών που του γύρισαν την πλάτη κι έμειναν σταθεροί στο πόστο της περιφρούρησης. «Δεν πάμε για δουλειά αν δεν εφαρμοστεί η Σύμβαση. Σε λίγο θα μας λέτε να δουλεύουμε τζάμπα» τόνισε χαρακτηριστικά ένας εργάτης!

Ακριβώς αυτή η παλικαρίσια στάση των εργατών ήταν προφανώς που σήμανε και συναγερμό στο μέτωπο συγκυβέρνησης εργοδοτών, φτάνοντας να παρατάξουν δυνάμεις των ΜΑΤ ακόμα και στην κεντρική πλατεία του Περάματος, την πλατεία Ηρώων!..

Παράσταση δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην Εισαγγελία

Η παρουσία των δυνάμεων καταστολής, που όπως γνωστοποιήθηκε έγινε μετά από εισαγγελική παραγγελία, προκάλεσε την άμεση αντίδραση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, ταξικών σωματείων στεριάς και θάλασσας του Πειραιά και Λαϊκών Επιτροπών, οι οποίοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία Πειραιά.

Εκεί αποκαλύφθηκε από συνδικαλιστές της Ζώνης, ότι μέσα στο πλοίο «ΘΕΟΦΙΛΟΣ», που επισκευάζεται στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας, υπήρχαν δεκάδες λιμενικοί που εμπόδιζαν την είσοδο σε συνδικαλιστές, ενώ την ίδια ώρα δούλευαν στο πλοίο εργαζόμενοι σε καθεστώς μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, παραβιάζονταν στοιχειώδη μέτρα προστασίας και δεν υπήρχε ούτε άδεια εργασιών! Στην παράσταση συμμετείχαν και ναυτεργάτες από το πλήρωμα του πλοίου «ELLI T», το οποίο ο πλοιοκτήτης έχει παρατήσει στο Μώλο Δραπετσώνας εγκαταλείποντας τους ναυτεργάτες απλήρωτους, χωρίς τροφή και νερό, ενώ οφείλει στο ΝΑΤ 330.000 ευρώ. Εχουν απαιτήσει από τις 16 Φλεβάρη την παρέμβαση των διωκτικών αρχών και των αρμόδιων υπουργείων, χωρίς βέβαια αποτέλεσμα. Τηλεφωνική παρέμβαση στον εισαγγελέα έκανε και ο δήμαρχος Περάματος μετά από απαίτηση της Λαϊκής Επιτροπής της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ