Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Βήμα το βήμα η συγκρότηση της αντιδραστικής συγκυβέρνησης

Συνεχίστηκαν χτες οι διεργασίες και η ονοματολογία, με στόχο να συγκαλυφθεί το αντιδραστικό περιεχόμενο της «νέας» κυβέρνησης, ανεξάρτητα από το ποιοι θα τη στελεχώσουν

Ο λαός με την πάλη του έχει τη δύναμη να ανατρέψει τη «νέα» αντιδραστική κυβέρνηση, να αξιοποιήσει και τις εκλογές σαν εργαλείο αποδυνάμωσης του αστικού πολιτικού συστήματος
Ο λαός με την πάλη του έχει τη δύναμη να ανατρέψει τη «νέα» αντιδραστική κυβέρνηση, να αξιοποιήσει και τις εκλογές σαν εργαλείο αποδυνάμωσης του αστικού πολιτικού συστήματος
Συνεχίστηκαν χτες οι διεργασίες για τη συγκρότηση της αντιλαϊκής συγκυβέρνησης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τους άλλους πρόθυμους, με κυρίαρχη την ονοματολογία, κάτω από την οποία γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφθεί ο βαθιά αντιδραστικός χαρακτήρας της «νέας» κυβέρνησης, ανεξάρτητα από το ποιοι θα τη στελεχώσουν τελικά.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση στη 1 τα ξημερώματα, ο Γ. Παπανδρέου θα επισκεφτεί σήμερα μέχρι το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ακολουθήσει πρόσκληση από τον Κάρ. Παπούλια για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και ανεξάρτητα από την εξέλιξη θα ακολουθήσει η ανακοίνωση του επικεφαλής της συγκυβέρνησης, με κοινή πρόταση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Παρά το γεγονός ότι ο Λ. Παπαδήμος δινόταν σαν ο επικρατέστερος, από χτες τα μεσάνυχτα τα σενάρια για το όνομα του νέου πρωθυπουργού έδιναν και έπαιρναν.

Οι σχετικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στα επιτελεία των εταίρων του δικομματισμού μπλόκαραν προσωρινά χτες από την κίνηση εντυπωσιοθηρίας του Αντ. Σαμαρά να δηλώσει ότι δεν προτίθεται να υπογράψει το έγγραφο που ζητούν οι Βρυξέλλες σχετικά με τη συμφωνία της 26ης - 27ης Οκτώβρη, αφού, όπως σημείωνε, έχει ούτως ή άλλως δεσμευτεί για την υλοποίησή της.

Είχε προηγηθεί το μεσημέρι η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο πρωθυπουργός ζήτησε τις παραιτήσεις των υπουργών, προκειμένου να τις έχει στη διάθεσή του για να προχωρήσει τις διαδικασίες για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είμαστε πια κοντά σε συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία», αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί σε ονόματα, παρά το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη διέρρεαν σαν οριστική τη συμφωνία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στο όνομα του Λ. Παπαδήμου.

«Το βασικό στοιχείο της συνεργασίας μας, την οποία έχουμε συμφωνήσει, είναι βεβαίως το πλαίσιο της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου», τόνισε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα πρέπει να επιταχύνει τους αντιλαϊκούς ρυθμούς για την υλοποίηση της συμφωνίας με την ΕΕ.

Ταυτόχρονα, δείχνοντας το εύρος των αντιδραστικών ανατροπών που θα επιδιώξει να προωθήσει η κυβέρνηση συνεργασίας για τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Το οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούμε ως χώρα τους επόμενους μήνες είναι πολύ αυστηρό και συγκεκριμένο. Θεωρώ όμως ότι αποτελεί και μία ευκαιρία, εφόσον υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις, να δούμε και άλλα θέματα θεσμικά, να δούμε και θέματα Συντάγματος ή, τουλάχιστον, προετοιμασίας αλλαγών του Συντάγματος, ακόμα και του εκλογικού συστήματος».

Στο ίδιο πνεύμα, και για να διευκολύνει τον Αντ. Σαμαρά να ξεπεράσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του, ο Ε. Βενιζέλος, μετά από συνάντηση που είχε χτες με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, είπε ότι «είναι τρελοί όσοι αντιδρούν» στη συγκυβέρνηση, γιατί έτσι θα χάσουμε το «ωραίο μας πακέτο». «Υπάρχει η Ιταλία και οι αγορές περιμένουν τις εκλογές στην Ισπανία για να της επιτεθούν. Στο βαθμό που έκανε στροφή ο Αντ. Σαμαράς έκανε άψογα, είμαι μαζί του και εναντίον αυτών που αντιδρούν», είπε ο μέχρι σήμερα υπουργός Οικονομικών.

Παζάρια εντός και εκτός

Κατά τη διάρκεια των παζαριών που συνεχίστηκαν όλη μέρα χτες, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διέρρεαν και άλλα ονόματα για τη θέση του πρωθυπουργού, πέραν του Λ. Παπαδήμου. Ο Γ. Παπανδρέου είχε συνάντηση στη Βουλή με τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτη, που το όνομά του ακούστηκε για τη θέση του επικεφαλής στη συγκυβέρνηση.

Πληροφορίες που ήθελαν να έχει «κλειδώσει» το όνομα του Λ. Παπαδήμου, διέρρεαν ταυτόχρονα ότι έχει επιλέξει δικούς του συνεργάτες για τις θέσεις του υπουργείου Οικονομικών. Επιπλέον, συνεργάτες του διέρρεαν - με τις ευλογίες της κυβέρνησης - ότι η θητεία της συγκυβέρνησης πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη διάρκεια, προκειμένου να προχωρήσει «τα απαραίτητα μέτρα».

Αλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν ότι οι ανακοινώσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας «καθυστερούν» εξαιτίας της απαίτησης του Λ. Παπαδήμου να έχει «δικό του οικονομικό επιτελείο», που δε βρίσκει σύμφωνο τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος φερόταν να επιδιώκει την παραμονή του Ε. Βενιζέλου στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ο Γ. Παπανδρέου είχε σύσκεψη μέχρι αργά χτες το βράδυ με τον Ε. Βενιζέλο και τη συμμετοχή στενών συνεργατών του.

Εξάλλου, από νωρίς χτες το πρωί υπήρξαν διαδοχικές συναντήσεις του Απ. Κακλαμάνη με τους Γ. Παπανδρέου, Ε. Βενιζέλο, Ν. Αθανασάκη, Φ. Πετσάλνικο και Χρ. Πρωτόπαππα. Πληροφορίες ήθελαν οι συναντήσεις να έχουν αντικείμενο τις «εσωκομματικές διεργασίες» για τη διαδοχή του Γ. Παπανδρέου στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με τον Απ. Κακλαμάνη σε ρόλο «εγγυητή» των διαδικασιών. «Δεν διαψεύδω τίποτα», δήλωσε ο Απ. Κακλαμάνης όταν ρωτήθηκε σχετικά με το περιεχόμενο των συναντήσεων.

Στελέχη της κυβέρνησης σημείωναν ότι στις συναντήσεις τέθηκε το όνομα του νέου πρωθυπουργού με τον Απ. Κακλαμάνη να δηλώνει αργότερα στην κρατική τηλεόραση «ότι συζητώ για να υπάρξει λύση, δεν μπαίνω στη λογική των ονομάτων». Ταυτόχρονα, υπήρξαν φήμες και για συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Λ. Παπαδήμο, τις οποίες διέψευσε ο Απ. Κακλαμάνης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια εντός και εκτός κόμματος(2012-06-20 00:00:00.0)
Συνάντηση Παπαδήμου - Παπούλια(2012-05-12 00:00:00.0)
Κεντράρει στη μετεκλογική κλιμάκωση των μέτρων(2012-04-07 00:00:00.0)
«Ζυμώνουν» παράταση της συγκυβέρνησης(2011-12-22 00:00:00.0)
Συγκυβέρνηση - όχημα γενικευμένων ανατροπών(2011-11-15 00:00:00.0)
"Διερευνητικές" επαφές Στεφανόπουλου(1996-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ