Συμφωνεί να συμμετέχουν στελέχη της στη συγκυβέρνηση και να παραταθεί η αντιδραστική της θητεία
Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ υπηρετεί τις ανάγκες της εξουσίας του κεφαλαίου. Καθήκον και συμφέρον του λαού είναι με ταξικούς αγώνες να την ανατρέψει |
Στο πλαίσιο αυτό, συμμετέχει ενεργά τόσο στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, όσο και στην υλοποίηση των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει στο πλαίσιο των αποφάσεων της συνόδου της ευρωζώνης, στις 27 Οκτώβρη. Στην κατεύθυνση αυτή, έδωσε πρόσθετα δείγματα γραφής, αποδεχόμενη τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών στη νέα κυβέρνηση, ενώ μέχρι προχτές το απέρριπτε κατηγορητικά, με τον εκπρόσωπο Τύπου Γ. Μιχελάκη να δηλώνει χτες ότι «δεν είναι θέσφατο».
Επίσης, βάζει νερό στο κρασί της και όσον αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δε θα επιμείνει να γίνουν εκλογές στις 19 Φλεβάρη, προκειμένου να διευκολύνει την υλοποίηση των μέτρων που προβλέπονται από την απόφαση της ευρωζώνης.
Το κλίμα που κυριαρχεί στην ηγεσία της ΝΔ εξέφρασε παραστατικά ο τομεάρχης Ν. Δένδιας, δηλώνοντας (στην ΕΡΑ) ότι «εμείς θα την στηρίξουμε (σ.σ. τη νέα κυβέρνηση), δεν παίζουμε». Μάλιστα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αποφασίσει να αναλάβει και το πολιτικό κόστος, στηρίζοντας την εφαρμογή των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων:
«Δεν είναι γενικά μια πολιτική κυβέρνηση που θα διαχειριστεί τα του τόπου, θα διαχειριστεί τη διάσωση της χώρας με συγκεκριμένη ατζέντα που έχει προσυμφωνηθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σε αυτό τον σκοπό θα την στηρίξουμε απολύτως και θα πάρουμε και το κόστος, δε θεωρούμε ότι είναι δωρεάν αυτή η επιχείρηση», τόνισε χαρακτηριστικά το στέλεχος της ΝΔ, το όνομα του οποίου φέρεται να είναι μεταξύ εκείνων που θα αξιοποιηθούν στη νέα κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της ΝΔ επικρατεί αναβρασμός από τη συμμετοχή στη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Αν και οι εσωκομματικές αντιδράσεις δεν έχουν βγει ακόμα προς τα έξω, ωστόσο είναι ισχυρές οδηγώντας τον πρόεδρο της ΝΔ σε θεατρινισμούς για να απορροφήσει όσο μπορεί τις αναταράξεις. Από τη σκοπιά αυτή πρέπει να ερμηνευτεί η δήλωση που εξέδωσε χθες, για να απαντήσει στο Γιούρογκρουπ που αξιώνει τη γραπτή δέσμευση της νέας κυβέρνησης, αλλά και των κομμάτων που τη στηρίζουν, ότι θα εφαρμόσουν τόσο το τρέχον όσο και το νέο μνημόνιο.
Ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε από τους εταίρους να γίνει σεβαστή η προφορική του δέσμευση για υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου της ευρωζώνης, αλλά απέφυγε να δηλώσει ρητά ότι δε θα υπάρξει και γραπτή δήλωση εκ μέρους του. «Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια. Εχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ, έχει γίνει "αναπόφευκτη" η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέτει σε αμφιβολία», ήταν η σκόπιμα ασαφής δήλωσή του.
Η τακτική αυτή συνεχίστηκε και μετά τη δήλωση που έκανε αργότερα ο Ο. Ρεν, ο οποίος επέμεινε στη γραπτή δέσμευση από τα κόμματα που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση επαναλαμβάνοντας ότι είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση για την 6η δόση.
Επικαλούμενος την ανάγκη «να αποκατασταθεί το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης, το οποίο όπως είπε διερράγη μετά τη μονομερή εξαγγελία για διεξαγωγή δημοψηφίσματος», ο επίτροπος τόνισε ότι «οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη αναμένουν όχι μόνο έγγραφες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ενότητας, αλλά και εκείνες τις δράσεις που αποτελούν προαπαιτούμενο για την έκτη δόση, την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση του δεύτερου προγράμματος και τη συμμετοχή των ιδιωτών».
Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου προσποιήθηκε ότι η δήλωση του επιτρόπου αφορά μόνο την κυβέρνηση και όχι τη ΝΔ.