Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Συγκέντρωση ταξικής αλληλεγγύης στους εργάτες της «Χαλυβουργίας»

Εμπρακτη συμπαράσταση από σωματεία, εργαζόμενους, φορείς και μαθητές του Θριασίου εκφράστηκε χτες το απόγευμα στην πλατεία Ελευσίνας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Ελευσίνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Ελευσίνα
Η έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη και συμπαράσταση σωματείων, εργαζόμενων, φορέων ακόμα και μαθητών του Θριασίου εκφράστηκε χτες το απόγευμα στην πλατεία Ελευσίνας, στον σκληρό αγώνα διαρκείας που ξεκίνησαν από την περασμένη Δευτέρα οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» ενάντια στην εργοδοσία και στις εκβιαστικές αξιώσεις της για μειώσεις μισθών ή μαζικές απολύσεις. Το χθεσινό μαζικό συλλαλητήριο διοργάνωσαν τα σωματεία: Χαλυβουργίας Ελλάδας, Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ», Μετάλλου Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θριασίου, ΟΤΑ Θριασίου, Εργαζομένων Ενέργειας, Συνταξιούχων Θριασίου και Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων και το στήριξαν με τη συμμετοχή τους πολλά περισσότερα.

Τόσο στη συγκέντρωση όσο και στην πορεία αμέσως μετά εκφράστηκε η αλληλεγγύη εργατών σε εργάτες, μαθητών στους πατεράδες τους, γερόντων στα παιδιά τους. Στάλθηκε ξεκάθαρα το μήνυμα, ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έχουν το ισχυρό όπλο της αλληλεγγύης και με αυτό θα αντιμετωπίσουν τις εργοδοτικές επιθέσεις.

Το πανό του Σωματείου των εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» απλώθηκε στην κεντρική εξέδρα και άλλων σωματείων στην πλατεία της Ελευσίνας με πλήθος εργατών από πολλούς χώρους εργασίας να δηλώνουν τη συμμετοχή και τη συμπαράστασή τους.


Στο βήμα ανέβηκε πρώτος ανοίγοντας τη συγκέντρωση ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» ο οποίος μετέφερε τις θερμές ευχαριστίες των περίπου 400 απεργών του εργοστασίου. «Η εταιρεία, μας είπε ότι δεν πάει καλά όταν έχει διπλασιαστεί η παραγωγή. Του είπαμε ότι δε συζητάμε για τα μεροκάματά μας και προχώρησε σε 34 απολύσεις. Εμείς τις θεωρούμε παράνομες και γι' αυτό βγήκαμε στο δρόμο γιατί θέλουμε να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια», σημείωσε.

Κατήγγειλε στη συνέχεια, ότι την ώρα που ο αγώνας τους έχει δεχτεί την αλληλεγγύη από δεκάδες σωματεία, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας είναι εξαφανισμένη για να καταλήξει: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να παρθούν όλες οι απολύσεις πίσω, δεν πρόκειται να φύγουμε έξω από την πύλη. Και θα πρέπει να ξέρει η εργοδοσία, ότι χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά, γι' αυτό εδώ και μια βδομάδα το εργοστάσιο είναι κλειστό».

Στο βήμα ανέβηκε στη συνέχεια ο Αντρέας Σώρης από το σωματείο της ΜΕΒΓΑΛ που πρόσφατα βγήκε από παρόμοιο αγώνα καταφέρνοντας να πάρουν πίσω 18 απολύσεις εργαζομένων και τόνισε: «Είναι ώρα ευθύνης για όλους τους εργάτες. Πρέπει να ξεπεράσουν την εργοδοτική τρομοκρατία, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και να πούμε "όχι" στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Είμαστε πλειοψηφία μπορούμε να τους ανατρέψουμε».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Παντελής Παπαβασιλείου, πρόεδρος του Συνδικάτου «Η ΜΑΣΙΝΑ» και στέλεχος της Γραμματείας Μετάλλου Αττικής του ΠΑΜΕ. «Ο αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι είναι δύσκολος και θέλει επιμονή και υπομονή. Πρέπει όμως να διευρυνθεί το μέτωπο συμπαράστασης γιατί έχει μεγάλη σημασία να κερδηθεί η μάχη που δίνεται εκεί καθώς σε όλους τους χώρους εργασίας βρίσκεται σε εξέλιξη άγρια επίθεση της εργοδοσίας. Ολοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τα αφεντικά, μπορούμε να τα νικήσουμε και να τα αντικαταστήσουμε» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Μετά τη συγκέντρωση μια μαζική μαχητική πορεία με μπροστάρη το πανό του σωματείου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» και απεργούς εργαζόμενους, ξεκίνησε στους κεντρικούς δρόμους της Ελευσίνας με σημαίες και συνθήματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ