Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τσακίστε την τρομοκρατία της λογικής του «χάους»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ενα σημαντικό τμήμα του πολιτικού κόσμου, του πολιτικού συστήματος, μαζί με κατεστημένα συμφέροντα, που ξέρουμε ότι επί χρόνια θέλουν να νέμονται κάθε είδους εξουσία στη χώρα μας, έκανε κάθε προσπάθεια για να αποδομήσει το αποτέλεσμα. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο, καθώς έκανε ταυτόχρονα ό,τι μπορούσε και για να φανατίσει με μίσος ένα μέρος του πληθυσμού, για να μην μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που έχουμε μπροστά μας. Να δημιουργήσει, δηλαδή, την αίσθηση του χάους, όπως είδαμε παραδείγματος χάρη στις πρόσφατες παρελάσεις». Αυτά είπε ο πρωθυπουργός στο προχτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. Τι προσπαθεί να κάνει μ' αυτήν την τοποθέτηση; Οτι τα κατεστημένα συμφέροντα που η πολιτική του υπηρετεί τον πολεμούν. Αν είναι δυνατόν! Ποιον κοροϊδεύει; Αφού μαζί τους συναντιέται και συναποφασίζει την πολιτική που στέλνει το λαό στην κόλαση. Μιλά για κατεστημένα συμφέροντα που «νέμονται την εξουσία». Την εξουσία του κεφαλαίου (ποιος θα μπορούσε να την έχει άλλωστε;) που ο ίδιος και η κυβέρνησή του υπηρετούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο όπως και η ΝΔ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Λέει ακόμη ότι οι λαϊκές κινητοποιήσεις φέρνουν χάος και ας έχει κάνει χάος τη ζωή των λαϊκών οικογενειών, στέλνοντάς τες στην εξαθλίωση με τα πιο άγρια μέτρα που εφαρμόζονται για τη σωτηρία του κεφαλαίου. Πασχίζει να βάλει στο ίδιο τσουβάλι τις λαϊκές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις με τα συμφέροντα του κεφαλαίου για να συκοφαντήσει το ΚΚΕ που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων και να τρομοκρατήσει το λαό, προκειμένου να τον υποτάξει στη βαρβαρότητα της πολιτικής των αστικών κομμάτων και της ΕΕ. Το «χάος» είναι η επιδίωξη της επιβολής της ψυχολογίας του τρόμου τούτη τη στιγμή που το λαϊκό κίνημα βρίσκεται σε ανάταση και το αστικό πολιτικό σύστημα σε αδυναμία να διαχειριστεί τη βαθιά κρίση και κάτω από την πάλη του λαού. Με στόχο να το «καταστείλει». Κανένας φόβος. Να οξύνουμε αυτήν την αδυναμία του αστικού πολιτικού συστήματος, να το σμπαραλιάσουμε, για να το ανατρέψουμε. Οργανωμένη πάλη στους τόπους δουλειάς, στις εργατογειτονιές, στα χωριά, στους δρόμους με τα μικρομάγαζα. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία που θα αποδεσμεύσει την Ελλάδα από την ΕΕ και θα διαγράψει μονομερώς το χρέος, θα κοινωνικοποιήσει συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, για να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής ευημερίας.

Μαύρη αντίδραση

Η ένταση με την οποία η αστική προπαγάνδα πασχίζει να καλλιεργήσει ψυχολογία φόβου στο λαό, προκειμένου να τον αναγκάσει να ανεχτεί, να υποταχτεί, στην πολιτική που τον τσακίζει συνοδεύεται και από την δήθεν απειλή της εκτροπής. Και αξιοποιείται σ' αυτήν την κατεύθυνση η ταχτική και η δράση του ΛΑ.Ο.Σ. που δε βρίσκεται απλά στην πρώτη γραμμή της πιο μαύρης αντικομμουνιστικής εκστρατείας, αλλά προάγει και καθεστώτα σαν του φασίστα δικτάτορα Μεταξά. Μόνο που σαν κόμμα της καταστολής του λαού, σαν κόμμα που έχει τους Απριλιανούς πραξικοπηματίες δικτάτορες συνομιλητές, σαν κόμμα που αναλαμβάνει αποστολές προβοκάτορα του λαϊκού κινήματος κατ' επανάληψη, στα πλαίσια του αστικού πολιτικού συστήματος εκπληρώνει αυτές τις αποστολές σε πιο στενή συνδιαλλαγή με τη σοσιαλδημοκρατία. Η σοσιαλδημοκρατία, από τη 10ετία του '20 ακόμη έγινε προαγωγός του φασισμού. Το ΠΑΣΟΚ, όπως και το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα την εποχή του Μιτεράν που ενίσχυε τον Λεπέν, γιατί τάχα έκοβε ψήφους από τη «δεξιά», αξιοποίησε την ταχτική των Γάλλων σοσιαλδημοκρατών από το 2002 ακόμη όταν ουσιαστικά ενίσχυε τον ΛΑ.Ο.Σ. στις νομαρχιακές εκλογές. Και αυτή η σχέση καλά κρατεί με συνδετικό κρίκο τον αντικομμουνισμό. Που εντείνεται όσο το λαϊκό κίνημα βάζει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις και το κάνει εδώ και 2 χρόνια αποφασιστικά. Υπάρχει ομφάλιος λώρος. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται την αντικομμουνιστική προπαγάνδα, ο Γ. Καρατζαφέρης την εκτελεί. Μόνο που, όπως και στη Γαλλία στο όνομα της αντιμετώπισης του Λεπέν, έφτασαν οι «κεντροαριστεροί» να καλούν σε υπερψήφιση της «δεξιάς», έτσι και εδώ καλλιεργούν την «εκτροπή» με «μπαμπούλα» αυτόν που συνδέονται μαζί του και που δε διστάζει πέρα από την προαγωγή του Μεταξά να απειλεί με το «νόμο και την τάξη», ως απόγονος των κουίσλιγκς. Κοινός στόχος, μαζί με τον αφανισμό της ζωής του λαού και η καταστολή του. Φαίνεται, υπολογίζουν με άγνοια κινδύνου της ανεξάντλητης οργανωμένης λαϊκής δύναμης ή έχοντας το φόβο της πάνε να την χτυπήσουν πριν εκδηλωθεί σε τέτοιο βαθμό που θα τους στείλει στο παρελθόν της Ιστορίας. Πλανώνται αν νομίζουν πως θα τα καταφέρουν.

Υπάρχουν πρόθυμοι να χτυπήσουν το λαό

Ακούστηκε, στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι όσοι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν πληρώσουν τα χαράτσια για τα ακίνητα, είτε δε θα πληρωθούν το μισθό τους, είτε θα διωχθούν από την εταιρεία, δηλαδή θα απολυθούν. Ακούστηκε επίσης στο ΔΣ, ότι θα γίνουν μηνύσεις σε περιπτώσεις κινητοποιήσεων - για την επανασύνδεση ή τη μη διακοπή ρεύματος - που θα αφορούν τα χαράτσια. Ακούστηκε, τέλος - σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες - ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ήδη κάνει τις πρώτες επαφές με εργολάβους για μαζικές διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, σε περίπτωση μη πληρωμής των χαρατσιών.

Μετά τα παραπάνω είναι προφανές πως υπάρχουν κάποιοι ιδιαίτερα πρόθυμοι, για να χτυπήσουν με τη στάση τους και τις αποφάσεις τους την εργατική και λαϊκή οικογένεια, που δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα άγρια αντιλαϊκά χαράτσια της κυβέρνησης. Ομως, τα λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται σε απόγνωση και αδιέξοδο και η λαϊκή αντίδραση απέναντι σε αυτήν την πρωτόγνωρη επίθεση θα είναι μεγάλη. Οσοι υλοποιήσουν τέτοιες αποφάσεις θα βρουν μπροστά τους, τους εργαζόμενους και όλο το λαό. Η οργανωμένη και μαζική λαϊκή άρνηση πληρωμής αποτελεί το μόνο δίκαιο «όπλο» των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών, την ώρα που εντείνεται η φορολεηλασία, την ώρα που όλο και νέα και χειρότερα μέτρα έρχονται σε βάρος του λαού. Ας μην τολμήσουν, λοιπόν, ούτε καν να σκεφτούν να κόψουν το ρεύμα σε κανένα λαϊκό νοικοκυριό.

Ενιαία ταξική απάντηση

Ολες τις τελευταίες μέρες οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα «βομβαρδίζονται» καθημερινά από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας και τα αστικά ΜΜΕ για την «εθνική σωτηρία», για την ανάγκη «εθνικής συναίνεσης», «κυβέρνησης εθνικής ευθύνης». Χτες αυτό κυριάρχησε στην πολιτική επικαιρότητα. Προσπαθούν με την ιδεολογική τρομοκρατία, τον εκφοβισμό και τους πολύμορφους εκβιασμούς περί καταστροφής της χώρας, «μη καταβολής της δόσης», τα ψευτοδιλήμματα «μέσα ή έξω από την ευρωζώνη» να κάνουν τον ελληνικό λαό να σκύψει το κεφάλι, να δεχτεί νέα βάρβαρα μέτρα, περικοπές, χαράτσια, παραπέρα χειροτέρευση των συνθηκών ζωής του, να αποδεχτεί τη σφαγή του ως κάτι αναπόφευκτο.

Αυτή είναι η ενιαία στρατηγική της αστικής τάξης που επιχειρείται να παρουσιαστεί ως μονόδρομος για τα λαϊκά στρώματα. Ανεξάρτητα από τα παζάρια, τις διαβουλεύσεις, τα κυβερνητικά σχήματα που «ψήνονται» ή τα «μείγματα» που προτείνει η ΝΔ, πίσω από τα βαρύγδουπα περί «διάσωσης της χώρας», περί «ομαλότητας», αυτό που κρύβεται είναι η διάσωση της ελληνικής πλουτοκρατίας από τις συνέπειες της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης που οξύνεται. Αλλος τρόπος για να διασωθεί η ελληνική πλουτοκρατία δεν υπάρχει, παρά με τη συνεργασία με τους εταίρους κεφαλαιοκράτες στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που συμμετέχουν. Αλλωστε, η κρίση είναι βαθιά και γενικευμένη και αυτό οξύνει τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς για το ποια μερίδα κεφαλαίου θα έχει τις λιγότερες απώλειες από την αναπόφευκτη καταστροφή κεφαλαίου και συγχρόνως οξύνει τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη διεθνή αγορά. Η διάσωση της πλουτοκρατίας θα επιτευχθεί με το παραπέρα ξεζούμισμα από κοινού των εργατών και των άλλων καταπιεζόμενων στρωμάτων στην Ελλάδα, αλλά και σε κάθε χώρα της ΕΕ. Η ανταγωνιστικότητα χρειάζεται φθηνότερους εργάτες, αν είναι δυνατό σε επίπεδα Ινδίας και Κίνας. Ετσι θα ξαναμπούν οι κεφαλαιοκράτες σε πορεία υψηλής κερδοφορίας.

Αυτό το «κουστούμι», που έχουν κόψει οι κεφαλαιοκράτες και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες, αλλά και τις δυνατότητες που έχουν τα λαϊκά στρώματα. Οπως οι αστοί - μια ισχνή μειοψηφία - απαντάνε ενιαία, έτσι ενιαία μπορούν να απαντήσουν οι πολλοί, οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι και βιοτέχνες, οι φτωχοί αγρότες, οι νέοι και οι γυναίκες από τα λαϊκά στρώματα, χωρίς να πέφτουν και στις παγίδες που στήνουν διάφορα αναχώματα, οι δυνάμεις του οπορτουνισμού με καλέσματα περί πιο «ανθρώπινου καπιταλισμού».

Η κατάσταση για αυτή την τεράστια λαϊκή πλειοψηφία έχει φτάσει στο απροχώρητο. 'Η θα σωθεί η πλουτοκρατία ή ο λαός. Οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να κάνουν το βήμα. Να απεγκλωβιστούν οριστικά από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τους μονοδρόμους. Πιο μαζικά, συλλογικά και αποφασισμένα μέσα στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές να οξύνουν την ταξική πάλη με κάθε μορφή. Εχουν πού να στηριχτούν και να παλέψουν. Με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και τις άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις. Με συμπόρευση με τη μόνη συνεπή δύναμη, το ΚΚΕ. Τόσο για να ανακόψουν αντιλαϊκά μέτρα και να υπάρξουν βελτιώσεις στη ζωή τους, αλλά κυρίως για να ανοίξει η προοπτική για να επιβάλουν τη δική τους εξουσία, που θα βάλει την παραγωγή, τις αστείρευτες παραγωγικές δυνατότητες, την οικονομία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, κοινωνικοποιώντας τα μονοπώλια, αναπτύσσοντας αναλογικά όλους τους τομείς με καθοριστικό τον εργατικό λαϊκό έλεγχο.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Συνένοχοι στην αντιλαϊκή βαρβαρότητα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΕΝ ΛΕΜΕ, ΑΠΟ ΣΕΝΑΡΙΑ πήξαμε χθες. Πρωθυπουργό τον Παπαδήμο κάνανε, πρωθυπουργό και τον Ρέππα, μόνο τον υφυπουργό Πολιτισμού στην κυβέρνηση που θα προέκυπτε με κάποιο μυστήριο τρόπο, δεν μας αποκάλυψαν.

Και για το ...όνομα αυτής είχαμε τεράστια δημιουργικότητα: Ακούσαμε για «μεταβατική κυβέρνηση», «κυβέρνηση σωτηρίας», «κυβέρνηση ευθύνης», «κυβέρνηση ευρωπαϊκού προσανατολισμού» και φυσικά «κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Τελικά μετά από όλα αυτά μας έμεινε ...η δανειακή σύμβαση και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία τουλάχιστον 180 ψήφων στην Βουλή!

Γιατί ό,τι κι αν είπαν, όπως και αν το είπαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία ένα πράγμα κατέστησαν σαφές: Οτι θα μας βάλουν σε ...απεριόριστα χρόνια σκληρής λιτότητας και περικοπών δικαιωμάτων.

Ο Γ. Παπανδρέου μας το παρουσίασε βεβαίως ως ... επίτευγμα των θυσιών του ελληνικού λαού, και ο Α. Σαμαράς ως «αναπόφευκτο». Πάντως και οι δύο την ίδια δουλειά θα κάνουν και δεν θα είναι εμφανώς προς όφελος του λαού.

Αντιθέτως ήδη έχουν αρχίσει να έρχονται τα ...συγχαρητήρια για την διαφαινόμενη συναίνεση, από τα γνωστά φερέφωνα και του ευρωπαϊκού και του εγχώριου κεφαλαίου.

ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ είναι υποτίθεται στραμμένα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Εκεί τα θέλουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Λες και μπορεί να περιμένει τίποτε θετικό ο εργαζόμενος από αυτούς που ψήφισαν μέχρι στιγμής τουλάχιστον 4 μνημόνια...

Μη σας κάνει εντύπωση αν δείτε στο εσωτερικό της πολλές ... τούμπες και αυτούς που έλεγαν άλλα να ψηφίζουν τελικά σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Τελικά, μάλλον έχει τους λόγους του ο Γιώργος Παπανδρέου που τους αιφνιδιάζει, τους αγνοεί ή τους απαξιώνει. Προφανώς τους ξέρει πολύ καλύτερα από εμάς.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Να τι σημαίνει «συμμετοχική δημοκρατία»

Γρηγοριάδης Κώστας

Βούιξαν χτες και τις προηγούμενες μέρες τα αστικά ΜΜΕ και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν ενημερώνει κανέναν για τις αποφάσεις του (βλέπε δημοψήφισμα), ότι αποφασίζει με μια μικρή ομάδα συνεργατών του, ότι παρακάμπτει τα όργανα του κόμματος και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Επί της ουσίας, ελάχιστη σημασία έχει για το λαό ο τρόπος με τον οποίο ο εκάστοτε πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του επιλέγει να υπηρετήσει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Αλλωστε, αν σήμερα η κυβέρνηση έχει καταφέρει να βγάλει μεγάλο μέρος της βρώμικης δουλειάς για το κεφάλαιο, αυτό οφείλεται στους υπουργούς και τους βουλευτές της, που με συνέπεια υπηρετούν ενιαία τη φιλομονοπωλιακή στρατηγική, ανεξάρτητα από τις επιμέρους αντιθέσεις και διαφωνίες που εκδηλώνονται κάτω από τη λαϊκή πίεση. Αυτό που παραμένει όμως γεγονός είναι ότι όλοι αυτοί, που σήμερα διαμαρτύρονται για τον αρχηγοκεντρικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ, τον ευτελισμό των εσωκομματικών συλλογικών διαδικασιών και πάει λέγοντας, είναι οι ίδιοι που αποθέωναν την «πρωτοπόρα» συμμετοχική δημοκρατία, με την οποία ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε την εκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ σαν νομιμοποίησή του από 1.000.000 ψηφοφόρους, μέλη και φίλους του κόμματος και όχι από τα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Που σημαίνει ότι μπορεί να μη δίνει λογαριασμό, να μην ελέγχεται, να μη ρωτά τα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Μόνο το ΚΚΕ έλεγε τότε ότι το φρούτο της συμμετοχικής δημοκρατίας είναι εργαλείο όχι για να εμπεδωθεί και να μεγαλώσει η δημοκρατική λειτουργία εντός και εκτός των κομμάτων, αλλά όχημα για να νομιμοποιείται κάθε φορά η πρωτοκαθεδρία του αρχηγού, ο οποίος στη συνέχεια θα μπορεί να επικαλείται την ψήφο του λαού για να αποφασίζει με τα κλειστά του κονκλάβια, επιφυλάσσοντας διακοσμητικό ρόλο στα συλλογικά όργανα του κόμματος. Αυτό κάνει σήμερα και ο Γ. Παπανδρέου, αυτό επιδίωξε και η ΝΔ, με την εκλογή προέδρου με τον ίδιο τρόπο. Να προβληματιστεί σοβαρά ο λαός και να δει την αλήθεια πίσω από τα συνθήματα και τις περικοκλάδες των αστικών κομμάτων. Τον θέλουν στη γωνία θεατή των εξελίξεων, γι' αυτό του πασάρουν την καραμέλα της συμμετοχικής δημοκρατίας, που τελικά οδηγεί σε ισχυροποίηση της αντιδραστικής πολιτικής των αστικών κομμάτων σε βάρος των πραγματικών λαϊκών συμφερόντων και αναγκών.

Διαστρέβλωση από την «Ελευθεροτυπία»

Γράφει η «Ελευθεροτυπία» στο χτεσινό της ρεπορτάζ από τη συζήτηση στη Βουλή: «"Εμείς λέμε "ναι" στο δημοψήφισμα και καλούμε τον ελληνικό λαό να πει ένα βροντερό "όχι" στη δανειακή σύμβαση, στην Ε.Ε. και στο ευρώ", δήλωσε από την πλευρά του ΚΚΕ ο Θ. Παφίλης». Με άλλα λόγια, η «Ελευθεροτυπία» παρουσιάζει το ΚΚΕ να λέει «ναι» στο δημοψήφισμα. Πρόκειται για ωμή συκοφαντική διαστρέβλωση της θέσης του ΚΚΕ. Και επειδή δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι η εφημερίδα έχει άγνοια του τι λέει το ΚΚΕ (μόνο χτες, υπήρξαν αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στελεχών του Κόμματος και ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για το θέμα), η στάση της υποκρύπτει σκοπιμότητα. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, αναδημοσιεύουμε από τα πρακτικά της Βουλής το απόσπασμα από την ομιλία του Θ. Παφίλη, όπου αναφέρεται στο δημοψήφισμα: «Παράλληλα εξαγγέλθηκε και το δημοψήφισμα. Εμείς τοποθετηθήκαμε από την πρώτη στιγμή. Πρόκειται για έναν ωμό εκβιασμό, για ιδεολογική τρομοκρατία σε βάρος του λαού όπου θα επιστρατευθούν όλοι οι μηχανισμοί για να αποσπασθεί το "ναι". Εμείς θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας. Πρώτα απ' όλα γίνεται με ένα νόμο αντιδραστικό και απαράδεκτο όπου το ΟΧΙ του ΚΚΕ, που είναι διαμετρικά αντίθετο με το ΟΧΙ της Νέας Δημοκρατίας -αν υπάρξει ΟΧΙ- και των υπόλοιπων κομμάτων, ταυτίζεται και μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι. Εμείς λέμε: αντί για δημοψήφισμα, εκλογές. Αν όμως πραγματοποιηθεί, γιατί έχουμε πάρα πολλές εξελίξεις, καλούμε το λαό σε μαζική συμμετοχή στο δημοψήφισμα. Να ανατρέψει τον εκβιασμό, να ρίξει ένα ηχηρό και συντριπτικό ΟΧΙ, που θα είναι ΟΧΙ στο Μνημόνιο, ΟΧΙ στο Μεσοπρόθεσμο, ΟΧΙ στη δανειακή σύμβαση, ΟΧΙ στη συνολική πολιτική που εφαρμόζεται, ΟΧΙ στο ίδιο το σύστημα. Θα είναι ένα ΝΑΙ στη λαϊκή εξουσία, στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ευρώ. Αυτή είναι η πολιτική που συμφέρει το λαό».

«Ανένδοτος» κατά των λαϊκών συμφερόντων

«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να ματαιώσουμε τους τυχοδιωκτισμούς του πρωθυπουργού με το δημοψήφισμα», διατυμπάνιζε σε όλους τους τόνους τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος της ΝΔ και πράγματι τα κατάφερε... Κατέστησε το δημοψήφισμα «περιττό», υπερψηφίζοντας και μάλιστα προκαταβολικά και εν λευκώ τη δανειακή σύμβαση, πακέτο βέβαια με τα άγρια μέτρα και το νέο μνημόνιο διαρκείας που εξοντώνουν και εξαθλιώνουν το λαό. Οι διάτρητες έτσι και αλλιώς αντιμνημονιακές μάσκες έπεσαν και φάνηκε καθαρά το πραγματικό, αποκρουστικό πρόσωπο της πολιτικής που εφαρμόζει η ηγεσία της ΝΔ. Μέχρι προχτές προσπαθούσε να περισώσει τα προσχήματα για να ψαρέψει στα θολά νερά της λαϊκής δυσαρέσκειας. Αυτό επεδίωκε με το φαιδρό σόφισμα ότι «άλλο η δανειακή σύμβαση και άλλο οι πολιτικές και τα μέτρα που τη συνοδεύουν»! Προχτές ο Α. Σαμαράς κατήγγειλε τον «χονδροειδή εκβιασμό» του πρωθυπουργού. «Μας λέει (σ. σ. ο Γ. Παπανδρέου): Εδώ που σας έφερα, έχετε ανάγκη για τη νέα δανειακή σύμβαση, γι' αυτό εγκρίνετέ την και μαζί εγκρίνετε - θέλοντας και μη - και την πολιτική που οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο», είπε χαρακτηριστικά στην ΚΟ της ΝΔ. Χτες έσπευσε να «υποκύψει» θεαματικά στον εκβιασμό που κατήγγειλε. Προχτές κήρυξε «ανένδοτο» για να φύγει η επικίνδυνη κυβέρνηση και χτες έσπευσε να συγκυβερνήσει μαζί της, έστω και μέσω μιας «μεταβατικής κυβέρνησης». Πέρα από τους θεατρινισμούς και την αυτογελοιοποίηση της ηγεσίας της ΝΔ, ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι όπως και το ΠΑΣΟΚ είναι κόμματα των μονοπωλίων και χρειάζεται να τα εγκαταλείψει, συμπλέοντας ταυτόχρονα με το ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να μεγαλώσουν τα ζόρια τους

Η πυκνή σε πολιτικές εξελίξεις χθεσινή μέρα, είναι διδακτική για το λαό και προσφέρεται για ουσιαστικά συμπεράσματα. Η δική του παρέμβαση και πάλη κόντρα στην επίθεση που δέχεται, σε συνδυασμό με τη βαθιά και συγχρονισμένη καπιταλιστική κρίση, τους ανταγωνισμούς που τη συνοδεύουν, έχουν οξύνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το αστικό πολιτικό σύστημα να τη διαχειριστεί προς όφελος του κεφαλαίου. Συνέπεια αυτών των συνδυασμένων παραγόντων είναι η ένταση της αναμπουμπούλας στο αστικό πολιτικό σύστημα που οδηγεί την αστική τάξη και τα κόμματά της να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στη διαχείριση, προκειμένου να ενσωματώσουν και να παρακάμψουν τον λαϊκό παράγοντα, τη δυσαρέσκειά του για την κυρίαρχη πολιτική.

Μέσα απ' αυτό το πρίσμα πρέπει να ιδωθεί η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες για πιο επιθετική συναίνεση με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, που θα φτάνει μέχρι τη συγκυβέρνηση. Οι αντικειμενικές προϋποθέσεις υπάρχουν, αφού η στρατηγική τους είναι ενιαία ενάντια στο λαό, όπως υπάρχει και αδιαμφισβήτητη συμφωνία μεταξύ τους ότι ο δρόμος ανάπτυξης της Ελλάδας είναι και πρέπει να παραμείνει καπιταλιστικός εντός ευρωζώνης. Τώρα, μπροστά στην αδυναμία που αντιμετωπίζει μια μονοκομματική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση να διαχειριστεί τη λαϊκή πίεση και τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της αστικής τάξης, δρομολογούνται αλλαγές για κυβερνήσεις συνεργασίας. Υπάρχει προηγούμενο παράδειγμα,οι διαβουλεύσεις στις 15 Ιούνη μεταξύ ΠΑΣΟΚ- ΝΔ για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Ποια είναι τα καινούρια στοιχεία; Πρώτο, ότι με τον πιο εξόφθαλμο τρόπο, το σύνολο σχεδόν των βουλευτών των δύο κομμάτων υπερασπίζονται δημόσια τη συγκυβέρνηση. Ομολογούν μάλιστα κυνικά ότι μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η εφαρμογή της ευρωενωσιακής συμφωνίας που προβλέπει την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, με μέτρα που βυθίζουν το λαό κυριολεκτικά στην εξαθλίωση. Δεύτερο, η ΝΔ αναγκάζεται από τις εξελίξεις να ρίξει και το τελευταίο «αντιμνημονιακό» φύλλο συκής, προαναγγέλλοντας ότι θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση και ότι θα την εφαρμόσει μέχρι κεραίας, αν της ανατεθεί πρωταγωνιστικός ρόλος στην αστική διαχείριση. Ολη η ψευτοαντιπολιτευτική της τακτική στηριζόταν μέχρι τώρα στο «όχι» που είπε στα κατά καιρούς μνημόνια, παρά το γεγονός ότι στήριξε επί της ουσίας και συνδιαμόρφωσε την πλειοψηφία των ανατροπών που αυτά περιείχαν.

Το ίδιο ισχύει και με τα άλλα αστικά κόμματα, με πρώτο τον ΛΑ.Ο.Σ., ο οποίος με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις προσπαθεί να αναβαθμίσει το ρόλο του στο αστικό πολιτικό σύστημα. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συμπίπτει με όλους τους άλλους στο γεγονός ότι βλέπει λύση στο πολιτικό ζήτημα μέσα από εκλογές και αστική διαχείριση, ενώ χρησιμοποιεί και την συκοφάντηση του ΚΚΕ σαν διαπιστευτήριο για να αναβαθμιστεί στο αστικό πολιτικό σύστημα. Οποια «λύση» κι αν επιλέξουν τελικά να δρομολογήσουν οι αστοί και τα κόμματά τους, στόχος ήταν και παραμένει το τσάκισμα του λαού. Ο,τι είδους κυβέρνηση κι αν σχηματίσουν, ευαγγέλιό της θα είναι οι αποφάσεις της ΕΕ, η παραμονή της χώρας στη λυκοσυμμαχία, η θωράκιση του καπιταλισμού στην Ελλάδα. Νέα βάσανα περιμένουν το λαό, αν με την οργανωμένη πάλη του δε σπάσει το φαύλο κύκλο. Συμπόρευση με το ΚΚΕ, που του είπε πάντα την αλήθεια. Οργάνωση παντού για να έρθουν τα πάνω κάτω προς όφελός του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ