Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΣΩ - ΛΑΡΙΣΑ
Μειώσεις αποδοχών και ατομικές συμβάσεις

Διαμαρτυρία από το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές

Μείωση του ωρομισθίου κατά 33% επέβαλε ο «Ομιλος Ιασώ» στους εργαζόμενους που δουλεύουν στην καθαριότητα της πολυκλινικής του στη Λάρισα, αναγκάζοντάς τους, με την απειλή της απόλυσης, να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενος το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή και προβλέπει την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, μεθοδεύει την υπογραφή ατομικών συμβάσεων και στο υπόλοιπο προσωπικό της πολυκλινικής για τη μείωση των μισθών κατά 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή ο όμιλος «ΙΑΣΩ», παρουσιάζει κέρδη, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές Λάρισας, εκπρόσωποι του οποίου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, απαιτώντας να ακυρώσει τις όποιες συμβάσεις για μειώσεις των αποδοχών που έχουν υπογραφεί.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «όλοι οι εργοδότες και οι διοικήσεις εφαρμόζουν διαχρονικά την πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και της ΕΕ. Δηλαδή, την πολιτική που εμπορευματοποιεί την Υγεία, ενισχύει την επιχειρηματική δράση και αφαιρεί δικαιώματα προς όφελος των επιχειρηματιών».

Και σημειώνει: «Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι. Προώθησαν και στήριξαν τη νόμιμη καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων και τώρα λένε ότι φταίνε τα Ταμεία που δεν πληρώνουν. Στηρίζουν τους νόμους της αγοράς, την "ανταγωνιστικότητα", την "επιχειρηματικότητα". Ειδικά σήμερα, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που οξύνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων για τα μερίδια της "υγειονομικής" αγοράς, η πολιτική αυτή γίνεται ακόμη πιο επιθετική. Θέλουν να γίνουμε συνολικά πιο φθηνοί οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους, προς όφελος των επιχειρηματιών, είτε αυτοί είναι "φιλάνθρωποι" είτε όχι.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική οι εργαζόμενοι έχουμε χρέος να αγωνιστούμε ενάντια στους πραγματικούς υπεύθυνους, την κυβέρνηση, την εργοδοσία, τα κόμματα και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που τους στηρίζουν. Να συγκρουστούμε με τα μονοπώλια. Να μη στοιχηθούν οι εργαζόμενοι πίσω από τα συμφέροντα κανενός εργοδότη ή ομίλου, πιστεύοντας ότι θα σωθούν γιατί οι εργοδότες είναι αδυσώπητοι και ως αντάλλαγμα θα ζητούν υποταγή και θυσίες. Θα εφαρμόσουν όλα τα βάρβαρα μέτρα». Καταλήγοντας τονίζει: «Καλούμε τους εργαζομένους να μη δεχτούν καμία αλλαγή στη σύμβασή τους, και να διεκδικήσουν αξιοπρεπές μεροκάματο, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ