Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 19-20 ΟΚΤΩΒΡΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζικό ταξικό αποφασιστικό βήμα

Η μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση των τελευταίων δεκαετιών

MotionTeam

Ορμητικό ποτάμι η οργή του λαού, πλημμύρισε τους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Η πόλη συγκλονίστηκε από τη μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση που έγινε τις τελευταίες δεκαετίες και φαίνεται ότι ξεπέρασε και την πανελλαδική κινητοποίηση που έγινε στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του 2003. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, αγρότες, χιλιάδες νέοι, μαθητές και σπουδαστές, γυναίκες έκαναν τη συνειδητή ταξική επιλογή, το αποφασιστικό βήμα και συντάχθηκαν με το ΠΑΜΕ, στη γραμμή της σύγκρουσης για την ανατροπή της βαρβαρότητας.

Υπηρεσίες, εργοστάσια «νέκρωσαν» κυριολεκτικά. Εμπορικά καταστήματα, μικροβιοτεχνίες και τα φαρμακεία έμειναν κλειστά. Οι απεργιακές φρουρές του ΠΑΜΕ, από τα χαράματα, στήθηκαν στις πύλες των εργοστασίων: «ΑΓΝΟ», «Μπαρμπα-Στάθης», «ΑΜΕΡΙΚΑΝ ΣΝΑΚ», «ΑΛΛΑΤΙΝΗ», «ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ», «HELLENIC KATERING». Εδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις απειλές.

Από νωρίς χιλιάδες άρχισαν να πλημμυρίζουν το χώρο της συγκέντρωσης στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Οργανωμένα με τα σωματεία τους, τις επιτροπές αγώνα, τις Λαϊκές Επιτροπές, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων, το ΜΑΣ, την ΠΑΣΥ. Εκατοντάδες εργαζόμενοι αποκόπηκαν από τα μπλοκ της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και μπήκαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, που αρχικά πήγαν στη συγκέντρωση του ΕΚΘ, στη συνέχεια αποχώρησαν μαζικά και πήραν τη θέση τους στη συγκέντρωση των ταξικών συνδικάτων. Κατά δεκάδες, υγειονομικοί και εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στις προσυγκεντρώσεις των σωματείων τους, πήραν την απόφαση να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες και να συστρατευθούν με το ταξικό κίνημα.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Φώτης Μαραντζίδης, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ - ΟΤΑ και μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ - ΟΤΑ και ο Γιώργος Ευθυμιάδης, ΓΓ του σωματείου εργαζομένων της COCA COLA και μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΕΠ.

Ο κεντρικός ομιλητής Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, τόνισε: «Σήμερα η ανατροπή αυτής της πολιτικής, των κομμάτων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την υποστηρίζουν, είναι ζωτική προϋπόθεση για να έχει αύριο δουλειά και μεροκάματο η οικογένεια, Υγεία, Παιδεία, ανθρώπινη ζωή. Σήμερα προσωπική ευθύνη του εργαζόμενου, του γονιού και του παιδιού είναι να ξεπεράσει την παράλυση του φόβου. Να συνειδητοποιήσει ότι η μοιρολατρία είναι ταφόπλακα για τη ζωή της σημερινής και πολλών επόμενων γενεών. Η κρίση του καπιταλισμού να μη γίνει ο τάφος των λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά η αφορμή να γυρίσει ο τροχός της ιστορίας, να βγούμε από το διαρκή κύκλο των κρίσεων, της φτώχειας, της εξαθλίωσης, των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων που ανάβουν και στην περιοχή μας».

Ακολούθησε η μεγαλειώδης διαδήλωση στους δρόμους της πόλης, μέχρι τη ΓΓ Μακεδονίας - Θράκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ