Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 19-20 ΟΚΤΩΒΡΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ενα τεράστιο ανθρώπινο ποτάμι περικύκλωσε το λιμάνι

Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία, από τις μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών η απεργιακή συγκέντρωση

Πρωτόγνωρη ήταν η συμμετοχή στην πρώτη μέρα της 48ωρης πανεργατικής απεργίας στον Πειραιά, ενώ η απεργιακή συγκέντρωση ήταν η μεγαλύτερη που έχει ζήσει το πρώτο λιμάνι της χώρας, τις τελευταίες 10ετίες. Χιλιάδες εργαζομένων, συνταξιούχων, ανθρώπων του μόχθου, μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, γυναίκες και μαζί τους μικροί επαγγελματοβιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενοι, έμποροι που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, κατέκλυσαν τους δρόμους της πόλης συγκροτώντας ένα τεράστιο ανθρώπινο ποτάμι που περικύκλωσε ολόκληρο το λιμάνι. Ενώ τα συνθήματα όπως: «Ταξικά τα μέτρα, ταξική κι η πάλη, πάμε για ανατροπή και κοινωνία άλλη» και δεκάδες ακόμα που έπεφταν βροχή ηχούσαν από τη μια άκρη του Πειραιά ως την άλλη.

Από τα ξημερώματα ο Πειραιάς παλλόταν στους ρυθμούς της απεργίας, με τις απεργιακές φρουρές των δυνάμεων του ΠΑΜΕ να δίνουν τη μάχη της περιφρούρησης στους τόπους δουλειάς. Στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα H&M, ΜΟΥΛΤΙΡΑΜΑ, ΝΟΤΟΣ ΓΚΑΛΕΡΙ κ.ά., η περιφρούρηση της απεργίας έγινε στο τέλος υπόθεση των ίδιων των εμποροϋπαλλήλων τους. Για πρώτη φορά έκλεισαν εργοστάσια του Ρέντη, όπως τα ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ και ΣΑΝΤΕ. Εκλεισαν η ΠΙΤΣΟΣ, όλα τα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας (ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ΕΛΑΪΣ, ΜΙΝΕΡΒΑ κ.λπ.), ενώ για πρώτη φορά στην απεργιακή διαδήλωση συμμετείχαν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ΚΟΛΓΚΕΪΤ. Πρωτοφανής ήταν η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων του εργοστασίου ΕΛΣΑ, της Ιχθυόσκαλας, ενώ πρώτη φορά η συμμετοχή των εργαζομένων στους δήμους του Πειραιά άγγιξε το 100% δίνοντας απάντηση και στην πολιτική επιστράτευση.

Σε ό,τι αφορά τους ναυτεργάτες, συνεχίζουν τον απεργιακό αγώνα που άρχισαν από τη Δευτέρα με νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία που ξεκίνησε από χτες Τετάρτη. Ασπίδα των ναυτεργατών είναι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που και χτες από τα χαράματα βρίσκονταν παραταγμένες μαζί τους στους καταπέλτες.

Η συγκέντρωση και η πορεία

Πολύ πριν από τις 11 το πρωί που είχε καθοριστεί το αγωνιστικό ραντεβού, η πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού αλλά και οι παράπλευροι δρόμοι είχαν πλημμυρίσει από εργατόκοσμο. Εργάτες συγκροτημένοι σε μπλοκ κατέφταναν από κάθε πλευρά της πλατείας. Εντυπωσιακό ήταν το μπλοκ των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι οποίοι έφτασαν στον Ηλεκτρικό με πορεία από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Από τα μαζικότερα ήταν και το μπλοκ των μαθητών από Λύκεια και Γυμνάσια του Πειραιά πίσω από το πανό του Συντονιστικού τους (ΣΑΣΠ).

Στη συγκέντρωση μίλησαν η Βάσω Γαλανοπούλου από την Επιτροπή Ανέργων Νίκαιας και ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Από συνδικαλιστές διαβάστηκαν ψηφίσματα του ΠΑΜΕ.

Η πορεία που ακολούθησε δεν είχε προηγούμενο. Σταθμός της, ήταν τα δικαστήρια του Πειραιά όπου αντιπροσωπεία σωματείων μαζί με τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας για τη φάμπρικα δικαστικών διώξεων σε βάρος των ταξικών σωματείων και συνδικαλιστών.

Η πορεία μπήκε στο λιμάνι το οποίο κυριολεκτικά περικύκλωσε, για την περιφρούρηση της απεργίας στα καράβια.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ