Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Παζάρια για «επενδύσεις» με το λαό αποδεκατισμένο

Στην Αθήνα από χτες ο Γερμανός αντικαγκελάριος, επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας επιχειρηματιών

Οσα κεφάλαια και αν επενδυθούν από ντόπια και ξένα μονοπώλια, ανάπτυξη προς όφελος του λαού δεν πρόκειται να υπάρξει, όσο οι καπιταλιστές κρατούν τα κλειδιά της παραγωγής
Οσα κεφάλαια και αν επενδυθούν από ντόπια και ξένα μονοπώλια, ανάπτυξη προς όφελος του λαού δεν πρόκειται να υπάρξει, όσο οι καπιταλιστές κρατούν τα κλειδιά της παραγωγής
«Ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον» ζητάνε η γερμανική κυβέρνηση και το γερμανικό κεφάλαιο, μέσω του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας και Τεχνολογίας, Φ. Ρέσλερ, που από χτες βρίσκεται στην Αθήνα επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας με τη συμμετοχή πολλών επιχειρηματιών, προκειμένου να επενδύσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους με υψηλές αποδόσεις.

Με δεδομένα τα μέχρι τώρα αντιλαϊκά μέτρα και τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για νέες φιλομονοπωλιακές ανατροπές, η δήλωση του Φ. Ρέσλερ σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, για «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», οι οποίες «δεν αρκεί να ανακοινώνονται αλλά πρέπει και να εφαρμόζονται», αποτελεί σαφή αναφορά σε πρόσθετα μέτρα «ειδικού χαρακτήρα». Ταυτόχρονα, αποτελεί συνδρομή στην προπαγάνδα της κυβέρνησης, που απαιτεί υποταγή του λαού στην πολιτική της για να σωθεί το κεφάλαιο.

Χτες, πρώτη μέρα της επίσκεψης της γερμανικής αντιπροσωπείας, ο Φ. Ρέσλερ μιλώντας το βράδυ σε επιχειρηματικό δείπνο στο Καβούρι, παρουσίασε ως ένδειξη αισιοδοξίας την παρουσία της στην Ελλάδα, εξέφρασε τη διάθεση στήριξης της οικονομικής θέσης της χώρας και επανήλθε στο «ζητούμενο», λέγοντας ότι «περιμένουμε τις μεταρρυθμίσεις». Σημείωσε ακόμη ότι όλες οι χώρες πρέπει να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, αλλά και ότι χρειάζονται τα κατάλληλα εργαλεία γι' αυτό και η ενίσχυση της ανάπτυξης. Μάλιστα, προκαλώντας το λαό που υποφέρει, χαρακτήρισε την τρόικα ως ένα τέτοιο εργαλείο!

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης έκανε σαφές, με πολλές αναφορές περί «νέου αναπτυξιακού μοντέλου» και «αλλαγών», ότι η κυβέρνηση είναι απόλυτα προσηλωμένη στην κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Στην ομιλία του σημείωσε ενδεικτικά πως «είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι η πολιτική ατζέντα συζήτησης χρειάζεται να απηχεί τις θέσεις και τις προτεραιότητες της πραγματικής οικονομίας», η οποία εκφράζεται βεβαίως από τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Σχετικά με τις διεργασίες σε επίπεδο ΕΕ, σημείωσε ότι «για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο, οριστικό ευρωπαϊκό σχέδιο. Χωρίς σενάρια και αμφιταλαντεύσεις».

Η «σοβαρή» δουλειά της γερμανικής αντιπροσωπείας αναμένεται σήμερα, με τις συναντήσεις του Φ. Ρέσλερ τόσο με τον Γ. Παπανδρέου, όσο και με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου. Οι συναντήσεις θα γίνουν πριν από το επιχειρηματικό συνέδριο που διοργανώνουν ΣΕΒ, Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και Γερμανικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών, στο Καβούρι. Εκεί θα υπογραφεί και διμερής συμφωνία οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στο συνέδριο αναμένονται και επαφές ανάμεσα σε επιχειρηματίες. Η γερμανική αποστολή περιλαμβάνει εκπροσώπους των γερμανικών τραπεζών και του Συνδέσμου Βιομηχανιών, στελέχη της «Ζήμενς», της «Ντόιτσε Τέλεκομ» και άλλων μεγάλων εταιρειών, καθώς και πολλά στελέχη ενεργειακών εταιρειών, ιδίως από το χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εξάλλου, σημαντικό τμήμα των εργασιών αναμένεται να απασχολήσει το διαβόητο πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org